Nieuwe vrienden maken: hoe doe je dat?

nieuwe vrienden makenEen vriendin van mij is onlangs gescheiden. Ze heeft twee kleine kinderen, net als al haar vrienden. Die allemaal niet gescheiden zijn.

Om het weekend is ze helemaal alleen en klaar om er op uit te gaan. Helaas zitten al haar vrienden dan gezellig met hun partner op de bank. Of zijn met andere stelletjes uit eten.

Ze is dus hard op zoek naar nieuwe vrienden om tijd mee door te brengen. Om leuke dingen mee te doen. Mensen bij wie ze meer aansluiting kan vinden dan ze nu heeft met haar oude vrienden.

Eigenlijk is haar situatie vergelijkbaar met de mijne. Ik heb iedere paar jaar, als ik naar een nieuw land verhuisde, nieuwe vrienden moeten maken. Nieuwe mensen leren kennen. Ik moest wel, anders was ik helemaal alleen in een vreemd land.

Hoe maak je nieuwe vrienden?

Nieuwe vrienden maak je door actief op zoek te gaan naar mensen met dezelfde interesses in dezelfde omgeving en door vol te houden. Door van tevoren goed na te denken over wat je leuk vindt en waar je nieuwe mensen kunt ontmoeten, vergroot je je kansen om nieuwe vrienden te ontmoeten.

Dit zijn mijn ervaringen en de lessen die ik leerde over het maken van nieuwe vrienden. Wie weet, heb jij daar ook iets aan. Lees het hele artikel of klik meteen door naar onderwerp dat je het meeste aanspreekt:

Je kunt altijd, overal, nieuwe vrienden maken

De belangrijkste les die ik heb geleerd is dat je altijd overal nieuwe vrienden kunt maken. Er zijn altijd mensen die net als jij open staan voor nieuwe contacten, nieuwe vriendschappen.

Het kan zijn dat je in een omgeving zit waar het lijkt alsof dat niet zo is. Alsof niemand open staat voor nieuwe vrienden. Maar ze zijn er. Het is een kwestie van vinden.

Echt!

Nieuwe vrienden maak je op basis van overeenkomsten

Les 2 is dat het het makkelijkst is om vrienden te maken op basis van overeenkomsten. Je bent allebei buitenlander in Istanboel (mijn eigen situatie). Je bent allebei moeder van een peuter op die ene creche. Je houdt allebei van voetbal of van waterpolo of van haken. Je werkt bij hetzelfde bedrijf. Je zit in hetzelfde voetbalteam. Je hebt hetzelfde ziektebeeld, zelfs, of hetzelfde leven omdat je thuis zit met kleine kinderen of juist heel veel reist voor je werk.

Het is simpel: als je een groep vindt waarmee je iets deelt, vergroot je je kansen op nieuwe vrienden. En dat is belangrijk,  het vergroten van je kansen. Want de kans dat je iemand vindt die bij jou past is kleiner in een groep van 5 mensen dan in een groep van 20 en die is weer kleiner dan in een groep van 50.

Tenzij het 5 mensen zijn met wie je heel veel gemeenschappelijks hebt!

Je moet veel mensen ontmoeten, om 1 vriend over te houden

Les 3 je moet heel veel mensen ontmoeten en ‘uitproberen’, wil je 1 vriend overhouden. Je moet dus keihard aan de slag (nieuwe vrienden maak je helaas niet zo maar).

Je kunt bijvoorbeeld zoals ik afspreken met alle andere buitenlanders in Istanboel. Je kunt afspreken met alle ouders op de créche (wij gaven vaak een feestje voor de ouders van de klas en de buren, gewoon om elkaar te leren kennen). Je kunt een voetbalteam aan andere leuke mannen spreken.

Je kunt afspreken met heel veel mensen, kortom. Maar niet al die mensen zullen vrienden worden. Je moet nu eenmaal heel wat nieuwe mensen leren kennen om die ene persoon te vinden met wie het echt klikt. Dat geldt niet alleen voor het maken van ‘Vrienden’ maar ook voor het maken van vrienden met een kleine letter. Zo werkt het nu eenmaal. Wat dat betreft lijkt het op het opbouwen van een liefdesrelatie.

Nieuwe vrienden maken is net daten

Les 4: Net als bij daten, moet je elkaar een beetje uitproberen. Je bouwt pas echt wat op, en weet pas echt of je een klik hebt, als je tijd hebt doorgebracht samen. Het liefst activi-tijd, zie onder.

Hoewel er een soort vriendschap-op-het-eerste-gezicht bestaat, vragen de meeste vriendschappen een flinke investering van tijd en energie. En let op: dat duurt even. Het is niet in 1 week geregeld.

Ga maar na hoe veel uur je met je partner of een bepaalde vriend/vriendin door hebt gebracht, voordat je iets ‘hebt’ samen. En bedenk dan dat je helemaal overnieuw begint, met nieuwe vrienden. Tel daarbij op het feit dat je niet met iedereen waar je tijd mee doorbrengt, blijkt te klikken en je realiseert je dat het best wat tijd en energie vergt.

Net als daten.

nieuwe vrienden makenNieuwe vrienden maak je makkelijker door samen iets te doen

Les 5: ga samen dingen doen. Als je samen iets doet leer je elkaar beter kennen dan als je alleen maar praat met een kopje koffie er bij. Dat is wel de makkelijke manier overigens om in contact te komen, samen koffie drinken of een biertje. Laagdrempelig. Maar het is mijn ervaring dat echt iets samen doen, beter werkt, qua ontwikkeling van vriendschappen.

Een rondleiding door de stad (instawalk!), een workshop koken, een workshop pottenbakken, dansles… Wat dan ook.

Om nieuwe vrienden te maken moet je doelgericht zijn

Les 6. Wees doelgericht. De meeste mensen maken gewoon vrienden door hun leven te leiden. Op school, tijdens hun studie, op hun werk, met de buren. Het gaat eigenlijk vanzelf, vrienden maken.

Maar als je in de situatie bent dat je eenzaam bent en alleen en een nieuw sociaal netwerk op moet bouwen, moet je doelgericht zijn. Dat klinkt stom en opportunistisch en dat is het ook. Maar het is broodnodig. Het gaat gewoon niet vanzelf, of als het wel vanzelf gaat duurt het heel lang. Te lang.

De mens is niet gemaakt om alleen te zijn, zegt mijn moeder altijd, we zijn sociale dieren. Ik denk dat dat klopt. Eenzaamheid vreet aan je. Het vraagt om een plan, doelgerichte actie, hoe vermoeiend en eng dat ook is.

De beste nieuwe vrienden maak je op basis van gezamenlijke interesses

Les 7. Het is niet moeilijk om bevriend te raken met mensen waarmee je overeenkomsten hebt, zie boven. Ik kan bevriend raken met alle Nederlanders in Istanboel. Jij kunt bevriend raken met alle ouders van de school van je kinderen of alle mensen in hetzelfde verzorgingstehuis. Of met al je collega’s of medestudenten. Maar geloof me: zo’n overeenkomst is niet genoeg voor vriendschap.

Vriendschap vraagt meer overeenkomsten, namelijk overeenkomsten in interesse. Of, nog beter, een gezamenlijke passie. Je kunt veel makkelijker vrienden worden als je allebei van paarden houdt. Allebei iedere avond in de sportschool te vinden bent. Allebei een fan bent van een bepaalde zanger. Allebei idolaat bent van Ajax. Gek bent op bloggen. 😉

(toevallig is de online wereld, en dan vooral de wereld van de social media, een hele laagdrempelige manier om vrienden te maken en daarom echt een uitkomst, helemaal als je veel aan huis gebonden bent)

Nieuwe vrienden maken vraagt energie. En een plan.

Ik heb in de afgelopen 7 jaar in het buitenland veel mensen ontmoet die daar supergoed in waren, nieuwe vrienden maken. Sommige expats zijn wat dat betreft geboren vriendenmakers. Waar je ze ook neerzet, ze vinden aansluiting.

Maar vaak zijn ze ook heel bewust bezig. Ze zijn doelgericht en planmatig. Ze bedenken:

  1. Wat vind ik leuk?
  2. Waar kan ik makkelijk aanhaken?
  3. Waar vind ik snel een grote groep gelijkgestemden?

Ze gaan er vol voor. Ze plannen en regelen en maken afspraken, ze melden zich aan als vrijwilliger bij de organisaties waarvan ze weten dat er veel gelijkgestemden zitten, ze doen mee met georganiseerde groepjes (wandelingen, sportclubs, educatieve dingen). Ze zijn continu bezig met het maken van nieuwe vrienden. Als een soort overlevingsstrategie.

En dat is het ook.

Want iedereen heeft vrienden nodig. Gelukkig kun je nieuwe vinden, als je ze (nog) niet hebt in je nieuwe situatie.

lieve elja

Praktische tips voor wie nieuwe vrienden wil maken

Zo heb ik vrienden gemaakt, de afgelopen jaren, telkens in nieuwe steden:

1. Ga bij een club of organisatie.

Een sportvereniging, Natuurmonumenten, de buurtvereniging, wat dan ook. Het hoeft niet altijd betaald of in ieder geval niet duur te zijn.

2. Word vrijwilliger.

Iedere organisatie zoekt vrijwilligers! Het is de perfecte manier om mensen te leren kennen. Of je nou collecteert of in de ouderraad gaat of het schoolfeest helpt organiseren of de plaatselijke jeugd gaat trainen of rondleidingen gaat geven in de dierentuin… je ontmoet mensen en mensen krijgen op hun beurt een beter beeld van jou.
Ik heb me in de VS destijds aangemeld bij het ‘Save our Libraries’ initiatief bij mij in de buurt en daar een van mijn beste vriendinnen aan overgehouden. Aan de ouderraad waar ik bij zat, hield ik weer geen vrienden over maar het gaf me wel een leuke ervaring en een doel.

3. Ga de deur uit en doe mee met georganiseerde dingen.

Vanuit de gemeente. Vanuit organisaties als Natuurmonumenten. Instagramwalks. Rondleidingen door bedrijven. De maandelijkse tuinenwandeling. Een gratis workshop bloemschikken bij je lokale tuincentrum. Een voorlichtingsavond. Er is altijd wel iets te vinden, in je buurt.
Als expat is het makkelijk, want er zitten overal andere expats die ook vrienden willen maken. Dus er zijn ‘International Women of..’ clubs, en Nederlandse Clubs, en networking clubs voor buitenlanders en LinkedIn-groepen en Facebookgroepen, allemaal voor buitenlanders in (bijv.) Istanboel. Maar die zijn er ook voor jou. Voor jouw interesse.

4. Organiseer zelf iets en nodigen mensen uit. 

Ik organiseerde toen ik daar woonde wel eens een wandeling door Istanboel met een gids die ik ken. Ik nodigde vriendinnen uit en zij nodigden ook weer vriendinnen uit.
In alle landen waar we woonden, hebben we vrij snel al feestjes georganiseerd. We nodigden iedereen uit die we hadden leren kennen.
Vooral als je kinderen hebt, is dit makkelijk: je nodigt de hele klas plus ouders uit voor een verjaardag en voor je het weet heb je leuke nieuwe mensen ontmoet. Maar je kunt ook je eigen klas uitnodigen. Of je hele danslesgroep. Je collega’s Of bij jou thuis vergaderen. Kwestie van een reden vinden!

5. Sta open voor nieuwe contacten.

Maak praatjes met de buurvrouw, groet mensen in je straat en in de supermarkt. Toen ik in Den Haag woonde, woonde ik 3 jaar lang tegenover een Brits echtpaar. Nooit een woord mee gewisseld. Belachelijk, want je weet dat ze opnieuw moeten beginnen, als buitenlanders in Nederland. Zou me nu niet meer overkomen.
In mijn huidige straat wonen heel veel buitenlanders. Toen er laatst een nieuwe familie kwam wonen, ben ik me voor gaan stellen. Eng! Maar leuk. Nieuwe mensen willen bijna altijd graag contact.
Het heet me wel aan het denken gezet. Hoeveel buitenlanders wonen er niet in Nederland? Wat voor ontvangst krijgen die? Zouden juist zij ook niet open staan voor nieuwe vriendschappen?
Nieuwkomers zijn vaak juist op zoek naar nieuwe vrienden. Net als jij.

6. Focus op je lokale omgeving, indien mogelijk 

Een goede buur is beter dan een verre vriend, zegt men. En ik kan je uit ervaring vertellen: verre vrienden zijn niet minder waardevol of belangrijk in je leven, maar zonder vrienden in je eigen buurt is het dagelijkse leven een stuk minder leuk.
Hoe lokaler, hoe beter, zou ik zeggen. Ik heb vier vriendinnen hier op de compound en dat is heerlijk, dat gevoel dat er altijd iemand in de buurt is.

hartJe hart is groot genoeg

Ik heb er best wat ervaring mee opgedaan, de afgelopen jaren, met nieuwe vrienden maken. Het is niet makkelijk, soms. Maar het is ook zo waardevol. Eigenlijk zou iedereen dat moeten blijven doen, nieuwe vrienden maken. Ons hart is groot genoeg voor meer mensen in ons leven, toch?

Het lukt mij iedere keer, nieuwe vrienden maken. En het gaat jou ook lukken. Reken maar. Houd vol en bedenk: het duurt even.

PS Hier vind je een ander artikel over nieuwe vrienden maken. Het is een thema dat me bezig houdt. 🙂

Foto bovenaan door C MA via Unsplash

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

23 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

22 oktober 2018 om 20:31

Ik bn een vrouw van 47 en heb een prachtig gezin.
Ik wil graag reizen en netwerk verbreden alleen ben ik op zoek naar een maat die hetzelfde wil

Elja Daaeantwoord
27 oktober 2018 om 09:15
– Antwoord aan: Ine

Hoi Ine, wat een goed idee om iemand te zoeken die dit ook wil. Is er niet een organisatie in je omgeving die dagtrips organiseert (zoals naar Kerstmarkten en zo of rondleidingen door Brugge e.d.)? Misschien vind je daar mensen die het ook leuk vinden om dingen te ontdekken? Of wat dacht je van een oproep op Facebook of iemand mee wil naar de vakantiebeurs? Sommige reisorganisaties houden ook voorlichtingsavonden voor grote verre reizen, weet ik. Daar kun je natuurlijk ook naar toe als je niet van plan bent om te gaan, gewoon om eens te kijken wie er nog meer op afkomen. En ik zou eens op internet gaan zoeken naar leuke Nederlandse reisbloggers, zoals http://www.followmyfootprints.nl/. Misschien hebben zij ideeen over het vinden van reisgenoten of vind je via de reacties op hun blogs wel leuke mensen.

Nick lissenbergantwoord
21 mei 2017 om 19:31

Dankjewel voor je blog het heeft mij geholpen.

Elja Daaeantwoord
23 mei 2017 om 17:13
– Antwoord aan: Nick lissenberg

Jij bedankt voor je reactie Nick! Het heeft gewoon wat tijd nodig, is mijn ervaring.

Marionantwoord
24 februari 2017 om 00:41

Er is een site waar mensen al meer dan 10 jaar meer dan 150 events per week met elkaar organiseren door heel Nederland. Ik ben daar nu 6 maanden lid en veel nieuwe vrienden leren kennen. Die site heet heel toepasselijk http://www.nieuwemensenlerenkennen.nl

Elja Daaeantwoord
27 februari 2017 om 07:51
– Antwoord aan: Marion

Interessant Marion, ik kende het niet! Betaald lidmaatschap zie ik, is ook een optie natuurlijk.

Sandra Bakkerantwoord
12 november 2017 om 09:57
– Antwoord aan: Marion

Is helaas alleen voor hooggeschoolde. Dus mensen met een lagere scholing kunnen daar niet aan mee doen.
Ook als je wat ouder bent is deze site geen optie.

Elja Daae
15 november 2017 om 20:57
– Antwoord aan: Sandra Bakker

Wist ik niet – jammer. Ik vraag me af of Facebook niet interessante groepen heeft die voor iedereen, onafhankelijk van opleidingsniveau, leuk zijn?

Ik zwem zelf vrij fanatiek en ik zie ook heel veel vriendenclubjes in het zwembad ontstaan, van (oudere) mensen die elkaar altijd op dezelfde tijd of bij dezelfde les tegenkomen. Daarna gaan ze dan koffie drinken in de kantine en zo groeien er echt vriendschappen. En het is laagdrempelig. En iedereen deelt een interesse.

Elja Hilboesenantwoord
22 maart 2015 om 12:37

Wat leuk, ik heet ook Elja. Ik kwam je tegen op Google, omdat ik iets over vriendschap zocht. Veel succes met je blog. Groetjes Elja.

Elja Daaeantwoord
27 maart 2015 om 21:27
– Antwoord aan: Elja Hilboesen

Wat leuk Elja!! Elja’s, vriendschap… 🙂

Wonen in een nieuwe stad: Amersfoort – Vertel esVertel esantwoord
15 september 2014 om 14:54

[…] dag, je thuisvoelen. Het lijkt me erg leuk om meer mensen uit de buurt te leren kennen. Zoals Elja het zei: je kunt altijd, overal, nieuwe vrienden maken. Gewoon, zodat je voor het spontaan doen van een […]

Vakprachtantwoord
16 maart 2014 om 17:48

Helemaal mee eens! Werk, hobby, toeval, maakt niet uit. En het is zo leuk om nieuwe mensen tegen te komen. Nieuwe verhalen, nieuwe invalshoeken en een groot deel wordt nooit meer dan voorbijganger, maar ze waren wel leuke voorbijgangers en ik heb er leuke dingen mee gedaan. Het vraagt alleen wel een beetje moed om op iemand of een activiteit af te stappen, gelukkig wordt dat steeds makkelijker 🙂

Edwinantwoord
7 maart 2014 om 11:48

Of nog makkelijker! Wordt lid van http://www.fellas.nl! Maak je binnen no time nieuwe vrienden.

Mervin Willemszantwoord
6 maart 2014 om 11:29

Goed verhaal! In het algemeen krijg je nieuwe vrienden en behoud je deze, door het samen delen en ondergaan van ervaringen.

Elja Daaeantwoord
6 maart 2014 om 20:58
– Antwoord aan: Mervin Willemsz

Ja, dat is het precies: het delen en het samen opdoen van ervaringen. Maar ja, dat moet je wel opzoeken he? Samen bij de bakker staan, telt niet. 🙂

Zij van hemantwoord
6 maart 2014 om 10:06

Vergeet ook niet het internetdaten! 🙂 Het internet, met name fora en sociale media, is een fantastische plek om mensen te vinden waar je veel gemeen mee hebt. En dan is afspreken ook zo geregeld.
Zo heb ik mijn beste vriendin ook leren kennen.

Elja Daaeantwoord
6 maart 2014 om 20:58
– Antwoord aan: Zij van hem

Ja eens!!

Anita Stegweeantwoord
6 maart 2014 om 09:22

Elja, een goed verhaal! Heb je nog een tip voor een single vrouw van 28. Uit haar verhalen blijkt dat die leeftijd lastig is om nieuwe vrienden te maken. Anderen in haar leeftijdscategorie zijn al zo bezig met van alles. En de buurt is oud, vrijwilligers niet van haar leeftijd, ze houdt niet van sporten, en woont in een dorp. Zie jij toch nog mogelijkheden en kansen?

Elja Daaeantwoord
6 maart 2014 om 21:04
– Antwoord aan: Anita Stegwee

Er zijn altijd mogelijkheden, maar hoe kleiner de kans hoe harder je je best moet doen he? Misschien is het voor haar leuk om online actiever te worden? Ik heb zo veel mensen (in NL) leren kennen via mijn blog en Twitter, en ik woon helemaal niet in Nederland! Ik weet niet of meetup.com al veel gebruikt wordt in Nederland, dat was in Amerika heel makkelijk als manier om mensen te leren kennen. De groep Nederlanders die Indisch ging eten in Chicago, buitenlanders van onder de 30 die samen uit eten gingen, etc.

Volgens mij is een hobby of passie toch wel heel belangrijk, daarnaast, om aansluiting te vinden. Of het nou paardrijden of schaken of naaien of scrapbooking of tuinieren is, maakt niet uit. Of dingen als geschiedenis van de omgeving waar je woont (hoewel daar misschien de gemiddelde leeftijd ook wat hoger ligt dan die van haar).

Of dieren! Ik kom hier ook veel mensen tegen die zich inzetten voor zwerfhonden en -katten en daar enorme passie voor hebben, facebookgroepen voor beginnen (met succes!). Als je dan toch tijd hebt in die fase van je leven, zou ik het proberen te gebruiken om die dingen te gaan uitpluizen die ik altijd interessant heb gevonden.

Oh en volgens mij zijn er ook altijd leuke evenementen rondom bibliotheken en boekwinkels Gratis cursussen, boeklezingen, meetups.

Ik wens haar sterkte, het is niet makkelijk om in die fase single te zijn denk ik. En het is niet makkelijk om de energie te vinden om er tegenaan te gaan. Maar het kan echt hoor, nieuwe vrienden maken, zeker weten!

Anita Stegwee
7 maart 2014 om 15:07
– Antwoord aan: Elja Daae

Dankjewel voor je verhaal. Ik heb de 28-jarige net gewezen op http://www.fellas.nl Inderdaad moet ze uit haar comfortzone komen en actief wat gaan doen.

Elja Daae
7 maart 2014 om 15:43
– Antwoord aan: Anita Stegwee

Dat is het, helaas niet het makkelijke antwoord maar tsja. Actie brengt actie.

Priscilla
7 april 2014 om 19:17
– Antwoord aan: Elja Daae

En http://www.vriendinnenonline.nl is natuurlijk ook een goede optie om nieuwe vriendinnen te maken 🙂

Marleen
18 augustus 2014 om 18:15
– Antwoord aan: Anita Stegwee

Ja er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om online nieuwe vrienden (vriendinnen) te vinden en te leren kennen. Ontmoetings websites die bijvoorbeeld al langer bestaan zijn vriendinvoorjou.nl en wannabefriends.nl…zeker een bezoekje waard!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.