Sommige woorden tellen dubbel

  • Afteldag: 3/22
  • Aantal woorden: 30.029
  • Aantal pagina’s: 70
  • Aantal hoofdstukken af: ongeveer 4 maar niet volledig dus drie eigenlijk maar :/

Minimale voortgang kan nog steeds genoeg zijn

Zooooo niet zo’n goede dag vandaag qua voortgang. De oplettende lezer ziet dat ik NOG STEEDS geen hoofdstuk af heb sinds 3 dagen geleden. En dat het aantal woorden sinds gisteren minimaal is.

Mogelijk komt dat doordat het aantal minuten schrijven ook maar minimaal was vandaag, om vele redenen die niets met het boek te maken hadden. Als je hoofd vol zit met andere dingen of je energieniveau laag is vanwege de dagelijkse drempels die het leven nu eenmaal opwerpt, tsja. Dan wordt het lastig om veel en goed te schrijven. Vooral werken aan hoofdstukken zonder structuur of die je gewoonweg heel moeilijk vindt is het lastig werken als je moe en downig bent. Zoals het hoofdstuk waarin ik de verschillende social media apps beschrijf. Want dat moet er in, heb ik afgesproken met mijn uitgever. Maar hoe doe je dat?

Beschrijf zelf maar lekker je eigen handen

Ga ze maar eens beschrijven, die social media apps. En let op: het mag niet saai worden. Maar het moet wel informatief zijn. En er mag niets belangrijks ontbreken – moeilijker dan je denkt hoor. Heb ik iets over adverteren gezegd? Zei ik al dat er analytics waren? Wanneer is het opgericht? Moet ik hier niet iets zeggen over de strijd met die concurrerende app? Heeft het zo wel genoeg context? Was ik vergeten te zeggen dat je er ook vertikale video mee kunt maken? ZUCHT.

Het is bijna alsof me gevraagd wordt om mijn hand te omschrijven. Of mijn eigen vingers of zo. Zo dichtbij staan Twitter, Facebook, Snapchat, LinkedIn en Instagram voor mij. Ik kijk er iedere dag naar, net als mijn handen, zonder ze te zien. Ik gebruik ze iedere dag, net als mijn vingers, zonder er vanuit een frisse blik over na te denken.

Ik leg ze wel vaker uit aan mensen natuurlijk, die apps, in trainingen. Maar niet zoals ik dat in dit boek moet wil doen. *emoji met eye roll invoegt* Vermoeiend, hoor, ben ik pffff. Ik moet even van mijn zuchtendeschrijversyndroom af. Momentje.

OK.

Belangrijke woorden tellen dubbel

Wat ik eigenlijk wilde zeggen vandaag is dat het natuurlijk niet altijd om het aantal woorden gaat. Het gaat om de kwaliteit van die woorden.

Beter gezegd (dacht ik vandaag): er zijn woorden die ZO belangrijk zijn dat ze dubbel tellen. Die zoveel toevoegen dat ze tellen voor 1000 in plaats van voor 10.

Er zijn namelijk woorden die je kunt toevoegen, die je hele verhaal veranderen. Of woorden die als je ze vergeet je boek tot onzin maken. Jaaaa denk daar maar eens over na! Da’s nog niet makkelijk hoor, de juiste woorden in zo’n boek zetten. Zoals er scenes zijn die een hele film maken of breken, zijn er woorden die een heel boek maken of breken.

Wat als ik het in het hele boek bijvoorbeeld niet over ‘dark social’ zou hebben? OEI!

Of ik het begrip ‘native content’ niet zou behandelen? MAN!

In mijn aantekeningen vanuit de auto vandaag (heel verantwoord gemaakt tijdens ieder stoplicht op weg naar huis) zie je wat ik bedoel:

super social aantekeningen

Je zou de term Snackable (typefoutje! voorzichtig he achter het stuur, geen tijd voor kleine typefoutjes) maar vergeten zijn in je boek over social media. Dan is het al niet meer Super Social.

Gelukkig hoorde ik iemand in een podcast tijdens mijn autorit vandaag terloops het woord snackable zeggen en dacht: die moet in mijn begrippenlijst! En verder bedacht ik al rijdend dat ik iets wilde zeggen over dat idee van lange of korte teksten en lange of korte video’s. En dat het zo belangrijk is om vast te houden aan je eigen identiteit als bedrijf, ook al doet de rest iets anders en zeggen alle goeroe’s dat het anders moet. En bedacht ik twee rubrieken die in mijn lange lijst met rubrieken (aka social media contentideeën) moesten. En dat ik vandaag in mijn blog [HIER DUS] iets moest zeggen over woorden.

(Ik weet niet wat ‘gordel’ betekent maar ik vermoed dat ik ‘goede’ bedoelde.)

Tsja. Het proces gaat door mensen. GOGOGOGO.

Aftelblog

Ik lever over 20 dagen het concept van mijn derde boek, getiteld ‘Super social’, in bij de uitgever. En ik tel af met blogs. Voor mezelf en voor het nageslacht. Hier vind je de rest:

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

8 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Kitty Kilianantwoord
5 december 2018 om 07:16

Handige plugin, Peter!

Elja, hoe werkt dat met de houdbaarheid van het boek als je die apps beschrijft? Elk jaar editen?

Elja Daaeantwoord
5 december 2018 om 16:36
– Antwoord aan: Kitty Kilian

Goede vraag … ik probeer het zo evergreen mogelijk te schrijven, maar inderdaad hoop ik dat er snel een nieuwe druk komt waarin ik dan alles weer kan bijwerken. In de basis blijven veel dingen natuurlijk hetzelfde. Maar het is zeker niet een boek dat je twee jaar kunt laten liggen. Dus moet zorgen dat ik heel veel verkoop (of kleinere oplages maken)!

Peter Pellenaarsantwoord
4 december 2018 om 22:33

Ik ben ze nu begonnen te lezen, die aftelblogs van je. Leuk idee om de lezers te betrekken in en jezelf bewust te maken van het aftellen richting de deadline. En omdat het helemaal niet duidelijk is of je het gaat halen (natuurlijk wel) en welke problemen (geen) je onderweg gaat tegenkomen, is het ook nog eens spannend. Dus ik blijf meelezen en zal je zonodig vanaf de zijlijn aanmoedigen. GOGOGOGO 😉
Trouwens, weet je dat er een handige plugin is om blogposts die bij elkaar horen in een serie op te nemen => https://nl.wordpress.org/plugins/organize-series/
Zelf gebruik ik ‘m frequent. Zie op mijn site in de rechter zijbalk onder het kopje Series (ja, erg creatief) enkele voorbeelden. Als je een serie aanklikt krijg je net zoals met een zoekopdracht alle gerelateerde posts. En als je een blog uit de reeks opent dan verschijnt er in de zijbalk een overzicht van alle titels in de serie. Dit is wel afhankelijk van je settings. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen dat bij een post uit de serie er onder in de navigatie een extra next/previous komt naar de posts binnen de serie zelf.

Elja Daaeantwoord
5 december 2018 om 16:35
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

Ik hoopte al een beetje dat jij en anderen zouden gaan meelezen. Dat motiveert toch meer he! Maar het leek me ook leuk om het proces te beschrijven, voor mezelf en voor anderen.

Hee dat wist ik inderdaad niet! Waarin verschilt die plugin van een tagpagina?

Peter Pellenaars
5 december 2018 om 21:44
– Antwoord aan: Elja Daae

In eerste instantie lijkt een tagpagina hetzelfde te doen als de plugin organize-series, maar de plugin kan meer en is specifiek gericht op een serie blogposts die bij elkaar horen.
Neem als voorbeeld mijn serie blogposts over het boek Don Quichot door Cervantes. Ik tag die blogposts met onder andere ‘Cervantes’. Maar ik heb ook andere blogposts waar de tag ‘Cervantes’ gebruikt wordt. Zou je dus op die tag klikken dan krijg je alle blogposts te zien met de tag ‘Cervantes’ en niet specifiek de blogposts die ik schrijf over het boek Don Quichot.
Maar zelfs al zou de tag ‘Cervantes’ alleen gebruikt worden voor de blogposts over Don Quichot, of indien ik een unieke tag ‘Don Quichot’ gebruik, dan nog heb je met de plugin de handige functie dat je op een overzichtelijke manier de lezer binnen de serie weet te houden omdat je in de zijbalk alle blogposts uit de serie kunt laten zien wanneer je een blogpost binnen de serie bekijkt, en eventueel ook nog onder aan de blogposts een navigatie previous/next kunt tonen die binnen de serie van toepassing is. Dit is vooral erg handig als de serie blogposts onregelmatig in de tijd verschijnt en er allerlei andere blogposts tussen twee delen uit een serie gepubliceerd worden.
Hopelijk is het zo iets duidelijker. En zo niet, probeer het even uit op mijn site, dat is misschien iets aanschouwelijker voor wat ik bedoel.

Elja Daae
6 december 2018 om 09:18
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

Ik begrijp nu wat de plugin doet. Wat ik vooral heel mooi vind is dat je bovenaan ziet in welk deel van de serie je bent, slimme reminder! Ook grappig om te zien hoe jij met die series bezig bent – ik doe zelden series maar als ik ze doe moet ik dus handmatig alles onder elkaar zetten onderaan zoals ik nu doe. Ik ga er even over nadenken. Ik probeer het aantal plugins te beperken op mijn site maar dat lukt niet altijd zo goed. Ik heb het idee dat mijn huidige thema slecht met andere plugins werkt dus (momenteel botst het zelfs met hele grote bekende plugins!) dus ik moet voorzichtig zijn wat ik doe. Hoog tijd om over te stappen…

Peter Pellenaars
8 december 2018 om 14:32
– Antwoord aan: Elja Daae

Als je huidige thema al niet helemaal stabiel is dan zou ik er ook niet al te veel aan gaan sleutelen. Maar de plugin is wel aan te bevelen op het moment dat je een ander thema hebt of deze stabieler hebt gemaakt. Tenminste als je van plan bent vaker een serie aan elkaar gerelateerde blogpost te schrijven. Het navigeert voor een lezer net iets makkelijker en de kans is daardoor groter dat ze eerder de gehele serie lezen.

Elja Daae
10 december 2018 om 12:14
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

Eens. En dan hoef ik niet alles handmatig met terugwerkende kracht te doen.

Ik zit zo te twijfelen. Geen budget om het uit handen te geven en geen tijd/zin om het zelf opnieuw te gaan doen. Misschien toch maar eens offerte aanvragen en dan sparen …

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.