Een stukje van je ziel

kadikoy

Er zijn mensen die geloven dat je ziel gestolen wordt als iemand een foto van je maakt.

Nu geloof ik niet direct dat je ziel gestolen wordt met iedere foto. Maar wel dat een verkeerde fotograaf op het verkeerde moment met de verkeerde intentie je het gevoel kan geven dat er iets van je wordt weggenomen zonder dat je het wil.

Het is raar met foto’s van jezelf. Of je het OK vindt om op de foto te gaan/staan, hangt af van wie ze maakt en wie ze gaat bekijken. En van hoe je je voelt. En waarom iemand ze maakt. En of je überhaupt weet dat die foto gemaakt wordt.

Het kan, realiseerde ik me opeens, heel veel uitmaken met welke intentie de fotograaf de foto maakt. En gefotografeerd worden tegen je zin voelt als, nou ja. Vul maar in.

Everything is about your relation to the people in the frame“, heb ik geleerd op mijn documentary photography cursussen. En zo is het precies.

Goede fotografen zijn niet bezig met hun eigen ego maar met hun relatie met de mensen in hun frame, in hun vizier. Ze hebben respect voor hun subject. Liefde, zelfs.

Als degene die op de foto gaat een goede relatie heeft met de fotograaf, gaat het goed. Of als hij of zij zich niet bewust is van de fotograaf, dan ook. Maar als de fotograaf verkeerde bedoelingen heeft, of niet geeft om de mensen in zijn vizier, wordt het opeens heel anders.

Natuurlijk krijgt hij dan zijn plaatje wel. Maar het kan onmogelijk een echt goede foto worden.

Het is moeilijk uit te leggen. Het is iets ontastbaars.

Ik heb gefotografeerd met mensen die veel beter konden fotograferen dan ik. Maar die geen betere foto’s maakten, op dat moment. Omdat ze op jacht waren naar de ultieme foto en in die jacht vergaten te houden van de mensen in hun frame.

 

In een goede foto zit de liefde voor alles in het frame. Zelfs al is het lelijk, vies of erg.

Gebrek aan liefde en respect levert slechte foto’s op. En, bij de gefotografeerde, het gevoel dat er iets van is weggenomen tegen zijn of haar wil.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

3 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Blogiquette en fatsoen – Elja Daaeantwoord
14 september 2015 om 21:59

[…] dat terwijl ik zelf heb ervaren hoe vervelend het is als iemand die fatsoensnormen overschrijdt, met jouzelf als lijdend […]

Carolien Geurtsenantwoord
14 september 2015 om 11:41

<3 <3

Elja Daaeantwoord
14 september 2015 om 21:25
– Antwoord aan: Carolien Geurtsen

<3

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.