Ruimte, invulling en perspectief

img_3116.jpgWij hebben in 1 weekend onze tuin groter gemaakt. Dat wil zeggen, de afmetingen zijn hetzelfde gebleven. Maar het aantal mogelijkheden voor de inrichting is explosief toegenomen.

Ik worstelde enorm met de tuin, sinds we hier wonen.

Het is de eerste keer dat we zelf echt een tuin hebben. Ons eerste huis was een bovenwoning met een balkon. En alle huizen daarna, in het buitenland, waren huurhuizen met tuinen die al aangelegd waren en tuinmannen om ze te onderhouden. We hadden er niets over te zeggen.

Ik ben gek op plantjes en in de aarde wroeten. Dus ik was excited over onze eerste echte tuin. Maar alleen in theorie. In de praktijk kon ik er gewoon niet doorheen kijken, de bestaande indeling.

Een groot – enorm! – stuk van de tuin werd in beslag werd genomen door een enorme schuur. Precies in de hoek waar vanaf de middag de zon staat. En een ander stuk door een verhoogd terras dat te klein was voor een tafel. Ik wist gewoon niet wat ik er mee moest. Ik vond het weinig hoopgevend.

Maar F. niet. Die zag de afmetingen en de ruimte en wat die ruimte beperkte. Hij dacht: we beginnen bij het begin.

Hij deed een stukje reverse engineering en begon. Kleiner schuurtje uitzoeken, bestellen, bouwen. Spullen uit oude schuur weggooien en weggeven. Rest van de spullen in nieuwe schuurtje zetten. Oude schuur neerhalen. Schuttingdelen (had hij al gekocht, tegelijk met de nieuwe schuur) zetten waar vroeger de buitenwand van de schuur stond.

En toen was onze tuin opeens met een vijfde groter. En toen bleek dat er onder de oude schuur al een terras zat waar de tafel makkelijk op past. In de zonhoek. En dat het oude terras er uit kan. En dat ik daar dan de planten kwijt kan die ik van mijn moeder krijg omdat haar volkstuin wordt opgeheven.

Opeens mocht ik dromen van mezelf, de afgelopen weken. Een appelboom misschien? Een kiwi-plant? Een klimhortensia? Een gouden regen? Van die mooie roze bloemetjes zoals mijn moeder heeft? Herfstanemonen? Seringen?

Alles is opeens mogelijk.

De afmetingen van de tuin zijn precies hetzelfde gebleven. Maar het perspectief is totaal veranderd. De invulling is veranderd.

Je moet je niet laten beperken door de invulling. Je moet geloven in de ruimte en de mogelijkheden…

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.