Stressen & lessen

stop

Ik leer het nooit, denk ik, ontspannen op vakantie gaan. Ik ben altijd al weken bezig met de voorbereidingen. In mijn hoofd.

En ik heb op mijn lange lijst van todo’s ook nog dingen staan als: stofzuigen, iphonescherm laten repareren, nieuwe slippers kopen voor zoontje (ook al passen de oude eigenlijk nog), weet je wel – dingen die eigenlijk niet voor de vakantie af hoeven.

Waarom toch dat gestress?? Wat is het diepere gevoel??

Ik zat er over te denken om het boek ‘The obstacle is the way‘ aan te schaffen. Eigenlijk alleen vanwege deze in in de omschrijving: “As Marcus Aurelius put it nearly 2000 years ago: “The impediment to action advances action. What stands in the way becomes the way.”

Ik weet niet wie Marcus Aurelius was maar ik heb associaties met iets van een gewelddadige keizer die door sommige mannen als het toppunt van mannelijkheid wordt beschouwd*. Want de podcasters waar ik naar luister en die het vaak over dit boek hebben zijn altijd bezig met mannelijkheid en het ultieme lichaam en ultieme fitheid en ultieme ondernemers en unicorns en winnen en de Iron Man en dat soort dingen.

(dat machogedoe neem ik altijd gewoon voor lief want ondertussen valt er veel interessants te leren in die podcasts)

Dat gedoe trekt me niet maar wel dat idee van dat je hindernis de oplossing is.

Weerstand, he.

Ooit was ik overspannen en de arbeidspsycholoog waar ik door mijn werkgever heen werd gestuurd, eh, naar toe mocht gaan, liet me een filmpje zien van Deepak Chopra. Ik heb het nooit meer terug kunnen vinden, maar hij zei iets dat mijn leven veranderde.

[lieve kijker: het was zo rond 2002, een opname van een serie op Nederland 1, 2 of 3 over spiritualiteit en het was een interview met Deepak himself, als het je bekend voorkomt??]

Hij zei (vrij vertaald):

de enige manier om van stilstand naar beweging te komen, is beweging.

Ik denk dat hij eigenlijk iets anders zei, iets mooiers, maar ik begreep haarfijn wat hij bedoelde. En ik prakkiseer zijn advies nog altijd. Vrijwel dagelijks.

Maar terug naar de vakantiestress die zich onvermijdelijk van mij meester maakt, die er voor zorgt dat ik F. snibbig toebijt dat ik wel genoeg heb gedaan vandaag en het niet over inpakken wil hebben…

Als nou de obstacle the way is: wat zegt dat over inpakken en vakantiestress??

Ga daar maar eens over nadenken, Elja Daae.

 

* Ik had het fout. Of nou ja niet helemaal, maar ja, was gewelddadige werk he, het Romeinse keizerrijk in stand houden. Verder staat hij bekend om zijn rechtvaardigheid. 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.