Openhaardhout & de American Dream

Ik liep net weg bij een vriendin die 2 blocks verderop woont, toen twee mannen me aanspraken. Hey, lady, do wanna buy some firewood? Dried oak, real good quality!

Ik moest ze helaas vertellen dat we net een bestelling hadden gedaan bij de gemeente die van de door hen gekapte bomen ook openhaardhout maakt.* Maar het zette me wel aan het denken. Over de mentaliteit van Amerikanen.

Deze mannen gaan gewoon naar een dure buurt waar iedereen een open haard heeft, en naar je aan mag nemen, geld, en spreken op straat willekeurige huisvrouwen aan. [OK: ‘spreken wandelende ZZP-ers aan’] zodat ze wat kunnen bijverdienen. Ten einde raad? Of gewoon slimme ondernemers?

Er zijn altijd kansen

Het is typisch Amerikaans, vind ik. Gewoon op zoek gaan naar opportunities. Geloven dat je altijd geld kunt verdienen, als je maar hard werkt en doorzet. Dat er altijd ergens een deal te sluiten is, een kans is om zaken te doen. Verder- en hogerop te komen. Een acteur kan president worden, een autowasser popidool, en mensen die in armoede opgroeien multimiljonairs.

Just do it

Ik kwam vandaag een korte video tegen van de oprichter van socialmediaexaminer.com, een van ‘swerelds beste business blogs. Hij legt in de (korte) video uit hoe hij begonnen is met zijn blog, een blog dat inmiddels wel flink wat geld in het laatje zal brengen vermoed ik.

“Waarom?” Nee: “Waarom niet??”

Ook hier geldt: geloven dat alles mogelijk is. Niet vragen: waarom? Maar: waarom niet? Als je hier een tijdje bent, krijg je dat gevoel ook. Alles is mogelijk, alles kan, je moet het gewoon proberen. Even los van het feit dat de praktijk anders blijkt te zijn (politieke statement ingevoegd) brengt die mentaliteit je wel verder. Wat zou ik vandaag nog kunnen beginnen en waarom doe ik het niet? En met welk idee loop jij al een tijdje rond zonder tot actie over te gaan?

“If someone says, “That’s impossible,” you should understand it as, “According to my very limited experience and narrow understanding of reality, that’s very unlikely.”

*Weer een heel ander vraagstuk en verhaal op zich is hier de verhouding tussen de markt en commerciële activiteiten van de overheid, maar laten we daar nu niet op in gaan want ik ben er ooit op afgestudeerd dus kan daar HEEL lang over praten.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Elja Daaeantwoord
26 oktober 2011 om 02:39

Toevoeging: vanavond een meneer aan de deur. Hij was bezig met zijn bedrijf om een school in de buurt op te knappen, en als we toevallig een badkamer of keuken te remodellen hadden, kon hij later deze week terugkomen. Hij was samen met een collega de hele buurt systematisch aan het langsgaan aan het einde van de dag. Zoiets moet je gewoon wel bewonderen, die guts, en het gewoon proberen. Fantastisch.

Frank Janssenantwoord
23 oktober 2011 om 10:07

Inspirerend en zeer herkenbaar. Heerlijk ook die video van Michael Stelzner! I’m in for it 😉

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.