Instagram afmetingen: alles over vierkante, horizontale en verticale Instagramfoto’s

Instagram afmetingen overzichtInstagram afmetingen zijn een dingetje. Want wie goed oplet ziet dat slimme Instagrammers zich niet meer alleen aan het vierkante formaat houden. Maar wat zijn nou de maximaal toegestane afmetingen voor Instagram? Hoe zit het met horizontale afbeeldingen? En verticale afbeeldingen? Welke verhoudingen moeten je Instagramfoto’s hebben en hoe maak je ze? Ik zocht het voor je uit (en ook voor mezelf natuurlijk!).

PS Dit artikel gaat over foto’s en andere afbeeldingen. Ik schreef eerder al over vierkante video’s voor Instagram, LinkedIn en Facebook.

Instagram afmetingen: de basis

Toen ik laatst mijn Instagram open deed, zag ik direct een prachtige foto van @flickr. Deze:

verticale afbeelding Instagram flickr

Ik was direct gegrepen, want niet alleen is het een prachtige foto en niet alleen heb ik 3 gelukkige jaren in een voorstad van Chicago gewoond: het is ook nog eens een foto die het hele scherm beslaat. En dat is bijzonder. Want meestal zijn foto’s op Instagram natuurlijk vierkant.

Je kunt het je niet meer voorstellen, maar toen Instagram begon was het vierkante formaat van de foto’s revolutionair. Nergens gebruikte je vierkante foto’s op social media. Het was echt totaal iets nieuws. Zoals Snapchat iets nieuws deed door verticale foto’s en video’s te introduceren, zo was de 1:1 afmeting van Instagram ooit superinnovatief.

Vierkante foto’s bleken op heel veel plekken heel goed te werken. Op LinkedIn, Facebook en Twitter is het vierkante formaat ook een formaat gebleken waarmee je je geen builen kunt vallen. Waar verticale (2:3) foto’s nog wel eens worden afgesneden met onbedoelde gevolgen, werkt vierkant vrijwel altijd goed.

Maar gelukkig is het daar ook op Instagram niet bij gebleven qua afmetingen. Inmiddels zijn er veel meer Instagram afmetingen mogelijk. Helaas nog steeds niet het échte verticale formaat waarbij je hele scherm uit een foto bestaat – maar daar heb je nu Instagram stories voor. In de feed met gewone berichten is de 4:5 afmeting het meest ‘verticaal’, zie verderop. Maar daarnaast kun je verschillende horizontale Instagram afmetingen gebruiken. Keuze te over!

Je grid blijft vierkante afmetingen gebruiken

Wat belangrijk om te weten is dat de foto’s in je grid – het overzicht van foto’s en video’s dat mensen zien als ze naar je profiel gaan – vierkant blijven. Welke Instagram afmeting je ook gebruikt voor de afbeeldingen die je plaatst, Instagram ‘cropt’ je foto’s (snijdt bij) voor het overzicht tot ze weer vierkant zijn. Je kunt het vergelijken met de thumbnail van YouTube, het kleine fotootje dat je ziet als je het overzicht van video’s bekijkt.

 

Dat kun je mooi zien aan onderstaande afbeelding van mijn grid van @supersocialboek: aan de afbeeldingen zie je het formaat. Maar je ziet ook dat ze allemaal als vierkante foto worden weergegeven in het grid.

afmetingen instagram grid

De ultieme Instagram afmeting blijft vierkant

De standaard Instagram afmeting is nog altijd 1:1 oftewel vierkant:

vierkante afbeelding instagram

Het (on) handige is dat Instagram zelf iedere foto die je uploadt vierkant maakt, net als iedere foto die je neemt met de Instagram app zelf.

Als je een vierkante foto plaatst, ziet dat er zo uit:
Instagram afmetingen vierkant

Het handige is wel van vierkante afbeeldingen is dat je bij de vierkante afmeting ook nog het begin van de tekst ziet. Als je dan ook nog eens begint met hoofdletters bij wijze van inleiding, zoals hierboven, is de kans dat mensen op ‘meer’ klikken om het hele bericht te lezen natuurlijk groter.

Verticale Instagram afmetingen: dit zijn je opties

En dan nu de wat gewaagdere variant op de vierkante Instagramafbeelding: de verticale afmeting! En er zijn hele goede redenen om met verticale Instagram afmetingen te experimenteren! De belangrijkste is dat je meer ruimte inneemt in het scherm van de smartphone van je volgers of andere kijkers. En dat geeft een ‘immersive’ effect: een meeslepend effect. Mensen die naar een foto kijken die het hele scherm beslaat, worden als het ware meer ondergedompeld in je foto dan bij vierkante of horizontale afmetingen.

Helaas is het nog allemaal niet zo makkelijk om zo’n afbeelding te maken. Want waar Instagram je afbeeldingen standaard voor je cropt op 1:1, moet je voor die verticale afbeeldingen toch wat meer je best doen.

Je kunt drie dingen doen om verticale content op Instagram te plaatsen:

  1. Plaats een foto in de 4:5 verhouding (bijv: 1000 px lang, 800 breed)
  2. Maak van je verticale foto een vierkante foto met behulp van een witrand
  3. Ga voor Instagram stories.

Zoals ik hierboven al zei zijn Instagram stories zeker een goed idee (hier vind je een aantal ideeën, mocht je er mee aan de slag willen). Maar het is natuurlijk wel iets anders dan gewone Instagramberichten die in de feed van je volgers terecht komen. Bovendien blijven ze niet bewaard en komen ze ook niet in het overzicht van al je foto’s terecht. En juist dat grid geeft nieuwe volgers een indruk van wat je op Instagram te bieden hebt. Dus het blijft belangrijk om dat grid te blijven vullen.

Het verschil tussen de drie mogelijkheden zie je hier:

 

afmetingen instagram fotos

Zelfs verticale Instagram afmetingen gebruiken

Instagram heeft een limiet ingesteld voor de maximale verticale afmeting van een foto in de feed. Die maximale verhouding is 4:5. Dat is helemaal niet zo verticaal, want Instagram stories (die overeenkomen met de verhoudingen van de meeste telefoonschermen) zijn 2:3.

Als je optimaal gebruik wilt maken van het scherm van de Instagram app, is het dus een slim idee om je foto’s in het 4:5 formaat te gaan gebruiken. Maar hoe doe je dat?

Een manier is om Canva te gebruiken. Er is helaas in de Canva app (op je telefoon of via je desktop) geen standaard template voor deze Instagram afmetingen. Wat ik doe is gebruik maken van de ‘custom dimensions’ mogelijkheid. Daar vul ik dan bij de breedte 800 (px) in en bij de hoogte 1.000. Dan krijg ik in ieder geval de afmetingen die ik voor ogen heb.

verticale afbeeldingen maken voor Instagram met canva

Vervolgens kan ik de templates van Canva gebruiken of zelfs iets maken, bijvoorbeeld met behulp van foto’s die ik geupload heb:

verticale afbeeldingen maken canva

Het handige van Canva is dat je je afbeeldingen kunt maken op je computer. Daarna kun je ze via de Canva app op je telefoon downloaden op je telefoon en ze gebruiken op Instagram. Werkt toch net wat lekkerder dan vanaf je smartphone.

Ook veel fotobewerkingsapps, zoals Snapseed, bieden de mogelijkheid om je foto’s bij te snijden op bepaalde standaardformaten. Helaas kun je bij lang niet allemaal ook het 4:5 formaat kiezen. Bij Snapseed kan dat bijvoorbeeld niet.

Ik heb voor de voorbeelden uit dit artikel een andere app gebruikt: VSCO. Die geeft je meer mogelijkheden om afbeeldingen op maat bij te snijden in verschillende afmetingen die beter aansluiten bij Instagram. De VSCO app is er zowel voor iOS als voor Android. Zie hieronder hoe dat werkt:

verticale fotos maken Instagram vsco

Witranden om je Instagramfoto’s maken (voor alle Instagram afmetingen)

Er is nog een manier om te zorgen dat je horizontale en verticale foto’s of foto’s met afwijkende afmetingen tóch in Instagrams vierkante format passen: door er een witrand omheen te zetten. Hetzelfde geldt natuurlijk voor andere social media, zoals Twitter, Facebook en LinkedIn. Maar op Instagram heeft het werken met witranden vanwege het grid een bijkomend effect. Dat zie je goed in het grid van mijn account op Instagram:

instagram Elja Daae witte randen

In de voorbeelden die je in dit artikel vindt, zou het er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien voor een foto die met een (verticaal gehouden) smartphone is genomen:

verticale foto instagram witte rand

In dit voorbeeld zit de witte rand alleen aan de zijkanten. In mijn eigen feed zorg ik altijd dat zowel boven als onder witte randen zitten. Ik vind het effect van al die witruimte gewoon mooi. Het nadeel is dat foto’s met veel kleine details helemaal wegvallen. Als ik het helemaal goed zou doen, zou ik veel meer ingezoomde foto’s gebruiken of foto’s waarop maar een paar dingen te zien zijn.

Om witte randen te krijgen, gebruik ik vaak de gratis app InstaSquare (iOS) of Whitagram (ook iOS). Het schijnt ook met Snapseed (iOS en Android) te kunnen, maar dat heb ik nog niet uitgeprobeerd.

Horizontale Instagram afmetingen

Leuk aan Instagram is dat je er ook horizontale afbeeldingen (landscape) kunt plaatsen. Je moet alleen wel even opletten, want als je niets doet maakt Instagram er toch weer een vierkante foto van. Om dat te voorkomen moet je even op het tekentje onderin klikken:

horizontale afmetingen Instagram

De reden om met horizontale afbeeldingen te experimenteren is puur esthetisch: soms is het gewoon mooier. Vooral als de kwaliteit van je foto voorop staat, zoals bij natuur- en straatfotografen, is een horizontaal formaat op Instagram een manier om het fotogenieke karakter van je afbeelding te benadrukken. Misschien dat je het daarom vooral ziet bij beroepsfotografen en account met documentaire fotografie.

Soms is het horizontale formaat een manier om de horizontale lijn van de foto te benadrukken, bijvoorbeeld bij landschappen en natuur.

Bij horizontale Instagram afmetingen kun je nog een beetje spelen met de hoogte. 5:4 geeft een ander effect dan 16:9. Als die verhoudingen je bekend voorkomen: dat komt door de verhoudingen van de beeldschermen die we gewend waren voordat we massaal de telefoon gingen gebruiken om naar beeld te kijken. 4:5 Was tot begin jaren 2000 de normale afmeting, inmiddels zijn de meeste screens 16:9.

Deze twee Instagram afmetingen leveren een totaal ader beeld op! Als je ze naast elkaar zet un je het verschil goed zien:

2 horizontale afmetingen voor Instagram

En die verschillen weer van de andere verhoudingen die hierboven besproken zijn, kijk maar:

afmetingen Instagram verschillen

Welke afmetingen moet je gebruiken voor Instagram?

Zoals je ziet kun je van alles doen als het gaat om Instagram afmetingen. Je hebt wel bepaalde restricties, maar er zijn creatieve manieren om die te omzeilen of om daarbinnen te variëren. Maar uiteindelijk is het spelen met die afmetingen natuurlijk niet het belangrijkste. Want welke afmeting je ook kiest voor je Instagramfoto’s: het belangrijkste zijn nog altijd de kwaliteit van de afbeelding, de inhoud van je verhaal en je bereidheid om echt te interacteren met je doelgroep!

Meer weten over Instagram of Instagram stories? Je vindt me op @eljakdaae en op @supersocialboek, het account bij mijn nieuwe boek over social media dat in mei uitkomt. En ben je op zoek naar meer informatie en feedback, dan is de training Super social misschien iets voor jou. 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.