Het Instagram algoritme

InstagramHet Instagram algoritme. Je hebt er mee te maken, of je wilt of niet. En helaas is het algoritme van Instagram weer allemaal heel anders dan al die andere platformen (denk: Facebook). Ander type content, ander type interactie, andere succesverhalen.

Gelukkig zijn er mensen die zich er helemaal in verdiepen. PHEW.

Het Instagram algoritme: er valt altijd iets te leren 🙂

Onderstaande podcast over het Instagram algoritme helpt je een stukje op weg. De tips zijn erg verhelderend. Bijvoorbeeld:

  • Zorg dat je volgers je berichten sturen;
  • Zorg dat je volgers je profiel bezoeken;
  • Kijk of je kunt zorgen dat volgers hun Instagramfoto’s met je gaan delen als bericht.

De echte uitdaging is om wat je leert toe te passen. Als je weet dat het helpt als mensen je Instagramprofiel bezoeken, wat kun je dan gaan doen hen te motiveren om naar je profiel te gaan? Hoe creëer je interactie? Kun je een format verzinnen waarbij mensen graag reageren, of, nog beter, jou een bericht gaan sturen? Allemaal dingen die schijnen te helpen om jouw account hoger te krijgen in het algoritme van je volgers.

Instagram algoritme: 7 belangrijke factoren

De podcast duurt maar een kwartiertje, dus dat is zo geluisterd. Zorg dat je aantekeningen kunt maken, want ik luisterde hem in de auto ‘savonds laat en dat was geen goed idee.

<iframe width=”100%” height=”166″ scrolling=”no” frameborder=”no” src=”https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/341804096&amp;color=29a2ff”></iframe>

Zie ook het bijbehorende artikel over het Instagram algoritme.

De informatie lijkt voor een deel te komen uit dit interview met een woordvoerder van Instagram, mocht je het interessant vinden.

Instagram workshop volgen

Meer lezen over het algoritme?

Eerlijk gezegd weet niemand volgens hoe het echt, zeker zeker zeker zit. Maar hier vind je wel wat suggesties en tips:

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

6 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Debbieantwoord
19 oktober 2017 om 14:53

wat leuk dat je mijn artikel hebt gebruikt! (algoritme) thnx voor het linkje

Elja Daaeantwoord
23 oktober 2017 om 15:43
– Antwoord aan: Debbie

JIJ bedankt!!

Robertantwoord
19 oktober 2017 om 13:58

Ik snap dat platforms als Instagram om te overleven uiteindelijk de bedrijven en marketeers gaan pleasen. Maar het blijft jammer dat de gewone gebruikers daarvoor altijd worden opgeofferd. De mensen die niet de ambitie hebben “influencer” te worden en geen zin hebben in pods of weet ik veel wat – de mensen die gewoon foto’s willen laten zien. Zelf schat ik dat de response (likes) voor mij nog maar 20 tot 25 procent is van voor het algoritme. En ik hoor van anderen dezelfde verhalen.

Elja Daaeantwoord
23 oktober 2017 om 15:45
– Antwoord aan: Robert

Ik weet wat je bedoelt – het blijft frusterend. Wie weet staat er binnenkort een concurrent op waar fotografen beter hun ding kunnen doen??? Heb gisteren meer dan 1000 accounts ontvolgd omdat ik hun content toch nooit te zien kreeg, opgebouwd in al die jaren maar nooit meer iets van gezien. Wat dat betreft is Flickr geen gek alternatief … daar zie je in ieder geval precies het werk van de mensen die je echt wilt volgen!

Robert
24 oktober 2017 om 12:02
– Antwoord aan: Elja Daae

Ik kan je zeggen dat ik juist gisteren de stekker uit IG getrokken heb. De respons was in de afgelopen week gedaald tot nog maar een handjevol likes, het merendeel afkomstig van Russische bots. Geen zin meer om daar nog tijd en energie in te steken. Vanaf nu ga ik gewoon mijn portfolio website vaker updaten. Daar kan ik alles laten zien binnen een zelf gekozen structuur, waarbij de oudere foto’s niet ten onder aan de waan van de dag.

Heb contact gehad met een paar andere fotografen, en ze zeggen veelal tegen wil en dank op IG te blijven, omdat er geen alternatief is. Flickr is al een tijdje ingeslapen en Tumblr (waar een fanatieke fotografen community actief was) is volledig geruïneerd door een overvloed van seks/spam bots. Meest gehoorde klacht over IG is overigens het algoritme, dat vooral in het nadeel werkt van de kleinere accounts.

Elja Daae
24 oktober 2017 om 13:19
– Antwoord aan: Robert

Oh nee! Ik was je nét gaan volgen 🙂

Klopt: toen ik van de week al die accounts ontvolgde, zag ik hoeveel mensen ik volg waarvan ik de foto’s nooit te zien krijg. Niet alleen kleine accounts trouwens, ook veel grote brands die ik gewoon nooit zag. Tegen mijn persoonlijke voorkeur in toont Instagram me vooral de Facebook-achtige kiekjes van mensen die ik ken. Niet de mooie foto’s van prachtige fotografieaccounts die ik volg. Misschien wordt het iets beter nu ik zo gesneden heb in het aantal accounts dat ik volg.

Jammer hoor Robert…maar er valt iets te zeggen voor het bewaken van je eigen plek en het bouwen aan een echt geïnteresseerde community …

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.