Je eigen Instagram TV-kanaal: verticale video maken met IGTV

verticale video IGTVVerticale video, mensen. Als je er nog niet aan begonnen was, heb je pech. Misschien dacht je dat vertikale video een typisch jongerendingetje was. Iets voor Snapchat, of zo. Maar iedereen die een doelgroep wil bereiken wordt langzamerhand richting de afgrond vertikale video geduwd met Instagram’s nieuwste toepassing: IGTV.

Verticale video met IGTV

Van de week kondigde Instagram aan dat ze long form video content gaan mogelijk maken (lees: stimuleren). Ze doen dat door een tweede laag toe te voegen aan de Instagram app: IGTV (‘Instagram TV’). Je vindt de IGTV verhalen onder het TV-tekentje boven de Instagram app, in het ‘thuisscherm’.

IGTV in Instagram app

Als iemand een IGTV-kanaal heeft, zie je dat ook aan het icoontje naast de uitgelichte stories:

IGTV in Instagram app

IGTV is ook als losse app te downloaden. Als je de app opent begint de eerste video direct te spelen (anders dan bij YouTube). Omdat de app gekoppeld is aan je Instagramaccount, zie je automatisch de IGTV-kanalen van de Instagrammers die je al volgt. Best handig.

Het grote verschil met de huidige Instagram app en Instagram stories is dat je op IGTV video’s kunt uploaden of uitzenden van maximaal een uur, terwijl de app alleen korte video’s toestaat.

Maar het andere belangrijke verschil met YouTube is dat de video’s allemaal vertikaal zijn.

Verticaal of bust?!

IGTV kanaal natgeoIGTV is natuurlijk gewoon een aanval op YouTube (want: grootste videoplatform) en op Snapchat (want het Facebookconglomeraat krijgt die app maar niet kapot en dat is natuurlijk een doorn in zijn/haar oog).

Het was Snapchat dat de verticale video feitelijk introduceerde en tot een succes wist te maken. De gebruikers die de snapchat app gebruikten om korte video’s op te nemen, ontdekten natuurlijk direct hoe intuïtief het is om met een smartphone video op te nemen die verticaal is in plaats van horizontaal. Omdat je je smartphone rechtop houdt als je filmt én als je video’s kijkt op je smartphone.

Iedere keer dat ik video’s kijk in de YouTube app, erger ik me aan de manier waarop het scherm meedraait als ik mijn telefoon draai om die horizontale video’s te kijken. Het duurt te lang en het werkt niet altijd goed. Verticale video is makkelijker om te kijken, omdat je er als kijker niets voor hoeft te doen. En omdat de video het hele scherm in beslag neemt.

IGTV voor bedrijven: omschakelen naar verticale video

Het grappige aan IGTV is dat in principe iedereen met een Instagram account een nieuw videokanaal krijgt voor lange verticale video content.

Het vervelende aan IGTV is dat in principe iedereen die mee wil doen nu over moet schakelen op verticale videocontent.

Even praktisch: als je als bedrijf mooie horizontale of vierkante videocontent maakt voor Facebook en YouTube en je website en LinkedIn, moet je die nu ofwel twee keer opnemen, of zo opnemen dat je in twee verschillende edits geen verlies van kwaliteit hebt. Dat alles wat belangrijk is in een scene, zowel in de horizontale als in de verticale video is te volgen.

Ik keek de eerste keer dat ik de app opende eerst naar een prachtige Natgeo-documentaire van Will Smith over beroemde Amerikaanse astronauten, allemaal verticaal. Inclusief verticale videoshots van de aarde, gezien vanuit de ruimte.

Maar ik keek ook naar Anna Nooshin wiens editor creatief om was gegaan met horizontaal video en fotobeeld door het met speciale effecten gewoon te laten terugkomen. Niet bepaald ideaal. Wel creatief.

nooshin IGTV

Slim: Nooshin’s video editor had voor haar eerste officiële IGTV-video snel allerlei vertikaal gefilmd beeld van haar telefoon gehaald en dat samengevoegd tot 1 verhaal. Dat is een truc die we allemaal kunnen toepassen! Het hoeft kennelijk nog niet allemaal perfect te zijn.

Zelf een IGTV-kanaal maken

Een kanaal maken op IGTV is niet moelijk, via de Instagram app of via de aparte IGTV app.

Download de IGTV app via de app store op je telefoon. Als je de Instagram app al gebruikt en bent ingelogd, herkent de app je Instagram account en koppelt de IGTV app daaraan.

IGTV app downloaden

Zo krijg je direct de ‘kanalen’ te zien van de mensen die je al volgt.

Je kunt dit ook vanuit de bestaande Instagram app doen door op het TV icoontje rechts bovenin het thuischerm te klikken.

Klik op je eigen profielfotootje  rechts onder, naast het ‘instellingen’-tandwieltje (vergeef de meneer op de achtergrond, dat was een interview dat uitgezonden werd door een kanaal dat ik volg). Je krijgt de vraag of je een kanaal wilt maken:

IGTV kanaal aanmaken1

Volg de stappen om je kanaal aan te maken. Het is letterlijk een kwestie van een paar keer klikken:

IGTV kanaal maken 2

En klaar. Tijd om video’s te uploaden!

Video’s uploaden naar je IGTV kanaal

Video’s uploaden is makkelijk. Ze moeten alleen wel even klaar staan! Je kunt natuurlijk losse video’s uploaden, maar het idee van IGTV is juist dat je hele video’s deelt. Als je korte video’s wilt gebruiken om achter elkaar een verhaal te vertellen, is Instagram stories geschikter. Voor IGTV moet je ze alvast achter elkaar zetten, bijvoorbeeld door ze te editen met een app waarmee je verticale video kunt maken.

Je vindt je kanaal door op je eigen profielfoto te klikken:

IGTV video maken

Je moet natuurlijk wel een video gaan uploaden:

IGTV video maken 2

Klik op ‘Video uploaden’ om je eerste video toe te voegen aan je eigen Instagram TV-kanaal 🙂 Je komt gewoon in de foto/videobibliotheek op je telefoon. De IGTV app herkent de video’s en laat je daaruit kiezen:

IGTV video maken 5

Nogmaals: om het goed te doen op IGTV moet je langere verticale video’s klaar zetten op je telefoon, waarmee je een verhaal vertelt. Het werkt niet zoals Instagram stories met korte fragmenten achter elkaar – als je korte fragmenten achter elkaar wilt zetten, moet je dat vantevoren doen en die als 1 video uploaden.

Voeg een titel en een beschijving toe:

IGTV video maken titel

Dat lijkt een onbelangrijke stap, maar je kunt er zeker van zijn dat deze informatie doorzoekbaar wordt (als die dat al niet is). Beter dus om het allemaal netjes en aantrekkelijk te maken en in te vullen.

Het zelfde geldt voor de omslagfoto, die waarschijnlijk een belangrijke rol gaat spelen op de overzichtspagina van je IGTV-kanaal. Je kunt een afbeelding maken op of uploaden naar je telefoon om die omslagfoto toe te voegen.

IGTV video maken 7

En klaar! Als mensen nu via de Instagram app naar je profiel gaan, zien ze daar het IGTV-icoontje waarmee ze direct naar je IGTV-kanaal gaan (ze blijven binnen de Instagram app).

IGTV kanaal via Instagramprofiel

Ik neem aan dat alle video’s die je toevoegt aan je IGTV-kanaal blijven staan. Nog niet helemaal duidelijk, omdat zelfs grote accounts als natgeo op dit moment nog maar 1 video live hebben staan.

IGTV kanaal natgeo

Verticale video apps

verticale video app OK video

Gelukkig zijn er apps voor je smartphone om verticale video mee te maken. Voor iedereen die geen professioneel video editing team om zich heen heeft. Ik kreeg bijvoorbeeld deze tip van Nynke: de app OK video. Die vind je in je app store voor de iPhone (zo te zien alleen voor OS helaas).

De app is supersimpel: houd je vinger op het scherm om verticale video’s achter elkaar op te nemen. Handig als je wel een aantal dingen wil laten zien (zoals in een Instagram story) maar wel verschillende beelden nodig hebt. Of bijvoorbeeld moet wachten tot er weer iets gebeurt.

Je kunt de video niet bewerken in de app. Het moet allemaal dus in 1 keer goed gaan. Maar voor sommige situaties is het een uitkomst.

Andere verticale video apps:

Hypetype: een app om verticale video mee op te nemen en tekst toe te voegen

InShot: met deze app kun je video’s vanaf je telefoon in elk gewenst format maken, achter elkaar plakken en editen. Handig voor wie veel horizontale video heeft is dat je met InShot automatisch een verticaal formaat kunt maken van je vierkante of horizontale video. Je kunt de video over een groter of kleiner gedeelte van het scherm laten spelen (de achtergrond wordt dan vervaagd door de app). En natuurlijk kun je stickers toevoegen.

De strijd om de videokijker is losgebarsten

Het lijkt misschien maar ‘gewoon’ een nieuwe functionaliteit, dat IGTV. Maar het is een strategische zet van Facebook, de eigenaar van Instagram, om jou en mij nog langer naar ons scherm te laten kijken. Om daar uiteindelijk natuurlijk weer advertenties aan te kunnen koppelen en geld aan te verdienen.

Hoe langer wij naar dat scherm kijken, hoe liever het Facebook (Instagram) en Google (YouTube) is. De strijd om de videokijker is losgebarsten.

Vertical – or bust!

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

5 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Fabienneantwoord
14 augustus 2018 om 18:15

Wat een leuke blog en dankjewel voor de tips ! 💓

Elja Daaeantwoord
14 augustus 2018 om 22:17
– Antwoord aan: Fabienne

Thanks! Gogogo. Ben je meteen even gaan volgen 😀

Ximaarantwoord
22 juni 2018 om 14:41

Zelf vind ik het geen kijken. Voor verticale video moet ik m’n ogen boven elkaar zetten en dat lukt niet goed. Op TV erger ik me er aan dat ze in het journaal verticale beelden uitzenden met zeeen van ruimte daarnaast. Waarom hakken ze niet de grote oninteressante delen lucht van zo’n opname?

Elja Daaeantwoord
25 juni 2018 om 18:08
– Antwoord aan: Ximaar

Ik moet er ook aan wennen, vooral zo’n echte film die verticaal is!

Ximaar
3 juli 2018 om 00:56
– Antwoord aan: Elja Daae

Omdat ik gisteren een leuke en toepasselijke strip zag, heb ik wat op het bovenstaande voortgeborduurd. https://ximaar.wordpress.com/2018/07/02/jul-02-hoogbeeld/

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.