Alles over IGTV video maken en delen op Instagram

IGTV zo werkt het Instagram

(laatste update: februari 2019)

IGTV is gearriveerd: Instagram TV! Verticale video komt naar Instagram. En of je wilt of niet, je zult er aan geloven. Als gebruiker én als bedrijf. Iedereen die een doelgroep wil bereiken wordt langzamerhand richting de afgrond verticale IGTV video geduwd met Instagram’s verticale video toepassing: Instagram TV.

Alles over IGTV

Hieronder vind je een uitgebreide uitleg over het plaatsen van IGTV video. Je ziet ook hoe je je IGTV video’s doorplaatst in de gewone feed van je Instagramvolgers.

Lees verder of ga meteen naar het IGTV onderwerp van je keuze:

Wat is IGTV?

IGTV of Instagram TV is een speciale plek binnen Instagram om verticale instagramvideo’s die langer dan 1 minuut duren te plaatsen of te kijken. Gewone Instagramvideo’s, die je in een bericht deelt, mogen niet langer mogen zijn dan een minuut. Maar via IGTV wel tot een uur aan (verticale) video uploaden. Het is nog niet eens zo gek lang geleden dat Instagram aankondigde dat ze long form video content – video die langer is dan 1 minuut – gaan mogelijk maken. Feitelijk kwam er een tweede laag binnen de Instagram app. Je vindt de IGTV verhalen onder het TV-tekentje boven de Instagram app, in het ‘thuisscherm’.

IGTV in Instagram app

Als iemand een IGTV-kanaal heeft, zie je dat ook aan het icoontje naast de uitgelichte stories:

IGTV in Instagram app

(Meer over Instagram stories maken vind je hier.)

IGTV is ook als losse app te downloaden. Als je de app opent begint de eerste video direct te spelen. Omdat de app gekoppeld is aan je Instagramaccount, zie je automatisch de IGTV-kanalen van de Instagrammers die je al volgt. Best handig.

Het grote verschil met de huidige Instagram app en Instagram stories is dat je op IGTV video’s kunt uploaden of uitzenden van maximaal een uur, terwijl de Instagram app verder alleen korte video’s toestaat. Het andere belangrijke verschil met de meeste andere Instagramvideo’s is dat de video’s allemaal verticaal zijn.

Waarom verticale video werkt

IGTV kanaal natgeoIGTV is natuurlijk gewoon een aanval op YouTube (want: grootste videoplatform) en op Snapchat (want het Facebookconglomeraat krijgt die app maar niet kapot).

Het was Snapchat dat de verticale video introduceerde en tot een succes wist te maken. De Snapchatters, die de snapchat app gebruikten om korte video’s op te nemen, ontdekten direct hoe intuïtief het is om met een smartphone video op te nemen die verticaal is in plaats van horizontaal. Omdat je je smartphone rechtop houdt als je filmt én als je video’s kijkt op je smartphone.

Weliswaar is het voor de stand van onze ogen niet ideaal, dat verticale formaat, maar toch werkt het. Want niemand heeft zin om zijn of haar telefoon telkens te draaien om een video te kijken. Verticale video is makkelijker om te kijken, omdat je er als kijker niets voor hoeft te doen. En omdat de video het hele scherm in beslag neemt. Dat neemt niet weg dat het voor de meeste bedrijven en filmmakers wel even wennen is, omdat tot nu toe alle video horizontaal of vierkant was.

Aan de slag met IGTV op Instagram

Een IGTV kanaal maken op Instagram is niet moeilijk. Om te starten kun je twee dingen doen: de aparte app downloaden of het icoontje op je scherm in de Instagram app aanklikken. In beide gevallen herkent de Instagram app je account en maakt een nieuw IGTV ‘kanaal’ aan.

IGTV app downloaden

Je kunt dit ook vanuit de bestaande Instagram app doen door op het TV icoontje rechts bovenin het thuischerm te klikken.

Klik op je eigen profielfotootje  rechts onder, naast het ‘instellingen’-tandwieltje (vergeef de meneer op de achtergrond, dat was een interview dat uitgezonden werd door een kanaal dat ik volg). Je krijgt de vraag of je een kanaal wilt maken:

IGTV kanaal aanmaken1

Volg de stappen om je kanaal aan te maken. Het is letterlijk een kwestie van een paar keer klikken:

IGTV kanaal maken 2

En klaar. Tijd om video’s te uploaden!

Video’s uploaden naar IGTV

Video’s uploaden naar IGTV is makkelijk. Ze moeten alleen wel even klaar staan op je telefoon, want tot nu toe kun je ze nog niet inplannen via andere apps. Je kunt natuurlijk losse video’s uploaden, maar het idee van IGTV is juist dat je langere video’s deelt. Als je korte video’s wilt gebruiken om achter elkaar een verhaal te vertellen, is Instagram stories geschikter. Voor IGTV moet je ze alvast achter elkaar zetten, bijvoorbeeld door ze te editen met een app waarmee je verticale video kunt maken. Zie ook het overzicht van apps onderaan dit artikel.

Om een video te uploaden, ga je naar je eigen kanaal. Je vindt je kanaal door eerst op het IGTV-icoontje bovenin je scherm te klikken en vervolgens op je eigen profielfoto:

IGTV video maken

Upload je video naar Instagram TV door op het plusje te klikken:

IGTV video maken 2

Als je op het plusje klikt, kom je in de foto/videobibliotheek op je telefoon terecht net als bij het maken van een regulier Instagrambericht vanaf je telefoon. De IGTV app herkent de video’s en laat je daaruit kiezen (in het screenshot hieronder zie je de vele schattige video’s die ik van mijn kinderen maak 😀):

IGTV video maken 5

Nogmaals: om het goed te doen op IGTV moet je langere verticale video’s hebben. Een goede video is inspirerend, nieuwswaardig of entertainend en vertelt een duidelijk verhaal. Je kunt in theorie ook video’s van 15 seconden uploaden naar IGTV, maar daar is IGTV eigenlijk niet voor bedoeld. IGTV werkt niet zoals Instagram stories met korte fragmenten achter elkaar. Als je korte fragmenten achter elkaar wilt zetten, moet je dat van tevoren doen en die als 1 video uploaden.

TIP: Je kunt je IGTV video’s uploaden via je desktop. Een tip die ik kreeg van @buurmanmakelaardij. Als je naar je Instagramprofiel gaat, zie je daar naast ‘berichten’ ook ‘IGTV’ en een grote ‘uploaden’-knop. Hoef je al die video’s niet allemaal op je telefoon te hebben, wel zo handig.

IGTV video: maak een omschrijving en een titel

De volgende stap is het toevoegen van een titel en een beschrijving voor je IGTV video.

IGTV video maken titel

Dat lijkt een onbelangrijke stap, maar je kunt er zeker van zijn dat deze informatie steeds beter doorzoekbaar wordt op Instagram. Het is daarom beter om het allemaal netjes en aantrekkelijk te maken en in te vullen. Als gebruikers op je videotitel klikken, krijgen ze je omschrijving en de eventuele link ook te zien.

IGTV video Instagram omschrijving link
In het voorbeeld hierboven zie je dat er niet alleen een lange tekst maar ook een link is toegevoegd aan de IGTV video omschrijving.

LET OP: als je een IGTV video doorplaatst naar Instagram (zie hier hoe je dat doet), dan wordt de titel de omschrijving bij je Instagrambericht. Maak daarom je titel zo lang en relevant mogelijk. Je hebt 75 tekens de ruimte. Natuurlijk kun je altijd in een reactie op je eigen bericht je verhaal nog wat verduidelijken en/of hashtags toevoegen. 

Links toevoegen aan je IGTV video op Instagram

Instagram is niet echt gemaakt om links te delen en verkeer naar je website te krijgen. Het kan wel, via de link in je biografie, maar makkelijk is anders. Als je meer dan 10.000 volgers hebt óf een geverifieerd Instagramaccount hebt, kun je links toevoegen aan je Instagram stories (‘swipe up links’). Maar voor de rest van ons kan dat niet. Maar gelukkig gelden voor IGTV andere regels! Op IGTV kan iedereen een link plaatsen in de omschrijving van de IGTV video. Zelfs als je nog maar een paar volgers hebt, is dat al mogelijk.

Je voegt de link eenvoudig toe aan de omschrijving van je IGTV video. Als mensen op de titel klikken, wordt de hele tekst inclusief de link zichtbaar en kunnen mensen op je IGTV link klikken, hier in een voorbeeld van @latermedia.

links toevoegen aan IGTV video

NB: De omschrijving van je IGTV video, inclusief je link, wordt alleen zichtbaar als mensen echt ín IGTV naar je video kijken (hetzij binnen de Instagram app, hetzij binnen de IGTV app). Als je een preview van de IGTV video deelt als gewoon Instagrambericht (uitleg verderop), is de tekst bij je bericht de tekst van de titel van je IGTV video.

Maak een goede omslagfoto of thumbnail voor je IGTV video op Instagram

Misschien nog wel belangrijker dan de omschrijving en de titel van je IGTV video is de omslagfoto of thumbnail. Die speelt op Instagram op twee manieren een belangrijke rol:

 1. Enerzijds is de omslagfoto de foto die kijkers zien als ze je IGTV kanaal bezoeken op Instagram; en
 2. Sinds februari 2019 is dit ook belangrijk voor je ‘gewone’ Instagramkanaal, zie verderop.

IGTV omslagfoto maken Instagramvideo

Je kunt op meerdere manieren zorgen voor een goede omslagfoto voor je IGTV video. Of je kiest een foto uit de video, of je kiest voor een aparte foto vanaf je telefoon. Je kunt bijvoorbeeld een mooie afbeelding maken met behulp van een app als Canva en die downloaden naar je telefoon.

IGTV video maken 7

IGTV video als Instagrambericht in de feed van je volgers

En klaar! Als mensen nu via de Instagram app naar je profiel gaan, zien ze daar het IGTV-icoontje waarmee ze direct naar je IGTV-kanaal gaan (ze blijven binnen de Instagram app).

IGTV kanaal via Instagramprofiel

Zo makkelijk is het eigenlijk, een video plaatsen op IGTV. Even los van het zorgen voor een goede verticale video, dan 🙂 Maar vergeet niet dat je alles dat je elders aan vierkante of horizontale video’s hebt gemaakt, met wat kunst- en vliegwerk vaak best kunt omzetten in een verticale videoformaat

Dat wordt steeds belangrijker, want sinds februari 2019 kun je je IGTV-video’s nu ook plaatsen in je Instagramfeed. Instagram heeft duidelijk besloten dat video belangrijker moet worden op het platform! Goed nieuws voor iedereen die al druk aan het experimenteren was met IGTV, want tot nu toe bleven de resultaten uit.

Als je gebruik wilt maken van de mogelijkheid om meer bereik en views te krijgen voor je IGTV video’s , is het belangrijk dat je er voor kiest om hem ook te delen naar je gewone Instagram feed. Een preview van je IGTV video, namelijk de eerste minuut van je video, wordt dan als Instagrambericht geplaatst. Zo komt de IGTV video in de feed van je volgers. Dat doe je als volgt:

 1. Plaats een nieuwe IGTV video via de gewone Instagram app
 2. Bij het plaatsen krijg je een nieuw scherm met de vraag om een voorbeeld te plaatsen
 3. Zet het schuifje op ‘voorbeeld plaatsen’
 4. Voeg een titel toe en een omschrijving van maximaal 75 tekens
 5. Kies voor plaatsen
 6. Ga naar je bericht op Instagram en reageer eventueel in een comment met hashtags.

IGTV video plaatsen op Instagram als bericht

NB Als je via de IGTV app een video plaatst, krijg je NIET de mogelijkheid om een preview door te plaatsen naar je gewone Instagramfeed! Dit kan alleen als je je IGTV-video toevoegt via de mogelijkheid binnen de Instagram app zelf. 

Het doorplaatsen van (de eerste minuut van) je IGTV-video’s als gewone Instagramberichten maakt de kans op bereik vele malen groter. Maar er zijn toch nog wel wat haken en ogen aan het delen van IGTV-video’s als gewoon Instagrambericht. Nog even alle ins en outs op een rijtje:

 • Doorplaatsen van IGTV video’s als link kan alleen vanuit de Instagram app. De IGTV app biedt deze mogelijkheid (nog) niet;
 • De titel van je IGTV video wordt de omschrijving van je bericht;
 • De omslagfoto van je IGTV video wordt in je berichtenoverzicht/grid automatisch vierkant weergegeven;
 • Zorg daarom dat de omslagfoto in je grid past;
 • De video in het bericht duurt 1 minuut;
 • Na 1 minuut krijgen kijkers een ‘verder kijken’-call to action;
 • Zorg dat kijkers rond de 1 minuut weten wat er nog gaat komen;
 • Hashtags passen niet in de titel, dus voeg ze als reactie op je eigen bericht toe;
 • De video wordt bijgesneden (zie hieronder);
 • De omschrijving van je IGTV-video, inclusief link, is alleen zichtbaar als mensen op ‘verder kijken’ klikken en zo weer in IGTV terecht komen.

Let op: zodra je je IGTV bericht deel in je gewone Instagram feed, snijdt Instagram de video én de thumbnail bij. De formaten zijn als volgt:

 • Je IGTV video is 9:16
 • Op je grid is de verhouding 1:1 (vierkant dus)
 • In de feed wordt de video 4:5

De video is in de feed dus iets kleiner dan op IGTV. Het scheelt niet veel (zie afbeelding hieronder, het eerste screenshot vs het derde), maar het betekent dat er van bovenaan en onderaan de video een stukje wegvalt. Dus houdt daar rekening mee. Voor de omslagfoto betekent het dat het handig is om tekst of belangrijke elementen te centreren, zodat die in het midden van de vierkante omslagfoto komen.

Instagram IGTmaten video en omslagfoto

IGTV voor bedrijven: omschakelen naar Instagram’s verticale video

Het grappige aan IGTV is dat in principe iedereen met een Instagram account een nieuw videokanaal krijgt voor lange verticale video content.

Het vervelende aan IGTV is dat in principe iedereen die mee wil doen nu over moet schakelen op verticale videocontent. En dat is niet wat we gewend zijn.

Even praktisch: als je als bedrijf mooie horizontale of vierkante videocontent maakt voor Facebook en YouTube en je website en LinkedIn, moet je die nu ofwel twee keer opnemen, of zo opnemen dat je in twee verschillende edits geen verlies van kwaliteit hebt. Dat alles wat belangrijk is in een scene, zowel in de horizontale als in de verticale video is te volgen.

Ik keek de eerste keer dat ik de app opende eerst naar een prachtige Natgeo-documentaire van Will Smith over beroemde Amerikaanse astronauten, allemaal verticaal. Inclusief verticale videoshots van de aarde, gezien vanuit de ruimte.

Maar ik keek ook naar Anna Nooshin (@annanooshin) wiens editor creatief om was gegaan met horizontaal video en fotobeeld door het met speciale effecten gewoon te laten terugkomen. Niet bepaald ideaal. Wel creatief.

nooshin IGTV

Slim: Nooshin’s video editor had voor haar eerste officiële IGTV-video snel allerlei verticaal gefilmd beeld van haar telefoon gehaald en dat samengevoegd tot 1 verhaal. Dat is een truc die we allemaal kunnen toepassen! Zie verderop in dit artikel voor apps waarmee je video op deze manier kunt bewerken. Wat je nodig hebt om het zo te doen is een video collage feature, zoals die van VidLab (iphone) of Picplay post (Android en iPhone).

Je kunt natuurlijk ook combinaties maken door een collagevideo te maken en die vervolgens weer te gebruiken in een grotere video, eventueel via een andere app. Bovendien kun je ook met foto’s en tekst een video maken met de apps die je onderaan dit artikel vindt.

Verticale video apps voor IGTV

verticale video app OK video

Gelukkig zijn er apps voor je smartphone om verticale video mee te maken. Voor iedereen die geen professioneel video editing team om zich heen heeft. Ik kreeg bijvoorbeeld deze tip van Nynke: de app OK video. Die vind je in je app store voor de iPhone (zo te zien alleen voor OS helaas).

De app is supersimpel: houd je vinger op het scherm om verticale video’s achter elkaar op te nemen. Handig als je wel een aantal dingen wil laten zien (zoals in een Instagram story) maar wel verschillende beelden nodig hebt. Of bijvoorbeeld moet wachten tot er weer iets gebeurt.

Je kunt de video niet bewerken in de app. Het moet allemaal dus in 1 keer goed gaan. Maar voor sommige situaties is het een uitkomst.

Andere verticale video apps:

Hypetype: een app om verticale video mee op te nemen en tekst toe te voegen

InShot: met deze app kun je video’s vanaf je telefoon in elk gewenst format maken, achter elkaar plakken en editen. Handig voor wie veel horizontale video heeft is dat je met InShot automatisch een verticaal formaat kunt maken van je vierkante of horizontale video. Je kunt de video over een groter of kleiner gedeelte van het scherm laten spelen (de achtergrond wordt dan vervaagd door de app). En natuurlijk kun je stickers toevoegen.

Zelf gebruik ik verder ook Splice, Quik (ook voor Android) en Cute CUT Pro voor het ingewikkeldere werk met meerdere lagen.

IGTV: de strijd om de videokijker is losgebarsten

Het lijkt misschien maar ‘gewoon’ een nieuwe functionaliteit, dat IGTV. Maar het is een strategische zet van Facebook, de eigenaar van Instagram, om jou en mij nog langer naar ons scherm te laten kijken. Helemaal nu we IGTV video door kunnen plaatsen naar de gewone Instagram feed van onze volgers. Om daar uiteindelijk natuurlijk weer advertenties aan te kunnen koppelen en geld aan te verdienen.

Hoe langer wij naar dat scherm kijken, hoe liever het Facebook (Instagram) en Google (YouTube) is. De strijd om de videokijker is losgebarsten.

Vertical – or bust!

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

7 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Heesantwoord
23 februari 2019 om 12:57

Verticale video is een abominatie en zou verboden moeten worden. Want waarom zou je je kijkers maar eenderde van het beeld willen laten zien? Wat je ook vaak in verticale video ziet is dat de actie te snel buiten beeld valt en de hele exercitie van het filmen daarmee komt te vervallen. Om nog maar niet te spreken over vertoning op televisie, al dan niet uitgezonden door de omroepen.

Elja Daaeantwoord
23 februari 2019 om 16:51
– Antwoord aan: Hees

Je bent niet de enige die dat vindt, dat is zeker. Wie er over nadenkt ziet al snel dat verticale video niet echt logisch is, gezien de menselijke ogen 🙂 Maar of het nou zo is of niet, je kunt er niet omheen. Er zijn al hele generaties die niets anders gewend zijn. En vrijwel niemand heeft zin om zijn of haar telefoon nog te draaien.

Overigens denk ik dat dat probleem van acties die buiten beeld vallen vooral komt doordat horizontaal gefilmd beeld omgezet is verticaal beeld. En dat kan natuurlijk niet zo maar. Ik zie nu zelfs dat grote mediabedrijven video’s op IGTV zetten die beginnen met de aanmoediging om het scherm te draaien voordat je ging kijken. Ha!

Fabienneantwoord
14 augustus 2018 om 18:15

Wat een leuke blog en dankjewel voor de tips ! 💓

Elja Daaeantwoord
14 augustus 2018 om 22:17
– Antwoord aan: Fabienne

Thanks! Gogogo. Ben je meteen even gaan volgen 😀

Ximaarantwoord
22 juni 2018 om 14:41

Zelf vind ik het geen kijken. Voor verticale video moet ik m’n ogen boven elkaar zetten en dat lukt niet goed. Op TV erger ik me er aan dat ze in het journaal verticale beelden uitzenden met zeeen van ruimte daarnaast. Waarom hakken ze niet de grote oninteressante delen lucht van zo’n opname?

Elja Daaeantwoord
25 juni 2018 om 18:08
– Antwoord aan: Ximaar

Ik moet er ook aan wennen, vooral zo’n echte film die verticaal is!

Ximaar
3 juli 2018 om 00:56
– Antwoord aan: Elja Daae

Omdat ik gisteren een leuke en toepasselijke strip zag, heb ik wat op het bovenstaande voortgeborduurd. https://ximaar.wordpress.com/2018/07/02/jul-02-hoogbeeld/

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.