Wat succes en tijd met elkaar gemeen hebben

Ik lees een boek: The Startup Playbook. Het was voor 3 dollar in de aanbieding bij Amazon. Ik heb eindelijk een Kindle ereader gekocht (hier mijn review) dus ik ben op zoek naar goede deals voor meer vakantieleesvoer. Dit boek, met interviews met succesvolle founders, leek me interessant.

Over de relatie tussen succes, focus en tijd

Ik ben nog niet ver. Maar in de introductie geeft de auteur een paar van zijn belangrijkste conclusies. 

  1. Know thyself: “Nearly all of the founders know how to play to their own strengts.” 
  2. Ruthlessly focus on your biggest ideas: “Entrepreneurs love options. While you might think keeping your options open creates added opportunity and paths to fortune, it actually does the reverse. Having too many options serves to dilute the attention, resources, focus and discipline it takes to learn how to propser in a market. 
  3. Quit weaknesses, focus only on strengths
  4. “How confidently do you value your focus, your most passionate efforts (not simply your passion), your time? If you value them highly, quit every activity that steals time without contributing to the important goals that grow and enrich your life.”

Hoe je je tijd besteedt, heeft te maken met de waarde die je jezelf toekent?! Zo had ik het nog nooit bekeken.

Ik wist al wel dat ondernemen te maken heeft met tijd. Want als je het hebt over focus, heb je het over tijd.

En als je het hebt over jezelf kennen als ondernemer, is de vraag hoe je je tijd besteedt een van de belangrijkste dingen om eerlijk over te zijn.

En als je gaat ondernemen, is tijd een belangrijke factor omdat overnight succes gewoon niet bestaat. Bouwen kost tijd.

Succes kost tijd.

Tijd is een dingetje. 

Er zijn dingen die je graag doet omdat ze niet moeten. Dingen die je niet voor anderen doet, maar voor jezelf. TV kijken. Zelf brood bakken. Lezen. Sporten.

(bloggen??)

Maar wie een bedrijf wil bouwen, of een blog wil doen groeien, of een vereniging wil oprichten, of een nieuwe baan wil vinden, moet slimme keuzes maken als het gaat om tijd.

Ik ben voorzichtiger geworden met mijn tijd sinds ik startte met mijn nieuwe bedrijf. Niet voorzichtig genoeg, denk ik. Maar voorzichtiger dan vroeger.  Leidt niet automatisch tot succes. Maar het omgekeerde klopt wel: je moet goed met je tijd omgaan, als je iets wilt bereiken – wat dat dan ook is.

Gelukkig is het nu vakantie-tijd. 🙂 Dus ik doe bewust heel weinig met mijn tijd. Moet ook kunnen.

Enne, dank dat jij de tijd nam tot hier te lezen. Ik waardeer je TIJD…

Als dit artikel je bekend voor komt, ben je waarschijnlijk een van de bijna 5oo abonnees van mijn wekelijkse nieuwsbrief. Zo niet – en als het is bevallen – nodig ik je van harte uit om je in te schrijven. Meestal gaat het over marketing en ondernemerschap, maar ik wil nog wel eens afwijken. 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.