Onverstandig

pubTsja. De brexit (zonder hoofdletter want zo leuk is het allemaal niet).

Ik voorzie problemen.

Niet voor ons. Maar voor de Britten.

Ik kom sinds mijn tiende in het VK omdat ik daar familie heb. Ik heb me er altijd thuis gevoeld, tussen die stijve opperlippen. Tussen die eilandbewoners.

Niet omdat ik hetzelfde ben – ik ben juist het tegenovergestelde. Maar omdat ik er al zo lang kom. Omdat ik er zo gelukkig ben geweest, zomerslang logeren bij mijn tante in Kent. Omdat ik er altijd zo moet lachen om mijn familieleden met hun geweldige droge humor.

Omdat ik er zo lekker gegeten heb. Ja, dat lees je goed. Ik heb er twee tantes die heerlijk koken. Vrienden die geweldig koken. En ik heb er gastvrijheid en warmte gekregen, mijn hele leven.

Mijn eerste vriendje was ook een Brit (is nog steeds een Brit, verwacht ik 🙂 maar wat zou hij gestemd hebben?). Mijn beste vriendinnetje van vroeger is Brits, al is zij al lang geleden naar Frankrijk gevlucht. Een van mijn werkgevers was een door en door Brits bedrijf.

Ik ben best gek op Engeland, om eerlijk te zijn.

Vorig jaar logeerden we bij mijn oom en tante en ik zou daar iedere week wel willen logeren. Het was zo geweldig. Het was een topvakantie. Ook nog even in Cornwall geweest…ook zo mooi …

(we hebben zelfs Stonehenge nog even aangedaan maar eerlijk is eerlijk, daar kreeg ik weinig van mee)

En even: wie de scones heeft uitgevonden moet gelauwerd worden. En de treacle tart. En de roast duck. En de high tea. En het fenomeen Full English Breakfast. Aaaahhhhh.

Maar wat me die vakantie wel opviel – ik was al jaren niet in GB geweest omdat we als expats onze vakanties vooral in Nederland doorbrachten – was dat het zo achterliep.

Het raarste vond ik nog het gebrek aan online referenties.

In de meeste Westerse (en niet-Westerse!) landen zie je op billboards en in bladen en bij cafĂ©’s en in winkels verwijzingen naar online adressen. Website-url’s, facebookverwijzingen, etc. etc.

Maar in Engeland zag ik dat nauwelijks. Het verbaasde me.

De pubs hadden vaak wel wifi. De vakantiehuisjes ook. Maar verder leek er weinig veranderd, sinds de laatste keer 10 jaar geleden dat ik er was. In de kleine dorpjes en steden waren geen hippe koffietentjes verrezen. Geen trendy winkels. Geen nieuwe concepten.

De pubs zien er nog net zo uit als 100 jaar geleden. Ze verkopen dezelfde producten. En ook de producten in de supermarkt zagen er net zo uit als 10 jaar geleden. Alles was bij het oude gebleven.

Maar de wereld dendert door. Met of zonder je.

Ik denk niet dat het een verstandige keuze is geweest om uit de EU te stappen. En ik denk dat mijn geliefde Engeland daar zelf meer last van krijgt dan wij.

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

3 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Aleidantwoord
27 juni 2016 om 07:47

Ohhh het is zo onverstandig…. ik ben zo dol op VK dat ik zelfs een Brit getrouwd heb, die remain gestemd heeft. Maar naast alle economisch en sociale onrust die dit gaat brengen, volgens mij ook voor de rest van de EU heeft het voor ons ook nog persoonlijke consequenties. Opeens niet manlief straks een werk en verblijfsvergunning hebben. Tenminste, het Nederlanderschap is al 7 maanden in aanvraag…. wellicht is dat al door de bus voor het legal exit

Elja Daaeantwoord
28 juni 2016 om 18:46
– Antwoord aan: Aleid

Oh jee … zo heeft het inderdaad grotere consequenties voor jullie dan voor anderen. Die arme Brit van jou. Het is zo onverstandig … arghhh. Ik kan niet helpen om te bedenken hoe het zou voelen als ik opeens geen EU-inwoner meer zou zijn. Zou ik echt heel erg vinden. Ik geloof nog steeds heel erg in het belang van de EU.

Aleid
28 juni 2016 om 21:37
– Antwoord aan: Elja Daae

Oh ik ook, ik ook. Ik ben een echte europeaan!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.