Waarom Tripadvisor in Italië niet werkt

Misschien wist je dit al, maar ik ben een vrij fanatiek enthousiast gebruiker van Tripadvisor. Ik zoek er dingen op als ik op reis ben, maar ik review ook bijna iedere plek in het buitenland waar ik geweest ben.

Behalve in Italië. Want daar staan heel veel restaurants en koffietentjes gewoon helemaal niet vermeld op Tripadvisor.

Onze vrienden, die in de Marche wonen, wezen ons op een hippe koffiebar die we tegen zouden komen op weg naar het strand. Koffie drinken is een van de highlights van onze Italiaanse vakanties dus dat lieten we ons geen twee keer zeggen.

Op de gevel

Het was inderdaad een hele leuke plek. Heel anders dan anders. Superstrak ingericht en, niet onbelangrijk, de koffie werd gezet met een speciale machine en was nog lekkerder dan andere koffie. Zelfs voor Italië.

Toen ik het cafe met bijbehorend restaurant opzocht op Tripadvisor om een review achter te laten, stond er geen vermelding. Vol verbazing zocht ik op de naam, de kaart, de plaats, de categorie. Niets.

Zo’n populaire plek en zo’n bijzondere plek, die zou je toch moeten kunnen vinden.

Maar het was niet de enige plek die niet op Tripadvisor stond. Later op de dag, in het badplaatsje waar we waren, kon ik ook restaurants en hotels niet terugvinden.

Italianen vertrouwen tripadvisor niet, zei onze vriend. Ze weten dat er niets makkelijker is voor een eigenaar dan al zijn vrienden en familie te vragen een review achter te laten. Reviews, verwachten ze, zijn nep.

Sterker nog, vertelde hij, heel veel plekken willen daarom niet op Tripadvisor. Er zijn zelfs restaurants die trots op de gevel zetten dat ze niet op Tripadvisor vermeld staan.

Vertrouwen is een essentieel ingrediënt

De Italiaanse cultuur is er eentje van wantrouwen, was ons al eerder verteld. En dan werkt zoiets natuurlijk niet. Maar, dacht ik, daarmee zien al die eigenaren wel iets over het hoofd. Want toeristen als ik kijken wel naar Tripadvisor.

En eerlijk gezegd hecht ik vooral waarde aan de reviews van toeristen. Uitgebreide reviews die in detail ingaan op de locatie en geen standaardverhaal zijn. Ik klik zelden op ‘vertaal’, de manier om Italiaanse reviews te kunnen lezen.

Ik weet niet waarom – het was nooit een bewuste keuze. Ik denk dat ik ergens de aanname heb dat toeristen beter dan locals kunnen inschatten wat ik als toerist zoek en wil.

Maar wat het in ieder geval duidelijk maakt is dat dergelijke sites om vertrouwen draaien. Wat dat betreft is ons airbnb-avontuur van vorig jaar voldoende bewijs van de problematiek van vertrouwen en wantrouwen in Italië. Misschien zijn dit soort initiatieven gewoon onmogelijk in bepaalde culturen.

Dan ga ik nu even het programma voor de rest van de zomer samenstellen, OK?

Via Tripadvisor, natuurlijk. 🙂

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Evertantwoord
22 juli 2017 om 13:03

Hi Elja,
Jij hebt het over vertrouwen. Een Nederlander vertrouwt iemand totdat het tegendeel is bewezen. Een Belg, Fransman, Italiaan, enz wantrouwt iemand totdat het tegendeel is bewezen. Over cultuurverschillen gesproken: de grens tussen Noord- en Zuid-Europa loopt onder Breda en begint bij Wuustwezel. Cultuurverschillen worden zo vaak onderschat, ook in bedrijven. Kijk naar de cultuurkloof die de fusie tussen Air France-KLM dreigt te nekken. Op mijn weblog heb ik er net een stukje over geschreven https://www.cultuurverschillenbelgienederland.nl/problemen-cultuurverschillen-air-france-klm-belgisch-nederlandse-bedrijven/ Trouwens het stukje over je teleurstelling toen je vorig jaar in Frankrijk via AirBenB had gevonden staat me nog helder voor de geest.
Nog een fijne vakantie voor jou en je gezin!
Evert

Elja Daaeantwoord
23 juli 2017 om 22:22
– Antwoord aan: Evert

Hoi Evert, mooi stuk en heel herkenbaar. Het is altijd lastig omdat iedere cultuur haar eigen uitgangspunt het meest logische vindt. En mensen over het algemeen niet begrijpen welk gedeelte van hun handelen of denken gevormd is door hun cultuur.

Dat was Italie, vorig jaar met airbnb. Ik merkte dit jaar in Italie ook hoe lastig ik het vind om in de lage versnelling te gaan. Op het platteland gaat alles langzaam, tot 17:00 is het lunch/siesta, en zelfs iets afrekenen in een winkel kan eindeloos lang duren vanwege de praatjes met de klant voor je.

Ik kan het enerzijds bewonderen. Maar anderzijds kan ik het maar moeilijk begrijpen. Ik probeer het niet veroordelen maar vraag me wel telkens af: zou ik hier kunnen wonen? Zou ik hier gelukkig kunnen zijn, zoals mijn beste vrienden (Nederlanders die in Italië wonen)? En ik weet het nog zo net niet.

Ik heb de indruk dat er toch culturen zijn die beter matchen met elkaar, zoals jij ook zegt hierboven en in je artikel. Met Amerikanen kunnen Nederlanders bijvoorbeeld vaak heel goed door een deur heb ik gemerkt. Maar met sommige andere culturen is het lastig matchen…

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.