Het ‘wauw-dit-had-ik-niet-kunnen-geloven-vroeger’-moment 

wauw momentenEr zijn van die werkdingen die je altijd heel gaaf hebt gevonden. Maar waarvan je niet dacht dat ze jou gingen gebeuren. Ontmoetingen en zelfs vriendschappen met vakgenoten die je bewondert, fantastische gebeurtenissen, prestaties die je niet dacht ooit te kunnen leveren. Maar als je door blijft werken en leven, kun je ze bereiken. De wauw-momenten zijn het werken waard.

Achievement unlocked

Ik moest lachen om deze update op LinkedIn, van de slimme marketeer en blogger Mark Schaefer (klik op de afbeelding om de update te zien en – tip – volg Mark meteen ook even op LinkedIn):

achievement unlocked linkedin

Ik herken dat gevoel van hem én de neiging om er over te praten op LinkedIn. Want er zijn van die dingen die je altijd gaaf vond maar die je niet perse in je eigen toekomst zag. Zoals lunchen met biljonairs. Uitgenodigd worden als gastspreker. Een prestigieuze prijs winnen. Of vrienden worden met vakgenoten die je al heel lang van veraf bewondert.

Maar die dingen kunnen gebeuren. Alsof je een spelletje speelt en the next level bereikt: achievement unlocked. En het is makkelijker dan je denkt, eigenlijk.

Weg met het imposter syndrome

Ik zie/hoor de laatste tijd heel veel mensen praten over het ‘imposter syndrome’, het oplichterssyndroom. Hier lees je er meer over. Het is dat gevoel dat je door de mand gaat vallen. Dat je ergens eigenlijk niet hoort te zijn. Dat mensen er vroeger of later wel achter zullen komen dat hun respect voor jouw kunnen onterecht is.

Ik heb dat niet, dat syndroom. Gelukkig. 🙂

Ik heb meer het ‘wauw-dit-had-ik-niet-kunnen-geloven-vroeger’-syndroom.

Soms gebeuren er van die dingen waarvan ik denk: wauw. Of ik sta even stil en denk terug en denk: wauw. Wie had dat kunnen geloven, vroeger? Als je me verteld had dat dat ooit zou gebeuren had ik het niet geloofd!

Deze zomer had ik er een paar.

  • Zo belde ik met iemand die ik enorm bewonder en dacht ik met hem mee over een nieuw project;
  • Voelde ik echte liefde bij de appjes van een vriendin die nu zo dichtbij is maar waarvan ik me nog zo goed herinner hoe ik haar jarenlang volgde op Twitter en van veraf bewonderde;
  • Zei ik slimme dingen op BNR (vond ik zelf dan he);
  • Wist ik eindelijk wat ik met mijn derde boek moest doen en dacht ik tegelijkertijd: IK SCHRIJF MIJN DERDE BOEK?!?!?!?! Ik ben auteur?; en
  • Ging ik bij een Facebookgroep waartoe de grootste namen in mijn vakgebied behoren. Mijn ‘peers’. *kuch*

Ik had een heleboel wauw-dit-had-ik-niet-kunnen-geloven-vroeger-momenten.

De sleutel tot succes: 2 stromingen

Pas als je die momenten hebt, realiseer je je hoe belangrijk ze voor je zijn. En wat ze eigenlijk betekenen: succes.

Succes is niet, zoals ik lang dacht, geld en inkomen en prestige. Succes is dat gevoel van wauw-dit-had-ik-niet-kunnen-geloven-vroeger. Je hart gaat sneller kloppen en je wordt wakker met het gevoel dat je iets hebt gedaan waar je trots op kunt zijn.

[Jaja, ‘succes’ is een stom woord. het is allemaal maar ego natuurlijk. maar ja. ik ben een mens. met een ego. en succes is aantrekkelijk voor dat ego.]

Hoe je dat succes haalt, dat is natuurlijk de vraag. Wat is de sleutel?

Volgens mij zijn er twee stromingen.

Stroming 1: zet in op succes

De ene stroming zal zeggen: zet je doelen stevig neer en ga er op af, stapje voor stapje. Gebruik reverse engineering om te berekenen wat je moet doen om ergens te komen. Plan, wees efficiënt, verspil geen tijd. Analyseer je stappen en je resultaten. Kies voor focus. En ga er voor.

Stroming 2: volg je hart

De andere stroming zegt: volg het pad dat je hart je ingeeft. Blijf je ontwikkelen, blijf dingen proberen, laat je niet afleiden door de gevestigde orde. Denk aan anderen, blijf geven en delen en de rest zal volgen. Om met Gers te spreken:

zolang je maar jezelf was, jezelf bent, jezelf blijft

Ik geloof in allebei. Misschien is een combinatie wel het beste. Maar ik heb met name stroming 2 gevolgd, tot nu toe. Ik heb wel pogingen gedaan om me stroming 1 eigen te maken. En ik ben niet wars van commercie en van slim omgaan met kansen.

Maar gezien door de bril van aanhangers van stroming 1 heb ik heel veel tijd verdaan met niet-noodzakelijke dingen. Veel te veel tijd doorgebracht op social media, te veel tijd verkwist met anderen helpen, te veel tijd energie verspild aan doelloos bloggen en onvoldoende tijd gestoken in het formuleren van doelen, het definiëren van stappen en het uitvoeren van actiepunten op weg naar succes.

Het is nog niet te laat, natuurlijk, om grote doelen te stellen en er voor te gaan. Iedere fase van je leven kun je nog alle kanten op. En hoe ouder ik word, hoe meer ik zie wat mogelijk is en wat ik daarvoor moet doen (en laten).

Maar intussen geniet ik van wat ik bereikt heb met gewoon mijn hart volgen.

Achievement unlocked!

Als je geluk hebt, is het leven lang en word je ouder dan 65. Je hebt in dat geval alle tijd om dingen uit te proberen. Om te switchen. Om van gedachten te veranderen. Om je alsnog een plekje te veroveren in een veld, vak of markt dat/die je eerder links liet liggen.

Als je net als ik die wauw-momenten wilt vinden in je werk, dan zou ik je dit aanraden:

  1. Wees aardig. Deel je kennis, je netwerk, je aandacht vrijelijk.
  2. Blijf nieuwsgierig. Blijf lezen, volg cursussen, praat met mensen en STEL VOORAL VEEL VRAGEN.
  3. Als iets niet werkt, stop dan. Zoek een andere baan, verdiep je in iets nieuws, begin met een nieuwe hobby.
  4. Relativeer. Fouten maken mag: daar heb je gewoon de tijd voor, in een leven.

Dat is het eigenlijk.

Zo moeilijk is het niet.

Het moeilijkste is om het patroon te zien en te herkennen wat je gelukkig maakt – en waarom.

Maar als je een keer een wauw-dit-had-ik-niet-kunnen-geloven-vroeger-moment hebt gehad, maak dat dan je baken. Meet aan dat baken af wat je goed hebt gedaan. En vermenigvuldig die acties.

Er is veel mogelijk in een leven.

Meer dan je misschien vroeger had kunnen geloven.

 

 

PS OK nog even naar Gers:

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.