Wie wat bewaart

Ik had een berichtje via Facebook van een kennis uit de VS. Hij stond op het punt om op vakantie te gaan naar Kroatië. En meende zich te herinneren dat ik daar geweest was. Bovendien ligt het in de omgeving van Boedapest (nou ja, vanuit de VS gezien), waar ik gewoond heb. Dus hij dacht dat ik wel suggesties zou hebben.

Pre-alles

Ik in Hongarije rond diezelfde tijd

Ik had wel suggesties, maar ik wist niet meer hoe alles heette en waar het allemaal was. Ik ben er inmiddels achter dat het 2007 was, die vakantie. Tijdje geleden dus.

Om preciezer te zijn, het was:

  • pre-Foursquare
  • pre-Facebook
  • pre-Swarm
  • pre-Tripadvisor; en
  • pre-blog (althans, voor mij, qua openbaar bloggen).

Wie niets bewaart?!

Toen ik in Hongarije woonde, ging mijn computer kapot en moest ik een nieuwe kopen. En toen ik net in de VS woonde (waar we naar toe verhuisden vanuit Hongarije), ging die ook kapot en stapte ik over op een Apple macbook. De e-mail historie ging kennelijk verloren, althans, ik kan er niets meer van terugvinden.

Met de MacBook deed ook de iPhone zijn intreden en de prachtige synchronisatie-functionaliteiten van e-mail met smartphones en smartphones met online archieven en smart phones met computers, en dropbox en nog veel meer.

Maar van voor 2010 had ik niet echt een digitaal archief. Het kwam er op neer dat ik niets kon vinden over mijn reis. Of over de mooie B&B waar we een week zaten. Of de naam van het semi-communistische hotel in Zagreb waar we 1 nachtje sliepen.

Zelfs de ouderwetse landkaart die ik vond (pre-Google Maps!) bracht geen uitkomst. Ik had verzuimd om op de kaart een kruisje te zetten bij onze locaties.

Op mijn oude macbook vond ik nog net een paar foto’s van Zagreb en Kroatië. Vandaar de foto’s bij dit stuk! Maar een foto zonder informatie, die zegt niet zo veel als je zoekt naar namen en adressen.

Bloggen 1.0

En toen vond ik op een oude externe harde schijf vol archieven opeens een word-document met mijn oude blog. Want ik blogde destijds wel, maar op een soort van privé-blog, alleen toegankelijk voor vrienden en familie. Zo vond ik via Google alsnog de mooie B&B, via de voornaam van de eigenaresse en de naam van het plaatsje (deze is het).

Maar het zette me wel aan het denken. Ik heb laatst de map ‘Hongarije’ BOEM verwijderd uit mijn e-mail. Heel radicaal. Misschien iets té radicaal. Maar het ruimde wel lekker op!

Hoe dan ook – gelukkig had ik nog een blog. Een persoonlijk blog met een verslag van onze avonturen. En gelukkig had ik dat in Word opgeslagen. PHEW.

Ik was nog net op tijd met mijn tip – ze vertrekken morgen.

Wie wat bewaart, heeft wat…en wie blogt, ook!

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

5 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Natasjaantwoord
13 juni 2017 om 19:59

Haha, heel herkenbaar! Laatst eens geschreven over een vakantie naar Kroatië van ruim tien jaar geleden; op de foto’s na verder nul praktische tips want geen idee (en na 10 jaar ook niet meer actueel). Schrijf mijn blog uiteraard om gelezen te worden, maar het is inmiddels ook mijn online archief om zelf dingen terug te vinden.

Elja Daaeantwoord
13 juni 2017 om 21:11
– Antwoord aan: Natasja

Ja heb ik precies zo!! En mijn tripadvisor van de laatste paar jaar, die is ook handig. Maar alles daarvoor….weg!

Ximaarantwoord
13 juni 2017 om 00:21

En anders is er vaak nog de wayback-machine. Daarin staat van mij nog een ‘complete’ vakantie die ik in 1998 maakte en ergens in 2001 op m’n webste zette.

Elja Daaeantwoord
13 juni 2017 om 15:06
– Antwoord aan: Ximaar

Dat is grappig!! En mooi vormgegeven ook nog, vind ik, lekker overzichtelijk (die fietsverslagen).

Liesbethantwoord
12 juni 2017 om 23:03

Leve het bloggen! Ik doe het pas vier jaar maar heb al heel veel teruggevonden. En het is zo mooi een ontwikkeling te zien die zo langzaam gaat dat ik me er zelden bewust van ben.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.