Ook problemen oplossen gaat in stapjes – en met hulp

 

IMG_0139.JPG

Ik heb vandaag weer een stap gezet in het oplossen van een probleem. Een vrij groot probleem, om eerlijk te zijn, in de privésfeer. Niets om over in paniek te raken verder! Geen ziektes, geen op handen zijnde scheiding, geen financiële moeilijkheden. Maar wel iets dat impact heeft op ons geluk.

We zijn al een tijdje bezig met oplossingen, maar het blijft zoeken.

Gelukkig hoef je dat niet alleen te doen, die oplossing zoeken.

Er zijn in Nederland professionals die je daarbij kunnen helpen – vaak zelfs onbetaald. Dat vind ik nog steeds ongelofelijk. Wij hadden geen toegang tot dergelijke hulp, al die jaren dat we in het buitenland woonden en buiten dit soort supportsystemen leefden. Maar terug in Nederland zijn er talloze instanties die ons helpen. Heel fijn.

We gaan van stap naar stap en we komen steeds verder. Volgende telefoontje, volgende email, volgende afspraak. Weer meer ideeën en meer inzichten. Het gaat stapje voor stapje, afspraak voor afspraak.

wat het me leert is dat je problemen in stapjes moet oplossen.

Alle problemen.

Ook de grote.

Soms lijken problemen onoverkomelijk: op je werk. In je relatie. Financieel. Met je gezondheid.

Maar het enige dat écht onoverkomelijk is, is om van situatie A (die van nu) naar situatie B (de gewenste situatie zonder probleem) te komen in 1 keer. Zo werkt het gewoon niet.

Een probleem oplossen, gaat in stapjes.

want Het oplossen van een groot probleem is een berg.

Je bent hem niet in een keer over. Je kunt hem niet in een keer wegdenken. Maar je kunt hem wél beklimmen.

Je kunt hem zelfs verplaatsen!

(ik weet zeker dat ik laatst een film gezien heb van mensen die met lepels en scheppen een heuvel enkele meters verplaatsten, gewoon om te laten zien dat het kan. maar ik kan het niet terugvinden. of was het juist een film waarin mensen een heuvel maakten om een of andere reden? ergens in mijn hoofd zit het beeld)

Het is waar (ik hoor je denken!): niet alles is ook echt op te lossen op de manier die je wilt, helaas. De uitkomst is niet altijd zo ideaal als je zou willen. Dat vraagt een bepaalde acceptatie die soms heel lastig is. Maar dan nog, er zijn altijd veel meer dingen mogelijk dan je denkt. Maar die moet je eerste wel vinden, die opties. En dat kun je niet altijd alleen.

Je moet er over gaan praten.

Want zelden kun je grote problemen in je eentje oplossen.

Maar gelukkig hoeft dat ook niet. Er zijn altijd helpers. Echt.

If you look for the helpers, there’s hope.

ECHT!

Ons probleem kwam pas echt op de kaart via anderen, helpers, die dingen zagen die wij niet zagen. Of die we wel zagen maar waar we geen raad mee wisten. Of die we wel zagen maar niet in context konden plaatsen.

Ik ben die helpers dankbaar dat ze iets erkenden en signaleerden. En de organisaties in Nederland zo dankbaar dat ze er zijn. En de hele sociale constructie van verzekeringen, die er voor zorgt dat we kunnen doen wat er moet gebeuren om hem te helpen.

Allemaal omdat die ene helper de belangrijke stap nam: ze maakte bespreekbaar wat ze zag. En dat is toch de belangrijkste stap: erkenning! Zeggen: dit is niet goed. Dit kan beter. Dit maakt mij niet gelukkig.

En de belangrijkste stap daarna, die nam ze ook: praten.

Er is altijd iemand met wie je kunt praten. De vraag is alleen even: met wie.

Maar jij weet zelf het antwoord.

Met wie kun je praten? Wie kan je adviseren? Welke professionals zijn er om je te helpen? Wat voor type persoon zou begrijpen waar je mee worstelt?

Je ouders? Vrienden? Vertrouwenspersonen? Je huisarts? De interne begeleider van je school? De leerkracht? Je manager? Je partner? HR? Een coach? Een oud-collega?

Iemand heeft een antwoord. Iemand heeft een idee.

Sterker nog, heel veel mensen hebben een idee over de volgende stap, als je het ze vraagt. De meeste mensen willen heel graag helpen. En voor veel mensen is het zelfs hun werk, anderen helpen. Artsen en leerkrachten en psychologen en begeleiders en coaches en en en …

Waar het om gaat, is dat je stappen blijft zetten.

Ik weet wel dat het moeilijk is. Vooral als je er doorheen zit. Vooral als je in je eigen hoofd of hart zit en er geen oplossing lijkt te zijn voor jouw probleem.

Maar die is er wel. Je moet alleen de wielen in beweging krijgen, de radertjes aan het draaien. Als je maar aan 1 ding een slinger geeft, gaat het pendulum vanzelf bewegen. En dat helpt je.

IMG_0139.JPG

Zoals je als ondernemer stappen moet blijven zetten, de bal richting het goal moet blijven bewegen, centimeter voor centimeter, zo is het ook met problemen.

Er is een oplossing, hoe erg je probleem ook lijkt.

Maar je moet het niet negeren! Je moet het erkennen.

En daarna? Daarna moet je er over gaan praten.

 

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

10 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Liesbethantwoord
3 maart 2016 om 22:24

Ik had wat blogs van je in te halen…En o wat zijn ze herkenbaar. Schrijf vooral verder. Go Elja, keep moving, ik check weer vaker in bij je.

Elja Daaeantwoord
6 maart 2016 om 20:16
– Antwoord aan: Liesbeth

*grote zucht slaakt* wat lief! Dankjewel!!

Peter Pellenaarsantwoord
3 maart 2016 om 21:27

Iets bespreekbaar maken is in mijn ervaring altijd de eerste (en vaak moeilijkste) stap. Daarna gaat het niet vanzelf maar is er wel beweging.
Van mijn eerste projecten heb ik ‘eating the elephant’ of ‘de salamipolitiek’ geleerd. Je moet het verwerken in kleine behapbare porties. Dat geeft voldoening omdat je voortgang maakt, en het biedt flexibiliteit omdat er voldoende momenten zijn om te evaluaeren waar je bent, waar je vandaan kwam en waar je naartoe wil.
Succes met het werken aan een oplossing voor jullie probleem.

Elja Daaeantwoord
6 maart 2016 om 20:24
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

Ja misschien is dat hetzelfde? Mooie term, eating the elephant…

Liesbethantwoord
3 maart 2016 om 12:39

Wat een prachtig blog Elja!
Praten met anderen maakt dat je het probleem analyseert, bewust of onbewust. Door het analyseren met de hulp van de ander zet je als vanzelf die kleine stapjes . Niet alles kan worden opgelost maar alles kan wel worden besproken, hoe moeilijk dat soms ook is.
Uiteindelijk ben je in staat keuzes te maken die leiden tot een oplossing, op welke manier dan ook.
Heel veel succes en ook sterkte want ik lees tussen de regels door dat het niet makkelijk is.

Elja Daaeantwoord
3 maart 2016 om 15:05
– Antwoord aan: Liesbeth

Dankjewel. Het is niet makkelijk maar het komt goed!

Zo simpel is dan gelukantwoord
3 maart 2016 om 12:30

Heel erg mooi geschreven! Ik ga hier eens goed over nadenken en het waarschijnlijk nog een aantal keer lezen om het te kunnen toepassen in mijn leven. Dank je wel.

Elja Daaeantwoord
3 maart 2016 om 14:32
– Antwoord aan: Zo simpel is dan geluk

Wat lief! Dankjewel.

Zo simpel is dan geluk
3 maart 2016 om 16:47
– Antwoord aan: Elja Daae

Voor jullie trouwens heel erg veel sterkte met het oplossen van het probleem. Hoewel dat natuurlijk stapje voor stapje gaat hoop ik wel dat die stapjes erg snel gaan en het snel geen invloed meer heeft op jullie geluk!

Elja Daae
6 maart 2016 om 20:24
– Antwoord aan: Zo simpel is dan geluk

Dankjewel!!!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.