Wat mensen zeggen als ze horen dat je vegan bent

Jajaja mensen. Still going strong met dat hele veganisme. En nee, het is niet omdat ik het zielig vind voor de dieren (OK: misschien een beetje). Het gaat me om het MILIEU. Om de toekomst van de wereld. En het goede nieuws is dat het best te doen is en dat het ook nog eens went. Het enige dat niet went, zijn de reacties van mensen aan tafel*.

Vrijwel iedereen gaat je namelijk meteen vertellen waarom het onzin is EN/OF dat ze je net nog wel iets niet-vegan zagen eten/drinken. Het is om gek van te worden. Je moet je eigenlijk doorlopend verdedigen.

Het is een soort van pavlov.

Het gebeurt vrijwel altijd. ‘Ik eet tegenwoordig vegan.’ ‘Oh, nou, *negatieve opmerking’.

Iedere maaltijd met mensen die het nog niet weten en er voor het eerst achter komen. Of je ze nou al kende, of niet. De eerste reactie is vaak hetzelfde.

(er zijn uitzonderingen! vooral mensen van onder de 30 vinden het vrij normaal)

Waarom dit zo is, weet ik niet. Want in tegenstelling tot wat mensen lijken te denken is het feit dat ik probeer vegan te eten niet bedoeld als kritiek op de rest van de wereld.

Want JA, ik houd ook ontzettend van vlees.

Vooral varkensvlees, helaas. De veganpate (linzen, biet, paddestoelen) is toch niet hetzelfde. Ik lijk wel gek dat ik mezelf dat ontzeg, he?!

En NEE: onze kinderen doen niet mee dus JA, die krijgen alle voedingsstoffen die ze nodig hebben. En JA: mijn kleine opoffering maakt wel verschil. En NEE: ik ben niet 100% vegan. En JA: ik eet af een toe een ei, ik eet nog chocolade en ik drink nog koffie verkeerd (steeds minder). En NEE: ik veroordeel je niet omdat jij wel yoghurt, kaas eieren en vlees eet. En JA: ik eet af en toe vis (wel duurzaam gevangen dan).

JA, als ik ga eten bij iemand die het niet weet (of het niet boeit) eet ik gewoon alles. NEE, ik mis de kaas totaal niet. JA, ik zondig regelmatig.

Maar NEE: mijn nieuwe levensstijl is niet bedoeld als aanval op jouw eetgewoonten.

Daarom is het zo irritant dat als je zegt dat je vegan bent, in welke situatie dan ook, in welke groep dan ook, mensen je eerst gaan uitleggen wat je allemaal doet dat niet vegan is. Of dat het zinloos is. Of dat dat misschien dan wel zo is, maar nu toch zeker even niet?

Om je wat voorbeelden te geven:

“Nou, F. en ik proberen sinds december vegan te eten.”

  • “Ik zag je anders net wel een koffie verkeerd drinken.”
  • “Oh, zijn leren schoenzolen dan ook niet verboden?”
  • “Je mag toch ook geen pesto meer dan?”
  • “Nou, er blijft niet veel over.”
  • “Alsof het echt uitmaakt dat JIJ geen vlees meer eet.”
  • “Toch niet voor altijd, neem ik aan?”
  • “Er zit toch ook ei in dat koekje?”
  • “Dan mag je ook geen ijs meer, he.”
  • “Volgens mij is die koffie niet vegan, hoor.”
  • “Dus je eet ook geen mayonaise meer?”

Zucht.

Toevallig had ik de afgelopen maanden heel veel etentjes en lunches en moest ik me (bijna) iedere keer opnieuw verdedigen. Beter is nog om niets te zeggen en gewoon iets te bestellen dat een beetje overeenkomt met mijn nieuwe levensstijl.

Verder gaat het prima met dat vegan gedoe.

Alleen die reacties…

Die kan ik missen als VLEES.

 

*Behalve mijn moeder! Die is enthousiast aan de slag gegaan met deze nieuwe culinaire uitdaging. Laat het maar aan haar over om dit te zien als een geweldig culinair avontuur vol aubergines.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

12 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Mirandaantwoord
9 mei 2017 om 11:42

Nou het verbaasd me echt, ik had echt verwacht at mensen tegenwoordig dat mensen dat wel snapte en helemaal in de omgeving en “wereld” waar jij je in bevind. Ik heb in ieder geval bewondering voor je, dus ga zo door.

Elja Daaeantwoord
10 mei 2017 om 11:28
– Antwoord aan: Miranda

Dankjewel Miranda! Het hangt denk ik af van met wie je aan tafel zit en met welke generatie? En iedereen die je ontmoet, zet je wel aan het denken. Net als mijn vegan vrienden mij ergens diep in mijn onderbewuste toch aan het denken hebben gezet. En wie weet hoe we er met zijn allen naar kijken over een paar jaar. Misschien is het dan wel veel normaler??

9 mei 2017 om 11:29

Goed bezig.
(Nog?) Geen vegan hier, maar vegetarische gerechten staan steeds vaker op het menu. Ooit een weekje veganistisch gegeten op bezoek bij een vriend. Veel reacties zullen misschien ook komen doordat mensen er onbekend mee zijn. Dat was ik ook, maar wilde het gewoon proberen. Aan de boerenkoolsap uit de juicer moest ik wat wennen, verder heerlijk gevarieerd gegeten. Mogelijkheden genoeg.

Elja Daaeantwoord
10 mei 2017 om 11:26
– Antwoord aan: Jan

Brrr die juicer die moet ik nog in gebruik nemen … zie er tegenop. Je hoeft ook niet 100% vegan te zijn he. Het gaat meer om het bewustzijn, denk ik. Dat is bij ons in ieder geval wel een bijproduct, dat we beter kijken naar onze andere uitgaven en keuzes. Je kunt heerlijk eten zonder vlees zoals jij weet, maar dus ook zonder andere dierlijke producten. Het is alleen enorm wennen!

Jan ter Harmsel (@janth)
10 mei 2017 om 11:53
– Antwoord aan: Elja Daae

In de juicer kun je ook wel producten in doen met een betere smaak hoor. Boerenkoolsap is heel bitter, maar de gastheer dronk het zo met grote teugen weg vanuit zijn (hergebruikte) jampotje. Smaak is voor een groot deel ook gewenning.

Elja Daae
11 mei 2017 om 10:22
– Antwoord aan: Jan ter Harmsel (@janth)

Ik heb net stinkende boerenkool uit mijn koelkast gegooid, ideetje van mijn man. Ik kan mezelf maar niet zo ver krijgen dat ik aan de slag ga maar ik heb wel alles gekocht 🙂 maar ik sla de boerenkool dus even over denk ik. En jij klinkt net alsof jij er aan gaat beginnen! 🙂

9 mei 2017 om 10:19

Je stimuleert me wel.. 🙂
Ik probeer in elk geval vegetarisch te eten, maar mijn gezin eet vlees en soms, als ik vegetarisch eet, moet ik van hún maaltijd net ‘mijn portie’ weggooien. (net niet genoeg om in te vriezen, zeg maar) En vlees weggooien vind ik nóg erger dan vlees eten. Bovendien heb ik niet altijd de energie om dubbel te koken.

En vegan zou ik helemaal tof vinden, maar ik krijg enorme buikpijn van bonen en aanverwante. Het wordt dan dus lastig met vervangingen, qua eiwitten, die ik toch wel nodig heb.
Ik ga er maar van uit dat elke (vegetarische/vegan) dag een goede dag is en die anderen niet zozeer minder.

Elja Daaeantwoord
10 mei 2017 om 11:25
– Antwoord aan: Ria

Weet je, als het niet kan, dan kan het niet. Als je niet tegen bonen kunt, dan wordt het lastig. Als je die eiwitten gewoon nodig hebt, moet je dat gewoon eten natuurlijk. En dat dubbele koken is inderdaad een heel gedoe. Het lukt me wel om gerechten te maken waarbij ik het vlees apart maak en er later voor de kinderen door doe. Tortilla’s met groenten en kip, nasi met en zonder vlees, etc. Werkt wel goed!

Heleenantwoord
9 mei 2017 om 00:01

Jaaaaaaa heel confronterend voor de wereld om je heen, dat ‘één van hen’ zulke keuzes maakt. Nou. Poeh. Alleen jammer dat ze dit projecteren op jou.
Als je tips voor toffe kookboeken wens, roept u maar! 😉 creativiteit viert hoogtij hiero!
Mensen snappen niet dat er zoveel meer is dan de standaard shizzle. Pech voor ze.
Keep up the good work! ??

Vroegahhh vond ik het lastig als mensen zeiden ‘poeh poeh jíj bent veranderd!’ Nu zie ik het als compliment 😉

Elja Daaeantwoord
10 mei 2017 om 11:23
– Antwoord aan: Heleen

YEAH! Dank! We hebben een mooi boek uit Engeland meegenomen dat niet van die lijsten met 30 ingrediënten per gerecht heeft. Maar wel leuke nieuwe dingen! Het is ook eigenlijk niet mijn probleem, maar toch vind ik die negativiteit niet zo leuk.

Marca van den Broekantwoord
8 mei 2017 om 21:06

Heel herkenbaar! ik heb soms ook het idee dat je heiliger dan heilig moet zijn als je vegan leeft. Best irritant!

Elja Daaeantwoord
8 mei 2017 om 21:20
– Antwoord aan: Marca van den Broek

Echt een irritatiepunt hoor. Het is allemaal zo negatief. Het is echt zelden positief (oh! ik ook! of: jeetje, wat knap!). Pfff. Artoek wees me net op dit artikel van Roos Vonk http://www.roosvonk.nl/smoesjes/ dat zal jou dan ook bekend voorkomen denk ik.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.