Wat je nodig hebt voor beweging is…beweging

schaduw

Daar zit je dan. Bedrijf verkocht, klantproject afgerond, baan opgezegd, klaar voor een nieuwe fase.

Maar wat nu?

Het is niet makkelijk om zelf iets te starten.

Hoe meer ik het doe, hoe meer ik me realiseer dat dát een ondernemer maakt: iemand die vanuit het niets begint te bouwen.

Maar niet alleen ondernemers. Toen ik bij KPN werkte waren er bijvoorbeeld een paar mensen om mij heen die een idee hadden en bleven duwen en boksen en praten tot het product er was. Ongelofelijk om te zien. Toen de KPN-monteur hier laatst was, moest ik weer denken aan de jongen die begon met de doe-het-zelf-kit (die ik dus niet heb gebruikt :)). Revolutionair.

Ik ben inmiddels zelf ook vaak met dingen gestart.

Van Nederlands langstlopende twitterchat tot meerdere bedrijven. Zo langzamerhand herken ik de fases en de emoties. En waar het mis kan gaan als je niet blijft opletten. Daarom begrijp ik ook steeds beter waarom het maar weinig mensen lukt om een nieuw bedrijf te beginnen en naar een volgende fase te tillen.

Voor je het weet raak je overweldigd door het Grotere Doel.

Big Hairy Audacious Goals, weet je wel?

Misschien denk jij bij Grote Harige Waaghalzerige Doelen niet aan een mensenkolonie op Mars.  Maar wel aan je baan opzeggen. Ander werk gaan doen. Genoeg geld verdienen met je blog. Een droomhuis bouwen. Rond de wereld gaan reizen. Een manier vinden om meer tijd met je kinderen door te brengen door ander werk te doen.

Of een nieuw bedrijf in e-learning content oprichten. Ik noem maar een dwarsstraat. 🙂

Je doel is soms zo groot dat het onmogelijk lijkt. Zo groot dat je eigenlijk niet meer weet waarom je ooit dacht dat je er aan moest gaan beginnen.

Grote Doelen kunnen verlammend werken.

Voor je het weet zit je vast in een staat van inertia, van stilstaan en vastzitten. Dan kijk je na dagen of een week of weken of zelfs maanden terug en vraag je je af wat er gebeurd is met de tijd.

Bah!

Wil je niet!

Gelukkig is de oplossing simpel.

Het enige dat je nodig hebt om in beweging te komen, is beweging.

En bewegen gaat het makkelijkst met eerst een klein stapje. Heb ik geleerd van Deepak Chopra. Tijdens een sessie bij de bedrijfspsycholoog, toen ik overspannen thuis zat, ergens rond 2002.

In een opname van een TV-uitzending die de psycholoog me liet zien zij Deepak (ik noem hem even bij zijn voornaam, Deepak) hij dat het enige dat je moet doen om in actie te komen, actie is. Het enige dat nodig is om het water te laten stromen als het stilstaat, is het opheffen van de dam die het water tegenhoudt.

En dat gaat het makkelijkst als je klein begint: take the smallest possible step. Want van actie komt actie.

Mijn houvast zijn todo-lijstjes.

Ik maak ze in Evernote. Met zo’n afvinkvakje er voor. Lekker vind ik dat, afvinken.

Ik ga in zo’n situatie van stilstand altijd actielijstjes maken. Met wie zou ik kunnen gaan praten? Wie heeft er meer informatie? Wie zou me kunnen helpen? Wat zou ik kunnen doen? Waar kan ik informatie vinden? Wat moet er gebeuren om de volgende stap te kunnen zetten?

Vaak komt het neer op andere mensen. Afspraken om te lunchen, koffie te drinken, te bellen. Te mailen (bellen is beter maar soms niet praktisch).

Zelf kunnen starten…dat zouden we moeten leren op school!

Want met zelfstartend vermogen kun je de wereld veranderen.

“Wie zichzelf in beweging zet, zet de wereld in beweging”.

(Da’s een quote van Daae. Elja Daae).

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Linda Kwakernaatantwoord
10 november 2015 om 16:19

Whoehoeeee spannend!
Ik ga het lezen, want jij kan dat!

Elja Daaeantwoord
10 november 2015 om 20:13
– Antwoord aan: Linda Kwakernaat

:)) wooohoooo!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.