Van niets tot iets in kleine stappen

Soms duurt het even, bij mij. Voordat ik tot actie overga. Voordat ik een plan ten uitvoer breng. Sterker nog, soms duurt het 6 maanden (geen willekeurig voorbeeld!).

Terwijl ik wel sterk geloof in actiet: je kunt iets beginnen en tot een succes maken, als je maar begint. Als je maar begint uit te denken, actiepunten bedenkt, dingen die je kunt gaan doen om te starten.

Toch lukt het me niet altijd om ook daadwerkelijk te beginnen. Gek is dat. Hoe komt dat toch?

Gaat er te veel energie naar andere dingen? Hoe komt het dat je soms geen focus hebt en geen energie?

Toch stiekem te weinig motivatie?

Of lijken dingen soms te groot en overweldigend, de drempels te hoog?

Te veel afleiding?

Te weinig prioriteit?

Soms kom ik er uit door kleine actiepunten op te pakken. Kleine stappen zijn ook stappen. Met kleine stapjes begin je net zo goed iets vanuit het niets. Het hoeft niet allemaal groots en overweldigend te zijn, helemaal niet in het begin. Je doelen kunnen groots zijn, je eindvisie, maar je mag best klein beginnen, merk ik.

Je vraagt je toch af hoe mensen dat doen, die mensen die succesvolle ondernemingen, of non-profits, of clubs of wat dan ook starten naast full-time banen! Het bewijst dat alles mogelijk is.

Fijn idee. Gewoon verder gaan, stapje voor stapje, op je doel af. Of, als je niet weet wat je doel is, je passie volgen en geloven dat je doel vanzelf helder wordt. En dán stapje voor stapje, actiepunt voor actiepunt, er op af.

Is te doen. Hop!

PS Wat ook helpt, merk ik, is om jezelf dingen te zien uitstellen, te constateren dat je niet tot actie overgaat, en jezelf die ruimte te geven. Maar wel bewust te blijven van het proces.

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

6 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Peter Pellenaarsantwoord
4 november 2012 om 20:21

Het zit ‘m misschien in een bepaalde sequentie van de dingen die nodig zijn om iets te bereiken. Inderdaad dat stapje voor stapje. First things first.
Vaak ontdek ik later dat wanneer ik eindelijk aan een bepaalde (schijnbaar uitgestelde) actie wil beginnen, dat ik al die tijd er toch rekening mee heb gehouden. Dat ik er onbewust al een beetje aan heb gewerkt. En krijg zodanig een soort van vliegende start.

Elja Daaeantwoord
7 november 2012 om 20:20
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

Ik denk dat dat momentum waar Frank het over had daar mee te maken heeft. Dat je soms dingen moet laten bezinken, dat je er rekening mee houdt onbewust tot de tijd rijp is.

Jacob Jan Voermanantwoord
4 november 2012 om 10:14

mooi: zien, benoemen en niet oordelen.

Ik heb stappen gezet, voelt geweldig. Er komen nu ook hele mooie dingen op me af. Vertel ik nog wel een keer over.

en vandaag mijn interne saboteur definitief de deur uitgekieperd 🙂

Elja Daaeantwoord
4 november 2012 om 19:27
– Antwoord aan: Jacob Jan Voerman

zat wel een beetje aan je te denken hoor, tijdens het schrijven…

Frank Janssenantwoord
4 november 2012 om 09:26

Weer prachtig onder woorden gebracht! Het deed me denken als het volgende, zie het misschien als een aanvulling. Er is ook iets van momentum, zijn de condities goed, wat is een goede timing, wanneer is de omgeving er klaar voor? Ik ben ervan overtuigd dat zulke dingen in je onderbewustzijn ook een rol spelen. Dat je gedrag hierdoor beïnvloed wordt, of andersom, dat een goede intuïtie hiervoor de kans op succes bevorderd. Jezelf de ruimte geven en de ruimte bij je omgeving opzoeken.

Elja Daaeantwoord
4 november 2012 om 19:28
– Antwoord aan: Frank Janssen

Ha. Eerste wilde ik als titel gebruiken: ‘momentum’. Het verhaal ging een andere kant met me op maar het was precies wat ik (mede door jou) me ben gaan realiseren. Het moment moest juist zijn en het momentum komt als het moment juist is… 🙂

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.