Wat twee uurtjes leren je kunnen opleveren

hoek

Ik ben niet tevreden over dit blog.

Nou ja. Wel over het blog. Maar niet over hoe het er uit ziet.

Het stomme is, ik was even vergeten dat ik daar zelf iets aan kan doen.

Zoals je misschien weet is het heel makkelijk om het uiterlijk van een blog als dit, gemaakt met WordPress software, aan te passen.

Letterlijk kwestie van een softwarepakketje uploaden, klik, en hop. Klaar.

Vroeger besteedde ik redelijk wat tijd aan het aanpassen van die softwarepakketjes. Ik heb er heel wat uurtjes puzzelen in zitten.

Mijn manager bij KPN, Bert, leerde me namelijk ooit HTML. Omdat ik de intranetpagina van onze afdeling ging bijhouden.

Ik denk dat hij me in hooguit twee uurtjes heeft leren hoe ik de HTML-code zelf kon aanpassen.

Later heb ik in een ander softwareprogramma, Joomla, een eigen website plus webshop gebouwd. Daar besteedde ik helaas meer tijd aan dan aan de marketing. Met als gevolg dat de webshop niet zo’n lang leven beschoren was.

Maar die HTML kreeg ik onder de knie. Uren en uren en uren heb ik zitten puzzelen, opzoeken, uitproberen, niet vergeten back-up van mijn file te maken, zoeken waar nou wat zit op die server.

Dat klinkt moeilijker dan het is. Want die servermapjes zien er uit als de verkenner op je computer. En de html-bestanden zien er uit als notities in je kladblok (op je computer) met duidelijke tekens en regels en herkenbare woorden als ‘title’ en ‘header’.

Vanmiddag dacht ik: eens kijken of ik het nog kan.

Het antwoord was: ja. Maar het kostte me wel even moeite. Ik was vergeten dat je echt de tijd moet nemen om dingen uit te proberen – althans als je niet precies weet wat je doet zoals ik.

Maar ik was ook dankbaar. Het deed me weer eens denken hoe handig het is om een beetje te kunnen programmeren. Al is het maar HTML-code.

Die twee uur die Bert in mijn HTML-kennis investeerde, waren de basis van mijn liefde voor en begrip van de online wereld, zou je kunnen zeggen. Iemand die de moeite nam om mij in een paar uurtjes uit te leggen hoe HTML werkte. Wat code is.

Er zijn heel wat gratis programma’s om code te leren, zoek maar eens online. Of kijk eens op code.org/learn waar je zelfs kunt leren coderen met behulp van de dames uit Frozen. Het filmpje alleen al is het bekijken waard. Bomberbot, wat ik ken via @wilg, schijnt ook leuk te zijn. Voor kinderen. Of voor jezelf. 🙂

Liever zelf een beetje HTML leren? Dat kan hier. Gratis.  Je hebt alleen de notepad applicatie op je computer en internettoegang nodig.

Leuk hoor, je eigen website aanpassen…Voor je het weet zit je net als ik opeens weer uren te proberen wat er gebeurt als je die kleurcode wijzigt en die code verandert en op te zoeken wat ook al weer de code is voor ….

🙂

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Jasmienantwoord
7 november 2015 om 10:32

Ikzelf ben een grote fan van http://www.codecademy.com.
De mogelijkheid om zoveel op eigen houtje te leren is een van de meest geweldige voordelen van het internet.

Elja Daaeantwoord
8 november 2015 om 16:43
– Antwoord aan: Jasmien

Eens!!!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.