Van de gezonde-huid-plamuur en de marketinggekte

Elja DaaeAf en toe, of liever: vaak, vraag ik me af of de marketingwereld gek is geworden. Belachelijke producten, belachelijke namen, belachelijke reclames. En niemand die er iets van zegt. We lijken wel gek geworden dat we het slikken. Of murw. Of – en dat zou erger zijn – we geloven die shit.

Zo heeft Max Factor een nieuwe foundation, zag ik toen ik stiekem America’s Next Top Model zat te kijken (want zo ben ik dan ook weer wel). De foundation heeft de innovatieve naam ‘healthy skin’.

‘Healthy skin’? Voor een foundation?

Ik snap dat sowieso niet, dat idee van een foundation. Ik gebruik geen make-up, nooit gedaan, dus misschien komt het daardoor. Mijn moeder was vroeger schoonheidsspecialiste, en zij heeft mijn niet-gebruik van make-up altijd aangemoedigd. Het enige smeersel dat zij mij ooit heeft aangesmeerd is verzorgende crème met vitamine E en nou ja, dat doe ik dan maar braaf. Omdat mijn moeder het zegt.

Maar van alle make-up die ik ken is foundation misschien nog wel het grootste raadsel. Mogelijk samen met het oogpotlood (zo’n lijntje op het binnenste van je ooglid, brrr! doen mensen dat nog? of is dat iets van toen ik 15 was??). Een lipstickje, mascara, oogschaduw, nou ja, dat begrijp ik nog wel. Heb ik toen ik 15 was ook nog wel eens geprobeerd in een gekke bui.

Maar foundation, nee. Ik heb nooit begrepen waarom vrouwen het nodig vinden om gekleurde zalf op hun gezicht te smeren.

Alsof je wie je bent moet verhullen achter een laag.

Ik had toen ik studeerde een vriendin die niet zonder de deur uit ging. Ze was onherkenbaar, zonder make-up. Zelfs haar vriendje mocht haar eigenlijk niet zien tot ze alles weer op had gesmeerd. Het gaf haar denk ik een gevoel van controle.

‘Putting on your face’, noemen sommige vrouwen dat.

Wat een drama.

En dan nu ‘healthy skin foundation’??

Even voor de goede orde:

óf je hebt een healthy skin en je hebt die foundation niet nodig. Of je hebt geen healthy skin en dan doe je dat spul op om dat te verhullen en daarmee zorg je dat hij nog slechter wordt omdat je er iedere dag een laag plamuur op smeert.

Het idee is – lees ik op een gesponsord blogartikel van een of andere make-up-blogster die voor een voorraadje gratis gezichtsverf kritiekloos overneemt wat de sponsor haar influistert – dat je ONDANKS de foundation een healthy skin houdt. Want dit spul ademt.

Als-je-blieft. NEEEEEEEEE

“Om je gezicht een semi-matte finish te geven”, schrijft de blogster vrolijk en tamelijk ongeïnspireerd.

‘een matte finish’?

HET IS GEEN MUUR!

JIJ bent geen muur.

Het is al moeilijk genoeg om geen muren op te bouwen om je heen. Sommige mensen zijn hun hele leven bezig om muren af te breken. Waarom zou je er vrijwillig 1 toevoegen??

En als je dit leest en onder de 30 bent wil ik dit nog even benadrukken voor het te laat is: HET IS BULLSHIT!!! JE HEBT GEEN MATTE FINISH NODIG! JE BENT MOOI ZOALS JE BENT!

Ik kan je niet zien vanaf hier.

Maar ik weet het zeker.

En wat ik ook weet:

Het enige dat moet ademen is jouw huid.

Dat doet die huid helemaal vanzelf. Het is een van de belangrijkste en grootste organen van de mens. Zit mooi in elkaar.

Ik zou hem dus lekker bloot laten, als ik jou was.

Heel gewaagde keuze, I know. Maar de zuurstof waard.

En nu hoor ik je denken:

“Ja, makkelijk praten voor jou, Elja, jij ziet er prima uit zonder make-up en foundation.”

Klopt.

En wie weet:

misschien komt dat wel omdat ik nooit healthy skin foundation heb gebruikt.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

8 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Emma Voermanantwoord
9 november 2017 om 09:57

Ik gebruik nu foundation. Om mijn baardschaduw te comoufleren.

Poeder, van natuurlijke mineralen, met zink er in. Dus nkiet verkeerd, gewoon inkzalf, zeg maar.

Ik ben er blij mee.

Elja Daaeantwoord
9 november 2017 om 10:05
– Antwoord aan: Emma Voerman

Ik kan me voorstellen dat het zijn doel kan dienen, Emma. Maar voor de meeste jonge vrouwen is het wat mij betreft onzin. En de naam al helemaal.

Emma Voermanantwoord
9 november 2017 om 10:20
– Antwoord aan: Emma Voerman

PS Je bent nkiet helemaal eerlijk in je afsluiter. Ik heb dus mijn baard. Maar er zijn ook vrouwen met vlekken in hun gezicht die ze willen camoufleren.

En dan kun je npog steeds zeggen dat je mooier bent zoals je bent, maar ik vind dat je zoiets alleen mag zeggen als je zelf die vlekken in je gezicht hebt. Want anders weet je niet wat dat is en wat dat hetekent.

Elja Daae
10 november 2017 om 15:10
– Antwoord aan: Emma Voerman

Het gaat me er om dat vrouwen en meiden het gevoel hebben dat ze dat spul moeten gebruiken om mooi te zijn, beïnvloed door marketingverhalen. Je kent me denk ik goed genoeg om te weten dat ik iedereen haar eigen keuzes gun en die respecteer. En dat er natuurlijk heel veel mensen zijn voor wie dat spul een uitkomst is. En ook al is het niet een uitkomst moet iedereen doen waar ze zich goed bij voelt. De vraag is alleen of er ook niet heel veel mensen zijn die zich opmaken vanuit een bepaald idee van schoonheid dat hen feitelijk wordt ingegeven door marketingmachines. Maar omdat dat subjectief is, kan ik alleen mijn eigen mening geven.

Maaike van Kempenantwoord
9 november 2017 om 09:52

???????

er is recent n boek over op de markt gekomen. heet iets als ‘over de huid’. lijkt me ook boeiend!

en nee, ik gebruik dat spul niet. helemaal niks eigenlijk op mn gezicht. t wordt er alleen maar schraal van.

en t ziet eruit alsof je met een snap-chat-filter op over straat gaat.

Elja Daaeantwoord
9 november 2017 om 10:06
– Antwoord aan: Maaike van Kempen

haha. ‘alsof je met een snapchat filter over straat loopt’ 😀

Marthaantwoord
8 november 2017 om 23:21

Zo kreeg ik een keer te horen dat mijn poriën te groot waren en dat die dan maar goed dicht gesmeerd moesten worden. Toen ik vroeg hoe mijn huid dan moest ademen, zei ze: “Ach dat hoeft helemaal niet. De rest ademt wel wat meer.”
Ik was niet bijdehand genoeg om uit de stoel op te staan en weg te lopen… Goed stuk dit Elja!

Elja Daaeantwoord
9 november 2017 om 10:08
– Antwoord aan: Martha

Ik weet niet hoor, of dat kan, te grote poriën. Klinkt als onzin … 🙂

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.