Het is inmiddels wel duidelijk dat Instagram video een belangrijk element is van een goede content mix op Instagram. Al was het maar omdat het algoritme van video lijkt te houden! Maar hoe maak je leuke Instagram video’s? Ik geef je ideeën, afmetingen en voorbeelden.
Aan de slag met video voor Instagram
Instagram draaide vroeger natuurlijk alleen om foto’s. En nog steeds mogen video’s op Instagram maar maximaal 60 seconden duren. Maar dat video daarmee onbelangrijk lijkt voor Instagram, is een illusie. Video is dé manier om de aandacht van gebruikers vast te houden. Dus hoe beter de video’s zijn, hoe blijer een social media app als Instagram is (lees hier meer over hoe het zit met algoritmes en bereik van je berichten).
Die focus op video door Instagram zie je niet alleen aan de introductie van IGTV oftewel verticale, langere video. Maar ook aan Instagram stories waar zelfs de foto’s als een soort van video afspelen.
De focus op video is niet zo gek. Als je kijkt naar de doelstellingen van Instagram (en eigenaar Facebook) is maar 1 ding belangrijk: het vasthouden van de aandacht van gebruikers. En als je 1 minuut een video kijkt, ben je er langer dan als je in een paar seconden langs een mooie foto swiped. Hoe langer je er bent, hoe meer advertenties je te zien kunt krijgen en hoe meer er verdiend kan worden.
Net als op Facebook lijkt het er sterk op dat Instagram graag meer video ziet in de feed. En je mogelijk zelfs beloont met extra bereik als je video plaatst. Goede reden om je er toch een beetje in te verdiepen!
Wat is belangrijk aan een goede Instagram video?
Instagram video is feitelijk niet zo heel veel anders dan video op andere social media kanalen. Je hoeft zelfs niet meer te denken in vierkante video, want ook horizontale video en vertikale video’s zijn nu mogelijk.
Ook aan de lengte van video’s op Instagram zitten steeds minder beperkingen. Weliswaar kunnen video’s in de Instagram feed niet langer dan 60 seconden zijn, als je langere video’s kwijt wilt kun je ze opknippen en in de stories plaatsen als vertikale video. Of er een IGTV-video van maken.
Het belangrijkste aan een goede Instagram video heeft weinig meer te maken met het formaat of de lengte. Het heeft net als overal vooral te maken met de inhoud. Sluit die aan bij de interesses van je volgers? Past het bij wat ze van je verwachten? Is het leuk, mooi, vermakelijk, informatief, actueel, trendy, nuttig, instructief? Wat zou je doelgroep leuk vinden? Weet je die vraag te beantwoorden en te combineren met de mogelijkheden die je hebt, dan gaat je vanzelf de goede kant op.
Wil je meer weten over een specifiek videoformat op Instagram, lees dan even een van de uitgebreide artikelen die ik hierover schreef:
- Alles over Instagram stories maken
- Alles over IGTV
- Alles over het maken van een Instagram Reel
- Of neem een kijkje bij mijn cursus Instagram voor bedrijven
Horizontale, vierkante of vertikale Instagram video’s?
Voordat je gaat kijken naar al die leuke videoformats, ga ik je eerst even vervelen met iets anders. Het is namelijk voor het succes van je video heel belangrijk om je af te vragen welk formaat je wilt gaan gebruiken. En dat heeft weer te maken met de plek op Instagram waarvan je het meeste effect verwacht.
Je hebt voor het formaat van je Instagram video 4 opties:
- Vierkant (1:1)
- Vertikaal (9:16)
- Vertikaal (4:5) en
- Horizontaal (16:9)
Je kunt die video’s vervolgens dus op vier plekken kwijt:
- In de feed, als bericht (horizontaal, vierkant of 4:5 en maximaal 60 seconden
- In Instagram stories (verticaal, maximaal 15 seconden per frame)
- In IGTV (maximaal 10 minuten), vertikaal of horizontaal
- Als Reel (mits ze maximaal 30 seconden lang zijn)
Wat ik hier niet heb meegenomen is Instagram live. Dat format is verticaal (9:16). Je kunt live video’s downloaden en vervolgens publiceren naar IGTV.
Instagramvideo afmetingen in de feed
Als je videoberichten publiceert op Instagram, heb je verschillende keuzes qua videoafmetingen. Vierkant, horizontaal of portret (4:5). En dat formaat maakt waarschijnlijk nogal wat uit voor het succes van je video.
Niemand weet natuurlijk precies waarom een bepaald formaat video het beste werkt op Instagram. Maar we kunnen er wel naar raden. Als je naar de afbeelding hierboven kijkt, zie je dat de laatste video (die van @instagram, in het 4:5 formaat) het grootste gedeelte van het scherm in beslag neemt. Hoe meer een video het scherm overneemt, hoe meer de kijker als het ware ondergedompeld wordt en hoe minder hij of zij wordt afgeleid (omdat er geen andere berichten in het scherm te zien zijn). Misschien is dat wel de succesfactor.
Zo’n video in de juiste afmetingen publiceren is minder moeilijk dan je denkt. Met een app als VidLab (op je iPhone ) of InShot (iPhone of Android) kun je het formaat van je video’s heel makkelijk aanpassen, gewoon vanaf je telefoon. Veel desktop editors kunnen dat ook.
Keuze genoeg, dus. Belangrijk bij het maken van je video is om je vantevoren af te vragen welk formaat je gaat gebruiken. Vooral als je vantevoren moet filmen, is het belangrijk om te weten of het een vierkante, horizontale of verticale video gaat worden. Anders zul je zien dat je belangrijkste onderwerpen niet voldoende in beeld zijn of niet goed zichtbaar zijn omdat ze op horzontale video gewoonweg te klein zijn.
IGTV: verticale Instagram video
Als je een video hebt die langer dan een minuut duurt (1 minuut tot 10 minuten) kun je die alsnog publiceren op Instagram, door een IGTV-kanaal aan te maken. Hoe dat moet lees je hier. Het is ontzettend makkelijk. De eerste minuut kun je vervolgens publiceren als videobericht op Instagram, dus als gewoon bericht. Na een minuut wordt kijkers gevraagd om over te schakelen naar IGTV.
Ook op IGTV krijg je weer de keuze om verschillende formaten te gebruiken. Want hoewel IGTV bedoeld is als verticaal formaat, kun je met wat slimme trucs zorgen dat je vierkante video’s er goed uitzien op IGTV. Hetzelfde geldt voor horizontale video’s, die er zonder aanpassingen niet zo heel goed uit zien op IGTV omdat ze maar een klein gedeelte van het scherm beslaan. Dat zie je in de afbeelding hieronder:
De video wordt – afhankelijk van hoe groot het scherm is van de telefoon van de kijker – heel klein afgespeeld. En voor een ondertiteling is al helemaal geen plek.
Gelukkig zijn er een aantal handige trucs om het formaat van bestaande Instagramvideo’s geschikt te maken voor Instagram en zo toch video’s van langer dan 60 seconden te publiceren.
1 Horizontale video gebruiken op IGTV met call to action
2 Een vierkante of horizontale video hergebruiken op IGTV door hem verticaal te maken
Een andere manier om bestaande video’s te in een nieuw formaat te publiceren is door ze een achtergrondje te geven. Voorbeelden zie je hieronder:
Hoewel de video’s oorspronkelijk vierkant waren of horizontaal, zijn ze nu schermvullend en verticaal. Met een app als InShot (IOs, Android) kun je je video’s makkelijk zo’n ‘blurry’ achtergrond geven zoals je hierboven ziet:
In de app MOJO (zie hier, IOs en Android) zitten ook mooie, filmische effecten waarmee je een video verticaal kunt maken.
10 Ideeën voor je volgende Instagram video
1 De slide show: maak een Instagramvideo van je foto’s
Er zijn heel veel tools waarmee je een video kunt maken met foto’s. Soms zelf met een ‘ken burns’-effect, waarbij de foto’s langzaam inzoomen en zo toch bewegen. Voor een overzicht van apps om dit soort social media video’s mee te maken, zie hier.
Er zijn heel veel apps voor het maken van ‘slideshows’, waaronder VidLab voor de iPhone. Google even voor een lijst.
Hij staat hier als eerste genoemd, maar ik moet eerlijk toegeven: slideshows zijn niet het meest inspirerende format voor Instagram. Ben je beginner en aan het experimenteren is het een prima eerste stap. Maar zonder tekst, geluid of grappige effecten kan zo’n video een beetje droog en saai blijven.
2 De Boomerang
Instagram’s eigen ‘gifjes’ app, Boomerang, maakt van kleine bewegelijke momenten leuke, vrolijke korte video’s die lijken op gifjes. Zoals in dit voorbeeld van de Hogeschool Leiden:
3 Nieuwsitems op Instagram
Veel nieuwsorganisaties blinken uit in storytelling door video, geholpen door prachtig, actueel en authentiek videomateriaal en natuurlijk heel veel profesionele editors. Dat levert prachtige video’s op zoals hier bij de BBC:
De BBC maakt slim gebruik van ondertiteling, van videomateriaal gemaakt door mensen ter plekke, maar ook van stilstaand beeld (foto’s) en zelfs van zwart beeld als achtergrond voor tekst en als overgang om hun verhaal logisch uit te leggen.
Checknu, het jongerennieuwskanaal van nu.nl op Instagram, doet dat zo:
Een beetje te vergelijken met wat de NOS doet om jongeren op Instagram van nieuws te voorzien met @nosstories.
Zo’n uitgebreid format zal misschien niet voor iedereen geschikt lijken. Maar aan de andere kant, als je vanuit je organisatie regelmatig video’s krijgt opgestuurd geeft zo’n format met een beetje tekst en uitleg wel een mooie manier om verhalen te vertellen.
4 Tekstvideo’s
Ik zag ze jaren geleden al bij het World Economic Forum, in de vierkante versie, op LinkedIn: korte tekstvideo’s die met behulp van stilstaand of bewegend beeld en korte teksten een verhaal vertellen. Pak wat je wilt vertellen, deel het op in een stuk of 10 korte zinnen met een begin en een einde, zoek er foto’s of video’s bij en klaar ben je. Zoals hier:
Bekijk bovenstaand voorbeeld ook even in de Instagram app op je telefoon, want dan zie je meteen hoe die overgang van vierkant naar verticaal en van een gewoon Instagrambericht naar IGTV in zijn werk gaat. Let op: de tekst/ondertiteling is zichtbaar in de vierkante video en mag dus niet te laag in de vertikale video gezet worden. In dit geval is dat geen probleem, want de video is eigenlijk vierkant en dus is de tekst goed leesbaar.
Zou je een video maken die echt geoptimaliseerd is voor IGTV en dus verticaal is, let dan wel op op welke positie je de tekst plaatst. Die moet ook als hij op Instagram gepubliceerd wordt in de vierkante versie voor de eerste 60 seconden wel in het scherm blijven.
5 Vlogs
Net als op YouTube is het meenemen van je volgers in jouw leven een succesvol format. Vooral als je weet in te spelen op een gezamenlijke interesse, zoals bij dit account:
Vaste volgers van dit account herkennen de stijl van het baasje van de hond en haar manier van tekstgebruik om de persoonlijkheid van haar huisdier te benadrukken.
Maar ook mensen die veel reizen zijn natuurlijk interessante vloggers. Een mooi voorbeeld van een combinatie van vlog en informatief is deze video van @explore_utrecht:
6 Videointerviews
Inteviews zijn een vrij voor de hand liggende video format, ook voor Instagram. Ze passen uitstekend bij organisaties die kennis willen delen en zichzelf willen positioneren als expert binnen een bepaald vakgebied.
In onderstaand voorbeeld zie je een interview (niet geheel toevallig een interview met mij ?). Er ieen langere versie op YouTube en een kortere versie van bijna 10 minuten op IGTV/Instagram.
Voorbeelden van interviews zie je ook bij nieuwsorganisaties. Daar wordt interviewmateriaal slim gemixt met achtergrondbeelden en -materiaal om het verhaal nog meer kracht bij te zetten.
7 Talking head
Ah ja .. .talking heads. Je kent ze wel, die video’s waarin iemand direct tegen de camera (dus de kijker) praat. Het is een heel makkelijk format. Maar het kan ook heel saai zijn. Dus als je denkt dat gewoon praten tegen de camera in 1 opname genoeg is, moet ik je teleurstellen. Dan moet je wel iets heel, heel erg interessants te vertellen hebben of gewoon heel bekend zijn.
Hoe het wel interessant kan, zie je bij video-expert Pelpina:
Zoals je ziet gebruikt zij effecten, is ze energiek, legt ze heel duidelijk uit wat ze wil vertellen en wisselt ze het beeld van zichzelf af met stilstaande foto’s en andere videoshots.
Gelukkig heeft Pelpina een nieuw boek geschreven, ‘Zelf zakelijke video’s maken’, waarin ze uitlegt hoe je dat doet – met je smarthpone! – en wat de tips & tricks zijn voor publicatie op o.a. Instagram.
8 Geef een voorproefje van je langere YouTube video
Instagram kan een goede manier zijn om je volgers te wijzen op andere kanalen, waaronder YouTube. Omdat mensen niet gewend zijn om hele lange video’s te kijken op Instagram, kun je overwegen om hen te triggeren met een voorproefje. Dat doet reisprogramma @3opreis hier bijvoorbeeld (en let op: zo zie je ook meteen hoe een landscape video er uit ziet in de Instagram feed)
Deze taktiek wordt ook door YouTubers toegepast. Maar ook bedrijven die investeren in vlogs of langere videoseries passen dit principe toe.
Het is een beetje gevaarlijk, omdat mensen natuurlijk niet op Instagram zitten om door te klikken naar je website of naar YouTube. Maar ook als ze niet doorklikken, maak je ze bewust van je overige activiteiten op andere kanalen. En natuurlijk kun je proberen om het korte fragment zo waardevol mogelijk te maken door belangrijke stukjes uit de langere video te halen, zoals hier gebeurt bij YouTube’s eigen aankondiging van hun ‘jaarvideo’ 2019 op Instagram:
9 Terugkerende videorubrieken op Instagram
Facebook heeft al eerder aangegeven dat het graag terugkerende kijkers ziet. Facebook ziet het liefst dat mensen op zoek gaan naar je video’s of die iedere keer de volgende video uit een serie kijken. En hoe langer ze kijken en hoe groter het percentage van je video dat ze kijken, hoe beter Facebook het vindt.
Het ligt voor de hand dat deze criteria ook op Instagram een rol (gaan) spelen. Om daaraan tegemoet te komen zou je kunnen overwegen om een videorubriek te maken die telkens (bijvoorbeeld wekelijks terugkeert.
Een goed voorbeeld daarvan vind ik deze Instagram IGTV videorubriek van Tara Griffin, een model dat op Instagram regelmatig kledingadviezen geeft:
Dit is een slim format dat Tara vaak herhaalt al naar gelang het seizoen of met verschillende kledingmerken of kledigstijlen. Zelfde kamer, zelfde opzet, zelfde manier gefilmd, zelfde aanpak, zelfde edits maar met 1 variable
Een ander voorbeeld is de rubriek ‘Kennis van Dennis’, van mediabedrijf Rauwcc. Daarin deelt Dennis iedere week de laatste social media nieuwtjes:
Deze rubriek wordt gepubliceerd als IGTV-video, waarbij de eerste minuut ook als vierkante video in de Instagram feed wordt gepubliceerd. Dat is een optie die je aan kunt zetten als je een IGTV-video publiceert. Meer over hoe je dat doet vind je in dit artikel (om precies te zijn op deze plek, met screenshots).
10 Instructievideo’s en tips
Instructievideo’s zijn een hit op Instagram. Een TOTALE hit. Je moet het natuurlijk wel even onder de knie krijgen, want filmen en koken tegelijk (of filmen en iets anders doen uberhaupt) vragen de nodige skill. Maar als je die onder de knie krijgt, kun je daar enorm succes mee hebben. Doe mensen voor hoe dingen moeten, help ze een resultaat te bereiken, en maak ze blij. BuzzFeed Tasty werd er groot mee:
Maar je kunt met video natuurlijk ook andere dingen uitleggen en voordoen dan prachtige toetjes maken. Bijvoorbeeld tips geven over het gebruik van de smartphone:
Het hoeft niet heel ingewikkeld zijn, een instructievideo. Het kan ook om een screencast gaan, bijvoorbeeld, of een serie opeenvolgende handelingen of zelfs afbeeldingen met tekst. Zorg in ieder geval dat het ondertiteld is, want de meeste mensen hebben hun geluid uitstaan.
11 Stop motion video’s op Instagram
Ken je die video’s waarbij voorwerpen bewegen op een beetje een schokkerige manier? Bijvoorbeeld de ingrediënten voor een recept? Dat is stop motion. Stop motion is superleuk. En superveel werk. Maar het kan ook echt een hit zijn op Instagram. Zoals de stopmotion van notitieboekenfabrikant Leuchtturm hierboven (bekijk de video hier) waarbij de nieuwe kleuren van het seizoen opgestapeld worden.
Als je zelf Stop motion video’s wilt maken, vind je hier een goede uitleg van videotool Animoto. Maar anders dan je daar leest, heb je hun app niet nodig om je video in elkaar te zetten. Als je even Googlet vind je een heleboel gratis apps voor op je telefoon die je daar ook bij kunnen helpen.
Op zoek naar inspiratie? De koningin van de stopmotion is Instagram influencer @allthatisshe die fantastische stopmotions maakt met behulp van alledaagse items.
12 The making of
Werk je in de kunst of in de maakindustrie? Dan zijn opnames van je werkproces een geweldige manier om mensen te betrekken bij je werk en te overtuigen van de kwaliteit van je werk. Er zijn veel voorbeelden te vinden op Instagram van schilders. Bijvoorbeeld deze man:
Of kijk eens hoe @salventius dat doet.
Net als bij instructievideo’s geldt hier dat je even heel goed moet uitzoeken hoe je dit soort video’s het beste kunt opnemen. Soms moet je een versnelde opname maken (time lapse), of juist een vertraagde (slomo). De kans is groot dat je extra apparatuur nodig hebt om je smartphone of camera mee vast te zetten en zelfs extra lampen. Maar als je werk bestaat uit het maken van dingen, is het de moeite van het uitzoeken en investeren waard.
13 Slow motion & time lapse
Op de meeste smartphone camera’s zit tegenwoordig een optie om een vertraagde video-opname te maken (slow motion) en een video om een lang proces in stukjes op te nemen (time lapse) waarbij telkens frames worden overgeslagen. Twee geweldige mogelijkheden waar je dus alleen je smartphone voor nodig hebt!
Slowmotion video’s zijn vooral geschikt bij beweging. Of het nou is dat iemand in de lucht springt of dat een druppel van een tak valt of in een regenplas, dat zijn typisch bewegingen die er mooi uit zien op video. Het moet natuurlijk wel passen bij wat je op je account normaal gesproken doet en bij je thema of onderwerp.
Hetzelfde geldt voor time lapse: dat is een videoformat dat leuk is om langere bewegingen of veranderingen te laten zien. Een wandeling ergens heen, een verkeersplein dat telkens verandert, een proces waarbij een aantal ingrediënten omgetoverd worden in een eindproduct, dat soort dingen. Time lapses zijn ook leuk als je een vast element hebt waarbij de omgeving telkens verandert, zoals je stand op een evenement of vakbeurs. Belangrijk is dat de camera op dezelfde plek blijft staan.
Ga je een timelapse maken waarbij jezelf beweegt – bijvoorbeeld omdat je 500 treden oploopt – probeer dan de telefoon op een vaste plek ten opzichte van je lichaam te houden, bijvoorbeeld door hem tegen je aan te klemmen. Zo blijft de invalshoek hetzelfde terwijl het beeld verandert.
14 GoPro actievideo’s
Sinds de GoPro camera’s werden geïntroduceerd, kunnen mensen die extreme sporten beoefenen eindelijk filmen wat ze doen. Een geweldige bron van videomateriaal als je merk te maken heeft met outdoor of sport. Maar als je het GoPro account op Instagram volgt, zie je al snel dat mensen ook hele andere dingen doen met een GoPro.
Ze doen een bijzondere dansroutine, zwemmen onder water, bevestigen ze aan (wilde) dieren (?) en nemen mensen op allerlei manieren mee in hun leven. Overal waar actie en beweging is, is de GoPro interessant. En als je merk te maken heeft met lifestyle, fitnes, sport, reizen, outdoor of actie is zo’n actievideo geschikt.
Overigens haalt GoPro de video’s zelf op door middel van User Generated Content: ze zoeken in de vele content die met de hashtag #gopro wordt geupload naar Instagram. Motiveer je fans om video’s te plaatsen door je hashtag in je bio te vermelden. En vergeet niet om altijd toestemming te vragen voor je hun video’s op jouw eigen Instagramaccount plaatst!
Instagram video: voor ieder wat wils
Ik zou de lijst nog veel langer kunnen maken, als het gaat om leuke Instagram video. Meme’s, compilaties, ‘gratifying’ video’s of mensen met totaal eigen en unieke niches: alles is mogelijk. De kunst is vooral om te beginnen met een plan en gewoon aan de slag te gaan. Voor veel video heb je geen dure productieteams meer nodig!
Wil je zelf meer doen met video en ben je aan het kijken wat nou goed werkt op Instagram? In de cursus Instagram voor bedrijven leer je er alles over.
- Ze kunnen het niet ruiken - 9 mei 2022
- Bloggen met een drempel - 20 april 2022
- Familie zoeken via je DNA - 12 maart 2022
Geef een antwoord