Veren zijn leuk

cursus zzp-ers seth godinOoooohhhh veren zijn leuk veren zijn leuk!

Maar eerst iets anders.

Of eigenlijk niet iets anders.

Ik doe namelijk een cursus van Seth Godin. Voor freelancers. Ik wilde heel graag weten hoe hij het deed, zo’n online programma, hoe het in elkaar zat qua software en opbouw en hoe (goed) hij het deed. Het antwoord daarop is: hij doet het erg goed en de software werkt lekker en het lesprogramma zit goed in elkaar. Interessante materie, op meerdere vlakken.

(je vindt de link met de kortingscode in deze blog post. Het is een online cursus voor freelancers/zzp-ers die zoekende zijn naar hun business model en ideeën om nieuwe klanten te krijgen etc. Voor 31 euro! Geen gek prijsje, vond ik, om het eens te proberen. Het is volgens mij vooral een goede cursus voor mensen die er over denken om freelancer te worden. Geen trucjesles. Inspiratieles.)

Seth is goed in grote boodschappen in kleine stukjes.

Op zijn blog, in zijn boeken en in zijn online cursus. Zo’n online cursus is eigenlijk een perfect medium voor hem.

Het is een aanrader, vond ik, met mijn voorliefde voor de Amerikaanse mentaliteit.

Hij zegt dingen die je onthoudt.

Zoals, ergens heeft hij het over the fear of rejection. Dat freelancers vaak bang zijn om dingen te doen of klanten te benaderen of echt te zeggen wat ze vinden van een idee vanwege een angst om afgewezen te worden.

Daarna zegt hij iets waar we allemaal iets aan hebben. Over ‘Nee’ te horen krijgen. Dat we, als iemand ‘nee’ zegt tegen ons voorstel, dat interpreteren als ‘nee, je voorstel is stom’ of (erger) ‘nee, jij kunt het niet’ of (nóg erger) ‘nee, je bent niet zo goed als je zegt dat je bent’.

Nee is niet nee

Maar, zegt Seth, dat is onzin. ‘Nee’ is vaak niet gewoon ‘Nee’. Het is eigenlijk ‘Nee, ik vind je voorstel wel goed maar ik heb iets anders aan mijn hoofd.’ Of: ‘Nee, ik zat gewoon niet helemaal op te letten’. Of: ‘Nee, het is een goed voorstel maar eigenlijk zijn we hier niet helemaal klaar voor’. Of: ‘Nee, we vinden het wel goed maar het is te duur.’. Of een andere variatie.

Rank jezelf

Een van de opdrachten in de cursus is dat je jezelf t.o.v. andere mensen rankt die het zelfde werk doen. Op reputatie, kennis, expertise, tools en handigheid.

Dat is een geweldige oefening maar ook een confronterende. Want als je jezelf dan alleen 6-jes kunt geven t.o.v. een concurrent, vraag je je af 1) is het terecht? Ben ik objectief en 2) zie je waar je kunt verbeteren, als het een zorgpunt is althans.

Naar aanleiding van die oefening, waarbij ik mezelf tegen 5 mensen had afgezet/gerankt, vroeg ik me af of het nou terecht was, mijn inschatting. Of ik mezelf te laag inschaalde. En aan dat verhaal over de angst voor afwijzing.

En toen kreeg ik die veren.

Een hele fijne app van iemand die mijn radio-interview had gehoord op BNR (luisteren? hier!). Iemand die ik hoog heb zitten. Zei dat hij mijn tip zo goed vond (die over anekdotes…luister maar!).

Een lieve tweet had ik al in mijn zak.

En toen kreeg ik deze link onder ogen.

Hop! Die steek ik in mijn…zak.

Ik ga mezelf even opnieuw ranken, denk ik.

Objectief. 🙂

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

6 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Wat ben je waard? 5 tips uit ervaring.antwoord
29 april 2015 om 23:57

[…] heeft gelijk als hij het over fear of rejection […]

Aleidantwoord
23 april 2015 om 10:26

leuk

Elja Daaeantwoord
23 april 2015 om 16:38
– Antwoord aan: Aleid

thanks!! O o o o oooo… 😉

Jacob Jan Voermanantwoord
23 april 2015 om 09:27

ranking: tone of voice: TOP of the list

Elja Daaeantwoord
23 april 2015 om 16:38
– Antwoord aan: Jacob Jan Voerman

Hahaha! Dankjewel JJ!!

Elja Daae
23 april 2015 om 16:38
– Antwoord aan: Elja Daae

PS Dat zou mijn ranking op reputatie moeten verhogen. ? Geen idee.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.