5 lessen voor ondernemers

strepen trapIk ben bezig met een nieuw bedrijf. Het krijgt steeds meer vorm. Stapje voor stapje, project voor project. Dit nieuwe bedrijf is mijn vierde onderneming in 10 jaar. En toch leer ik meer lessen dan ooit.

Dit zijn de belangrijkste.

1 Wed niet op 1 paard maar probeer er meerdere

zebraVanuit een basisidee ben ik gaan zoeken en ontwikkelen. Inmiddels volg ik meerdere lijnen. Ze draaien allemaal in de basis om het zelfde maar met verschillende partners, voor verschillende markten, in verschillende vormen.

Ik beweeg een hele reeks ballen richting het goal. En schiet degene die het dichtstbij komt, er in.

Door me niet blind te staren op dat ene idee, krijg ik steeds meer ideeen en kan ik steeds meer lijnen volgen. Natuurlijk met de bedoeling om uiteindelijk te focussen op die 1 of 2 dingen die het kansrijkst zijn. Maar het volgen van meerdere lijnen maakt de kans op succes vele malen groter.

2 Verander van richting – in kleine stapjes

stopIk volgde, zonder het te weten (maar daarin gecoacht door een investeerder) een bekende methodiek. Die zich kenmerkt door wat met een mooi woord ‘iteratief werken’ heet.

Ik neem telkens kleine stapjes in een bepaalde richting. En als die niet werken, neem ik een stapje in een andere richting.

Omdat ik kleine stapjes neem, kan ik makkelijk van koers wijzigen. En stap voor stap kom ik tot de eindstreep. Of eigenlijk: de start.

3 Het ontwikkelen van kansen kost tijd

zebra straatToen ik op 1 januari de tijd had om me 100% te richten op mijn nieuwe bedrijf, gaf ik direct gas. Maar niets gaat zo snel als ik oorspronkelijk voor ogen had.

Inmiddels realiseer ik me: alles heeft tijd nodig. Ja, de time to market is belangrijk. Maar dat is een goede fundering ook.

Een bedrijf starten kost tijd. Tijd om te onderzoeken, tijd om na te denken, tijd om gesprekken in te plannen en met mensen te praten, waarna je weer verder na moet denken, om weer gesprekken in te plannen en verder te praten…

Ik was ongeduldig, tot ik begon te zien dat het het leggen van de fundering me een stevige basis had. Nu valt alles wat ik doe in vruchtbare grond, waarin alles klopt en onderzocht is.

Ready to roll.

4 Alles draait om de juiste mensen

pionIemand in mijn omgeving waarschuwt me al vanaf het begin: het draait om de juiste mensen. Ik geloofde hem wel maar ik was zoekende. Wie is dat dan, ‘de juiste’?

Maar hij heeft gelijk. Je moet de juiste mensen om je heen hebben. Ze moeten net als jij geloven in jouw visie. En jij moet geloven in hen.

Dat is een zoektocht. Maar wel een hele leuke.

5 Ondernemen vraagt focus

img_2348-1.jpgEr is geen tijd om alles te doen. En er is geen tijd om alles te zijn of er voor iedereen te zijn. Ik ben daarom doelgerichter en efficiënter dan ooit.

Gedeeltelijk komt dat door een investeerder die me steunt maar wel ter verantwoording roept. En zelf enorm doelgericht is.

Maar voor een heel groot deel gaat het vanzelf. Ik wil bereiken wat ik voor ogen heb. Punt. Als ik niet zie wat het bijdraagt aan mijn doelen, bedank ik vriendelijk.

Ik help mensen nog steeds waar ik kan (het is in mijn inbox een komen en gaan van studenten en stagiaires, waar ik altijd tijd voor maak). Ik blijf bloggen, ik blijf #blogpraat runnen, ik blijf columnist voor de radioshow van @puur.

Maar ik neem zakelijk gezien sneller afscheid van dingen, projecten en mensen.

Tot zo ver mijn lessen voor ondernemers.

Je kunt niet alles delen in zijn stuk. En veel dingen kun je alleen leren door het te doen.

Ondernemen blijft spannend.

Nooit meer dan nu.

Maar ik blijf leren. En ik blijft het het leukste werk ter wereld vinden.

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Heleen Schrijvershofantwoord
2 juni 2016 om 10:58

We doen inderdaad allemaal maar iets. Maar ik herken me vooral in de laatste tip: focus je op één ding, je kunt altijd verdiepen of uitbreiden.

Elja Daaeantwoord
2 juni 2016 om 14:47
– Antwoord aan: Heleen Schrijvershof

We doen maar iets, maar wel vanuit een visie en een drang. En misschien maakt dat wel alle verschil???

Marthaantwoord
31 mei 2016 om 23:21

Zo tof om te lezen. Wat heb je veel geduld om je bedrijf zo vorm te geven. Ik heb soms echt het idee dat ik maar wat doe…

Elja Daaeantwoord
1 juni 2016 om 12:30
– Antwoord aan: Martha

We doen allemaal maar iets. Maar het helpt om groter te denken, een paar jaar vooruit te denken, merk ik. Het is een heel proces.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.