Wurm 2

Als het internet hier nog langzamer was, liep het achteruit. Echt hoor.

Da’s niet bevorderlijk voor het bloggen. Dat begrijp je.

Maar wat zo leuk is aan jullie is dat jullie tóch lezen, vakantie of niet. Dus ik raap al mijn engelengeduld bij elkaar en blog.

Nog even over dat lezen. Wat hier staat (onderaan) is natuurlijk waar. Lezen is een individuele bezigheid. Het is niet iets dat je met zijn tweeën doet.

Hooguit kun je er over praten met elkaar. Achteraf. Maar anders dan films kijken, moet je het gewoon alleen doen, lezen.

Ik ontmoette ooit op wintersportvakantie (in zo’n resort) een stel, ongeveer mijn huidige leeftijd, geen kinderen. Ze zaten heel tevreden te lezen met zijn tweeën, iedere avond. Het had iets geks maar ook iets heerlijks, vond ik. Tegelijkertijd vond mijn huidige echtgenoot, toenmalige vriendje, het maar een rare bedoening. SAMEN LEZEN? BLEHHHH.

Het is ironisch dat je als boekenwurm trouwt met een anti-boekenwurm, he. Maar zonder die, hoe zullen we het noemen, niet-wurm, zou het natuurlijk een drama worden met mij. Lezen is een bezigheid waar je je in kunt verliezen om nooit meer boven te komen. Je kunt verdwalen in onechte werelden die voelen alsof ze echt bestaan.

Het is maar goed dat ik een niet-wurm heb getrouwd. En mijn kinderen nog niet die wurm-achtige kwaliteit aan de dag hebben gelegd. Hoewel dat natuurlijk vooral komt doordat ze die tijd liever doorbrengen in leuke, interactieve online games die ze spelen met elkaar en met hun vrienden.

Anders dan lezen is gamen WEL een sociaal gebeuren.

En toch.

Ik lees liever.

[niet geheel volgens mijn voornemen vandaag toch een boek gelezen. Nou ja, gescand. Boek van Sophie Kinsella. ‘Wedding night’. Wil niemand beledigen maar het meeste voelde echt als paginavulling dus ik heb niet eens de helft gelezen. Wel een paar keer hardop gelachen, toegegeven. Overweeg te beginnen in de volgende thriller uit de kast.]

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

6 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Wandaantwoord
27 april 2017 om 22:26

Lezen is heerlijk! Net nog in de bar van het hotel met een wijntje een goed boek gelezen terwijl puber zoon YouTube aan het kijken was. ?

In het Chinese restaurant waar ik mijn eerste echte bijbaantje had (na het bessenplukken in de zomer) kwam een keer per maand een stel eten die altijd samen gingen lezen voor het eten, tussen de gangen door en bij de koffie. Tijdens het eten bespraken ze de literatuur die ze lazen. Ik vond dat heel bijzonder in die tijd. Nu snap ik het.

Elja Daaeantwoord
30 april 2017 om 17:29
– Antwoord aan: Wanda

Dat is wel heerlijk natuurlijk als je er echt samen over kunt praten! Aan de andere kant is het ook wel lekker, iets van jezelf. Of zo. Maar boek + wijn in bar klinkt als succesrecept, hoe dan ook!!

Zo simpel is dan gelukantwoord
27 april 2017 om 19:01

Lezen, daar word ik echt zo blij van! Op vakantie met vriendinnen zitten we vaak ook gewoon samen te lezen. Heel erg fijn. En tussendoor natuurlijk regelmatig kletsen om het gezellig te houden.

Elja Daaeantwoord
30 april 2017 om 17:28
– Antwoord aan: Zo simpel is dan geluk

HEERLIJK!!!!

peter pellenaarsantwoord
27 april 2017 om 07:33

Omdat ik de neiging heb alles te laten versloffen of minder belangrijk te vinden wanneer ik aan het lezen ben, vind ik het wel handig om een relatie te hebben met een niet-wurm. Zij zorgt er voor dat ik me niet altijd helemaal verlies in het lezen.

Samen lezen is voor mij trouwens niet zo belangrijk hoewel Inge tijdens vakantie ook regelmatig in een boek duikt wat ik dan wel weer heel gezellig vind natuurlijk. Dit zie ik niet zozeer als het sociale aspect van lezen.

Over boeken praten beschouw ik meer als iets sociaals in relatie tot lezen.
En dat is met een niet-wurm ietsjes moeilijker wanneer die weinig of geen interesse kan opbrengen voor waar de wel-wurm enthousiast over is. Dat is soms wel eens jammer, maar dan kan ik er altijd nog over gaan bloggen 😉

Elja Daaeantwoord
30 april 2017 om 17:28
– Antwoord aan: peter pellenaars

Hahaha ja ik ook! Blogging is the answer als wurm/niet-wurm combinatie!!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.