Waarom lef een belangrijk thema is

Ik kwam een geweldige video tegen, vandaag. Via Judith (dank, Judith).

(Iemand zei tegen me laatst dat je niet meer succesvol kunt zijn met wat iemand anders heeft gedaan om succesvol te worden. Het trucje is afgekeken. Niemand is de nieuwe garyvee, hoe hard ze ook proberen. Klopt. Jammer. Ik had best zo’n video als Marleen willen maken. Vind hem echt geweldig. Ken haar niet, weet niet precies wat ze doet en of ze goed is, maar ben geneigd te denken dat ze kan wat ze zegt. Da’s dus een krachtige video.)

Marleen kaart een thema aan dat ongelofelijk belangrijk is maar zelden besproken.

Lef.

Lef is een positieve kant van een medaille. Nou ja. Medaille. De andere kant van iets:

Lef is de andere kant van angst.

Angst beheerst ons gedrag te vaak. Ga maar na. Heeft iedereen last van.

We doen dingen niet uit angst. We zeggen dingen niet, we organiseren dingen niet, we bellen mensen niet, we denken zelfs dingen niet, we kaarten dingen niet aan, we tweeten dingen niet.

Zonde. En als ondernemer funest.

Ik denk dat een van de weinige dingen die succesvolle ondernemers onderscheidt van de rest is dat ze dingen durven. Dat ze hun angst omarmen en veranderen in lef.

Deze ondernemer is bezig ben met haar nieuwe bedrijf (de vierde onderneming die ik start!).

Ik merk dat er toch nog heel wat angsten zijn die ik moet overwinnen. Al dacht ik dat ik dat al gedaan had.

Of misschien wist ik het stiekem wel. Diep van binnen.

Net iets te vaak mensen niet gebeld en dingen niet geprobeerd. Net iets te vaak gedacht: “daar zitten ze toch niet op te wachten…”.

Ik had alleen een duwtje van iemand anders nodig om die laatste moedige stap te kunnen zetten.

Om te her- en erkennen wat me tegenhield.

Pas als je angst herkent, kun je lef hebben!

Da’s een quote van Elja Daae. Ken je haar? Ervaringsdeskundige.

(je hebt pas echt lef als je jezelf gaat quoten! ongeveer net zo erg als je eigen hasthag maken)

Maar even serieus:

Het mooie van overwinnen en lef is dat het leidt tot kracht. Power.

Ik kan moeilijk uitleggen hoe ik me voel nu ik stomme angsten opzij zet.

Empowered. Energiek. Doelgericht.

Maar ja. Je moet wel even iets overwinnen. Althans, dat is zo voor mij.

De belangrijkste angsten die je als ondernemer opzij moet zetten zijn – ogen ten hemel slaat –

  1. Faalangst
  2. Angst om afgewezen te worden.
  3. Of misschien is 1 hetzelfde als 2?

De oplossing is simpel: ga er van uit dat niet alles zal lukken en plan accordingly.

Te vaak heb ik me uit het veld laten staan omdat iets niet lukte.

Da’s dus een grotefout.

Da’s angst in plaats van lef.

Want als het bij de een niet lukt, lukt het bij de ander wel.

Misschien heb je wel eens zo’n artikel gelezen over topondernemers en topmuzikanten en topauteurs en het aantal malen dat zij hun liedjes, business plannen en boekenscripts hebben moeten pitchen voor iemand in ze geloofde en ja zei?

Dat maakt hen speciaal. Dat ze doorzetten.

Dát is lef.

Het vraagt om lef om door te blijven gaan.

Ik ben momenteel een paar dingen aan het organiseren. Normaal gesproken zou ik al mijn pijlen op 1 doel zetten. 1 potentieel slachtoffer. 🙂

Maar dat doe ik niet meer. Want ik vermoed dat niet alles gaat lukken. En ik wil dat het tóch gaat lukken! Dus struin ik LinkedIn af op zoek naar contacten, duik ik in mijn klantenlijst, pijnig ik mijn hersenen om te bedenken hoe ik het aan kan pakken.

Als je het accepteert en omarmt wordt het een stuk makkelijker, angst. Heb je opeens lef!

GO.

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

3 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Mijn Sparkle | Made by Maaikeantwoord
23 maart 2016 om 06:17

[…] dat het eigenlijk best eng is allemaal. (daar heeft ze toevallig laatst een blog over geschreven: Waarom lef een belangrijk thema is) Hardlopen was en is vertrouwd en ik schrijf er met passie en liefde over, maar: “Er is meer […]

Zo simpel is dan gelukantwoord
18 maart 2016 om 21:55

Goed stuk en mooie quote heb je bedacht!

Elja Daaeantwoord
21 maart 2016 om 12:29
– Antwoord aan: Zo simpel is dan geluk

<3

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.