Van blog tot baan

Ik ben tickets aan het boeken voor 27 maart, het Frankwatching Jobs event waar ik een van de workshops geef. De mijne gaat over de rol van bloggen bij het vinden van een nieuwe (loop-) baan. Nu maar hopen dat mensen zich opgeven voor mijn workshop! Ik heb nogal wat concurrentie :). Het hele event gaat over de vraag hoe je social media kunt inzetten bij het vinden van een nieuwe baan of een volgende stap in je carriere.*

Maar goed, dat zet me wel aan het denken. Over de rol die mijn blog heeft gespeeld in wat ik nu doe en hoe ik mijn geld verdien.

Ik begon met bloggen toen ik naar Hongarije verhuisde, een persoonlijk en afgeschermd blog voor familie en vrienden. Het stond iedere week weer vol van de leuke uitjes en grappige annekdotes en leuke foto’s van mijn oudste zoontje op toeristische locaties.  Zoals een vriendin later opmerkte was het een beetje een schijnblog (heel eerlijk gezegd). Een beetje zoals Facebook nu vaak is: mooi weer spelen. Ik had het heel moeilijk maar dat zette ik niet online. Mijn eerste blogervaring dus. Heel anders dan nu…!

Toen ik een webwinkel begon, blogde ik op mijn winkelsite over Hongaarse handwerklieden en vilten kussens en andere dingen die te maken hadden met mijn assortiment. Ik deed maar wat. Ik zou het nu wat gerichter aanpakken denk ik. Maar hoe dan ook deed ik natuurlijk wel ervaring op.

Toen ik naar de VS verhuisde had ik nog wel de domeinnaam van mijn webwinkel (zonder webwinkel) en het blog was nog live, dus begon ik een beetje te bloggen over mijn oude passie: marketing. En over de marketingpraktijken die ik in de VS tegenkwam. Ik begon ook een twitterchat (#blogpraat). En 1 en 1 is twee, dus op een dag schreef ik daar een blogartikel over. Iemand uit mijn twitternetwerk las het en introduceerde me bij Frank om het misschien op Frankwatching te kunnen publiceren. Frank en ik raakten aan de praat over Facebook, want daar was ik in de VS mee bezig en in Nederland was het net groot aan het worden.

En dat was dat! Ik werk sindsdien voor Frankwatching. En ik ben bezig om een heel nieuw onderdeel te introduceren: Frankwatching Webinars. Zonder mijn blog was dit allemaal nooit gebeurd. Niet alleen vanwege het leren schrijven en het gevonden worden etc., maar ook omdat ik anders geen eigen content had gehad om te delen op Twitter en andere social media kanalen. En dus niemand mij en Frank aan elkaar had voorgesteld.

Een blog dient, uit carriere-oogpunt, vele doelen, bedoel ik maar. Linksom of rechtsom kan het je helpen. Je kunt er je visie kwijt, als een soort portfolio van wat jij vindt, kunt en doet. Een online CV, een online visitekaartje (maar beter). Je zorgt dat je controle krijgt over de zoekresultaten voor je eigen naam (niet onbelangrijk). Je bouwt bekendheid op. Je doet er contacten mee op.

Gek idee dat ik toen ik solliciteerde op mijn laatste functie nog helemaal niet bezig was met ‘online’. Laat staan dat er iets te vinden was over mij, via Google. De wereld is toch wel heel erg veranderd…

 

* PS Jarno, die ook op het Jobs Event komt spreken, heeft laatst twee webinars gepresenteerd over socialiteren (een baan vinden met social media). Het webinar uit januari hebben we opgenomen, en je kunt het in zijn geheel bekijken (iets meer dan een uur) op YouTube. Ik was moderator dus je hoort mij tussendoor vragen stellen (ik was even vergeten om mezelf te introduceren, bleek later!).

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

3 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Carolien Geurtsenantwoord
4 maart 2013 om 07:58

Wat leuk, ik heb me vorige week ingeschreven, en ga na even aarzelen bij twee anderen een ‘hoorcollege’volgen… maar nu ik dit zo lees krijg ik helemaal zin om bij jou sessie te zijn…
Eerst dacht ik, ja volgens mij weet ik al heel veel van Elja’s aanpak en ideeen, omdat ik je blog lees en we veel uitwisselen via blogpraat etc maar misschien dat ik toch nog ga swoppen, temeer daar je aangeeft wat ik ook al langs had zien komen, dat jarno een vid heeft die te bekijken is. En misschien vind je het juist wel vervelend dat té bekenden komen luisteren, maar ik ben oprecht geïnteresseerd 😉 
ik broed er nog even op. 

Peter Pellenaarsantwoord
3 maart 2013 om 22:02

En zo simpel kan het gaan 😉

lindakwakernaatantwoord
3 maart 2013 om 21:38

Leuk! Ik zou er graag bij zijn, maar helaas ik zoek geen baan!
Mooi hoe het kan lopen he, en dat terwijl je gewoon maar doet *en niet geforceerd*

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.