Waarom ik blij ben met mijn nieuwe Kindle ereader

Toen ik in de VS woonde, ontdekte ik Amazon. En dan met name Amazon voor digitale boeken. Ik heb er inmiddels (zag ik) meer dan 200 gekocht. Soms in de aanbieding, voor een paar dollar. Soms voor de volle Kindle-prijs.

Kindle is de digitale variant van de boeken op Amazon. Het is enerzijds een ereader, maar ook een digitale versie van boeken. En het is een app voor de smartphone of tablet.

Ik lees daarom al jaren boeken via mijn ipad of, sinds mijn kinderen de ipads in gebruik hebben, via mijn iphone. Omdat ik alleen maar Engelstalige boeken lees, gaat het prima via Amazon.

Maar die iphone he. Er zijn wel nadelen aan het lezen van Kindleboeken op de iPhone:

  • Het scherm is heel klein;
  • Je kunt niet je hele collectie er op bewaren (neemt te veel ruimte in);
  • Je kunt niet goed lezen in het donker en niet goed in fel zonlicht; en
  • Als je rustig wilt lezen, heb je altijd je telefoon bij je.

Vooral dat laatste begon me tegen te staan. ‘sAvonds in bed lezen met je telefoon. Ik wil die telefoon eigenlijk niet meer in de buurt hebben, savonds, in het weekend en vooral niet op vakantie.

UPDATE: direct na dat ik dit artikel schreef, kreeg ik een aantal handige tips via Twitter. Je vindt ze in de tekst.

Welke Kindle is de beste koop?

Ik besloot om het na al die jaren er toch op te wagen: ik ging (flink!) investeren in een echte Kindle ereader.

Gelukkig ken ik iemand die echt ALLES weet van ereaders en digitale boeken, Raymond Snijders. Je vindt al die info over ereaders op zijn blog.

Maar ik nam de makkelijke weg: ik vroeg het hem gewoon. 🙂 Hij raadde de Kindle Paperwhite aan.

De Kindles, die je koopt op een Nederlandse pagina van de Duitse Amazonwinkel, varieren in prijs van 82 euro tot 295 euro zoals je hier kunt zien.

Omdat ik verder geen hoge eisen had aan mijn eerste ereader maar wel zeker wilde weten dat ik goed kon lezen in zonlicht (op het strand en in de hangmat :)) raadde Raymond de Paperwhite aan. Die is de op een-na-goedkoopste. Maar nog steeds wel heel duur he.

De reden dat ik niet heb gekeken naar andere ereaders dan de Kindle is dat ik al die jaren al Kindle boeken had gekocht. Het leek me fijn als ik het apparaat kocht dat daar bij paste zodat ik alles gemakkelijk kon overzetten.

Ik ken mezelf, dus ik heb er ook een hoesje bij gekocht. Dat beschermt de Kindle en heeft ook een systeem waardoor hij aan gaat als je hem openklapt en uit gaat als je hem dicht klapt. Handy.

En, hoe bevalt de Kindle?

kindle review 1Zo’n Kindle is wel even wennen, hoor, moet ik toegeven. Maar inmiddels ben ik helemaal om. Ik lees me suf. En ik voel me ook zo blij met het formaat. Raymond legde al uit dat het zo gemaakt is dat het precies in 1 hand te houden is. Precies het juiste gewicht en de juiste afmeting.

Hij is dan ook kleiner dan ik gewend was op de iPad (en kleiner dan ik in mijn hoofd had). Maar ik kan hem perfect vasthouden met 1 hand. Het hoesje (dat openklapt) maakt dat iets lastiger maar nog steeds heel handig.

Het wennen lag vooral aan de manier waarop het scherm wijzigt. Het wordt heel kort zwart-wit, maar dan omgekeerd aan hoe je normaal leest. Ik vond het superirritant die eerste uren. Inmiddels merk ik het niet eens meer 🙂

Ook moest ik wennen aan de manier om naar de volgende bladzijde te gaan. In de Kindle App op de iPhone swipe je van de ene naar de andere kant (afhankelijk van of je terug wilt of verder). Op de Kindle moet je klikken aan de linker- of rechterkant van het scherm, om naar de volgende of vorige pagina te gaan.

Het duurde ook even voor ik door had hoe ik door mijn ‘bibliotheek’ kon navigeren. Die is niet zo heel overzichtelijk, vind ik.

Ten eerste kun je maar een boek of tien op een pagina zien. En ten tweede zie je, ook in de lijstweergave, niet altijd de volledige titel. Dat is lastig als je series leest waar het cijfer van de reeks achteraan komt. Niet onoverkomelijk maar prima.

Ook lastig vind ik die integratie met GoodReads. Hoewel ik daar een account heb, zit ik er niet zo op te wachten om dat gekoppeld te hebben aan mijn Kindle. Een soort van verplichte winkelnering, he.  Maar ook daar heb ik me inmiddels overheen gezet. Wie weet, komt het nog eens van pas!

Je Kindle synchroniseren met je Amazon account

Wat natuurlijk geweldig is, is de synchronisatie met je Amazon account. Ik kwam er achter dat ik zo’n 200 Kindle boeken op Amazon had gekocht. Ze verschenen nadat ik ingelogd was op Amazon direct in mijn lijst.

Wat ik niet doorhad, was dat ze niet allemaal gedownload waren. 🙂 Dus ik moest de afgelopen vakantie af en toe even wifi zoeken om flink wat boeken en series te downloaden.

Inmiddels voel ik me helemaal de Koningin. Mijn favoriete boeken, allemaal onder handbereik! De limiet is nog lang niet bereikt, begreep ik van Raymond. En ik kan als ik wil mijn hele voorraad er op zetten. Als boekenwurm geeft dat echt een heerlijk gevoel, moet ik zeggen. Waar ik veel van mijn papieren boeken heb weggedaan de afgelopen jaren, kan ik mijn digitale bibliotheek meenemen op een apparaatje dat net iets groter is dan mijn telefoon!

En uiteraard houdt de Kindle bij waar ik ben. Dus als ik een boek dan toch wil lezen via mijn iPhone app, weet de app waar ik gebleven ben. Wat overigens niet handig is als je alles al uit hebt en alles dus op 100% staat.

Wat ik mis op de Kindle

Ik mis ook wel wat dingen. Niet dat ik die had in de app, maar ik verwachtte dat die er wel zouden zijn.

Zo zou ik graag lijsten of collecties willen aanmaken van boeken in een bepaalde serie en in een bepaalde volgorde. Volgens mij kan dat niet.

Oeps. Dat blijkt dus WEL te kunnen. Vanaf je Kindle, of – veel beter – via Amazon. Meer over het maken van collecties vind je hier.

Het ‘recommended for you’ heb ik niet nodig. Maar ik kan het er niet afhalen. Ik heb sowieso weinig controle over wat ik wel en niet aan functionaliteiten heb (zoals die koppeling met GoodReads). Waar je gewend bent (iPhone/MacBook) dat je dingen uit kunt zetten of kunt weghalen, kan dat bij de Kindle niet.

Oeps2: je kunt de ‘recommended’ functie gewoon van je home screen afhalen. Dat doe je zo: Instellingen > apparaatopties > geavanceerde opties > dan de eerste optie (‘Weergave voor homescherm’). Met dank aan Percy Tienhooven voor de tip.

Kindle kopen – doen?

De reden dat ik zo blij ben met mijn Kindle is natuurlijk vooral dat ik zo veel boeken heb bij Amazon. Toch kun je ook andere ebooks op je Kindle krijgen, volgens Raymond:


Het is alleen iets meer werk. Mogelijk zijn er andere readers die handiger zijn als je bijv. veel via bol.com koopt.

Een andere optie is de Kobo:

Meer over de Kobo vind je hier.

Ik betaal overigens voor al mijn boeken – een principekwestie. Zowel de jurist in mij als de auteur die ik ben, gelooft dat het belangrijk is om te betalen voor boeken. Ik kan je dus niet vertellen hoe het werkt als je veel (illegale …) ebooks leest.

Tip van de experts: als je (Engelstalige) boeken zoekt op Amazon die niet al te duur zijn, kijk dan eens bij de deals, Google eens op ‘Free Kindle books’ (via Amazon dan!) of doe een search en klik door tot je goedkopere versies ziet. Vaak gooien uitgevers, vooral bij series, af en toe een boek in de uitverkoop om zo lezers te lokken.

Van Percy leerde ik dat je ook Nederlandse boeken kunt kopen in de Amerikaanse Kindle store: “Als je dan een boek ziet en in NL wilt, typ dan de titel + dutch, dan krijg je de NL versie”. En van Falco dat de Duitse Kindle store handig is als je met je Nederlandse bankrekening wilt betalen (ik betaal alles via de Amerikaanse store met mijn credit card).

Maar is het dus een aanrader? Mocht je zoals ik:

  • veel Kindle boeken hebben gekocht in het verleden
  • graag willen lezen op een aparte device
  • graag je hele bibliotheek met je meenemen, waar je ook gaat
  • een handzaam formaat ereader zoeken
  • en graag in fel zonlicht maar ook in het donker willen kunnen lezen,

dan is het antwoord: ja!

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Zo simpel is dan gelukantwoord
22 juli 2017 om 18:27

Fijn dat je er zo blij mee bent!
Ik heb zelf al heel wat jaren een gewone e-reader en ben daar ook erg blij mee!

Elja Daaeantwoord
23 juli 2017 om 22:23
– Antwoord aan: Zo simpel is dan geluk

Het is een beetje een openbaring hoor zo’n ereader!! Ik voel me een soort koningin met mijn eigen bibliotheek onder de arm!!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.