Een dagje in het Rijksmuseum. Met kids. Plog.

Amsterdam. Geen fan. Tsja – ieder haar ding. Weet de weg nooit, vind het druk, kan me niet oriënteren en erger me aan het hoge kijkmijnougehalte.

In Boedapest, Chicago en Istanboel voel ik me thuis. Nou ja, het was allemaal ook een tijdje Thuis. In Amsterdam voel ik me niet thuis en heb ik ook nooit gewoond, misschien is dat het?

Toch was ik er vandaag. Dagje uit met gezin. Rijksmuseum!

Braaf app gedownload voor de digitale speurtocht! J’s iPod op het Rijksmuseum WiFi en go.   Eerst foto van coole tulpenvaas in het Rijksmuseum cafe he. Serieus lekkere koffie trouwens, dat helpt dan. Plus, door een ochtendje ‘vroeg’ op en stressen en duwen en doorzetten waren we er al om een uur of 10:00. Voor de rijen uit mensen! Aanrader.

Beneden rechts naast de garderobe hop richting de afdeling schepen, zwaarden en relikwieën want daar worden mijn jongens nou blij van. Ik had liever rustig naar de schilderijen boven gekeken maar goed, dat komt nog wel een keer.

De grote boot met projecties was het coolst! Vond ik dan. Een prachtig modelschip met bewegende beelden die laten zien hoeveel er gebeurde op zo’n schip. Te gek. (hoe werkt dat nou? glazen platen? Waar zit de monitor? Intrigerend). Ehm. “Mensenvanger”?

Da’s een soort lange lans met twee dingen waartussen ‘boeven’ werden gevangen door de politie.  Ik probeerde de interesse voor de op handen zijnde Nachtwacht aan te wakkeren door te wijzen op het verband (snap je? grote lanzen en mensenvangers >> wachten op het schilderij met van die lange lanzen >> verband!). Nou goed.

En daar was’ie! Het meesterwerk. De jongens gingen er bij liggen. J was druk met het familiespel uit de app maar aangezien speler 1 (ik) zichzelf uit de app had gegooid en niet meer terug kon keren was het wachten op speler 2, onze huisgenote K. Maar die heeft Kunstgeschiedenis gestudeerd en komt uit de VS en wilde graag de Jan Steen’s bekijken tot verdriet van J die 5 min moest wachten op speler 2.

“Schatje, ze komt helemaal uit Amerika, dit zijn de beroemdste schilderijen ter wereld, laat haar nou even, ze komt er aan.” “Als dit het beroemdste schilderij ter wereld is, waarom komt ze dan niet kijken?!”
Kunnen we naar opdracht 4?? Ja hoor Floepie. Hal door, trap af, go. Hij hield het aardig vol.

De app was trouwens te gek. Heel interactief, heel leuk hoe je als team moest spelen. Onze huisgenote van 30 rende met haar tong op haar schoenen achter J van 9 aan die het allemaal feilloos begreep. Superleuk. Oh ja. Even terug naar de Nachtwacht: op deze foto is een geheim te zien dat we geleerd hebben tijdens het familiespel maar ik zeg lekker niet wat het is. Puh.

Mama, wanneer gaan we naar huiuiuiuissss? Hij is pas 4 he. De middelste was met zijn vader schilderijen aan het kijken. De oudste was druk met het spel.
Geen foto, wel leuk: de game, het vliegtuig, de beloning voor de speurtocht, de tientallen families die in alle talen met de app de speurtocht deden!

IMG_0998.JPGKijk het komt door al die schilderijen, dan wil je gewoon even midden in de hal van het Rijksmuseum op de grond gaan liggen en over de marmeren vloer schuiven tot je moeder en je vader tegelijkertijd tegen je gillen dat dat niet mag.

Waarom eigenlijk niet??

Tips voor een bezoek aan het Rijksmuseum met kleine kinderen:

  • Download de app om het familiespel te spelen. Voor kinderen die makkelijk kunnen lezen. 8? 9?
  • Zorg dat je er voor 10-en bent. Het museum gaat om 09:00 open. Maak om 11:00 even een rondje om te zien hoe slim dat was van je. (leedvermaak! erg!)
  • Museumkaart! Yayyyyyyy dan voelt het alsof je niet betaalt
  • Kinderen van onder de 4, nee, wacht, van ONDER DE 18 zijn gratis! Helemaal geen Museumkaart nodig.
  • Zoek het Vliegtuig!
  • Kinderen van 4 moet je wat meer bezig houden met verhalen over zwaarden en zo en vragen hoeveel helmen ze zien in de Nachtwacht, nou ja, etc. etc. etc.
  • Zoek naar de scheepsmodellen en zwaarden!
  • De zaal van de Nachtwacht heeft lekker veel bankjes. En overal zitten groepen kinderen op de grond dus doe lekker.
  • Het schijnt heel leuk te zijn om midden in de grote atriumhal op de grond te gaan liggen. Mocht je daar van houden.
  • PS op de Van Baerlestraat (Museumplein oversteken, rechtsaf langs Stedelijk, oversteken, daar ergens) zit een Bagel & Beans, mocht je een wat minder chique lunchplek zoeken. Het koffieapparaat was even kapot toen wij er waren maar dat lijkt me een tijdelijk probleem. Of haal een picknick bij de Albert Heijn op de hoek en ga gewoon op het gras zitten.

Leuk hoor, Kunst.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

19 oktober 2015 om 22:25

En erg leuk, deze post, krijg er zin van naar het Rijksmuseum te gaan

Elja Daaeantwoord
20 oktober 2015 om 22:21
– Antwoord aan: Ali

ha wat leuk! Doen hoor!! ik heb veel te veel overgeslagen dus volgende keer ga ik andere dingen bekijken. Zoals de bovenste verdieping.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.