Systematiek

Ja, lieve blogbuiskinderen, ik heb vandaag 6,5* uur in *een systeem* zitten, hoe zeg ik dit netjes een systeem geprobeerd onder de knie te krijgen. En dan alleen nog de backend. Nou ja, en de frontend. Maar niet de werkelijke ‘end’. Als je begrijpt wat ik bedoel.

Nee?

Nou, het is een webinarsysteem. Dus je hebt 1) de administratie 2) hoe het er uit ziet als deelnemers inloggen en wat voor notificaties ze krijgen en 3) de hele live webinarmodule.

Technisch gezien heb je daarna ook weer een hele flow met administratie notificaties en een ingewikkelde video-opname dus dan begint het weer van voren af aan. It ain’t over till it’s over, he.

Nu heb ik aardig wat ervaring opgedaan met webinarsystemen het afgelopen jaar.

Het leuke van systemen is dat er systematiek in zit.

Het lastige van systemen is dat je vaak niet welke.

En het opvallende is dat de mensen die systemen maken vaak niet begrijpen hoe hun gebruikers denken.

En dat de gebruikers van systemen niet zo goed zijn in systematiek als de bouwers van systemen.

Het leuke van systemen is de uitdaging om te denken zoals de bouwers van het systeem (systematisch) en uit te vogelen hoe je het naar je hand kunt zetten.

Ik bedoel niet: programmeren want hoewel dat nog wel eens wil leren kom ik niet verder dan HTML.

Ik bedoel: dat je na 6,5 uur doorhebt wat je aan moet klikken, wat je uit moet vinken, wat je aan kunt passen en hoe je een acceptabele optimale flow krijgt voor zowel jezelf als je gebruikers.

Het doet me denken aan vroeger, toen ik mijn eerste PC kreeg.

We schrijven, pak hem beet, 1995.

Je kon nog niet het internet op voor een handleiding. Je moest alles nog zelf uitvogelen en proberen en in DOS opstarten als het niet lukte.

Ik geef toe, ik vind dat leuk, systemen. Ik vind het leuk zolang ik mezelf de tijd gun om het onder de knie te krijgen en te begrijpen.

Dus ik had een heerlijke dag.

Ik hoop jullie ook. Met of zonder sytematiek!

*Sinds ik dit schreef, nog een uurtje geknutseld en weer een stukje verder gekomen!

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

3 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Carolien Geurtsenantwoord
17 januari 2014 om 11:38

I remeber those days – *beginning of the internet – en ook dat ik systeembouwers coachte op communicatie skills met collega’s – vak apart, zegt ze diplomatiek én met humor. Want ik vond het geweldig om mee te mogen kijken in de werking van verschillende brein types /

Erik Hooijerantwoord
16 januari 2014 om 22:56

Mag ik vragen welk systeem jullie gebruiken? GoToWebinar, een ander webinar systeem, of bouwen jullie alles zelf?

Elja Daaeantwoord
17 januari 2014 om 07:58
– Antwoord aan: Erik Hooijer

Adobe Connect is ons nieuwe systeem, tot nu toe ook ervaring met GoToWebinar. Maar dat geeft toch iets te weinig flexibliteit, o.a. aan de achterkant. En Connect kun je inderdaad helemaal uitbouwen en koppelen, daar gebeuren erg goede dingen. Het is gewoon een heel groot platform met veel ontwikkelaars, heb ik de indruk. Jij ervaring mee?

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.