Stream of consciousness bloggen: de oplossing voor blogger’s block

blogger's block

Als je nou echt niet weet wat je nu weer moet gaan schrijven, op je blog, is daar een slimme truc voor: ‘stream of consciousness’-schrijven.

Wat ik daar mee bedoel, is dat je je voorneemt om te schrijven* en dat je begint.

Dwing jezelf om op te schrijven wat er in je hoofd opkomt. Blijf schrijven. Volg je eigen gedachten. Geef jezelf de ruimte om op te schrijven wat je denkt, wat het ook is.

Zet desnoods de wekker. Schrijf minimaal 20 minuten. 30 is misschien beter. Je blogpapier is onuitputtelijk, dus je kunt schrijven zonder limiet. Bij mij is 10 minuten meestal genoeg om te ontdekken waar ik eigenlijk over wil schrijven.

Natuurlijk bestaat de kans dat je aanvankelijk alleen maar gaat vertellen dat je eigenlijk niet weet wat je moet schrijven. Dat overkomt mij vaak genoeg. Maar als je maar blijft schrijven, krijgen andere gedachten uiteindelijk toch de overhand, merk ik bij mezelf. Dan gaat je verhaal toch een andere kant op. Dan blijkt dat een je onbewust toch met iets bezig bent, die dag, en dat het er uit komt.

Ik geloof niet dat mijn aanpak precies de officiële techniek is.

Als ik dit zo lees althans. Ik geloof dat mijn techniek niet helemaal aansluit bij de echte stream of consciousness-techniek van schrijvers.

En ook niet bij de gedachtenstroomtechniek die als een soort van meditatievorm gebruikt wordt om mensen te helpen die last hebben van bepaalde gedachten. Maar daar waag ik me ook niet aan! Daar heb ik het hier niet over.

Ik heb het over een oplossing voor blogger’s block.

Als je vast zit en niet weet waar je over zou moeten bloggen, of je weet het wel maar het lukt niet, is de oplossing om gewoon te beginnen. Om jezelf toe te staan om je gedachten te laten stromen zonder ze te editen. Zonder interne criticus.

Dat editen, dat doe je achteraf. Eerst mag je alles schrijven. Gewoon. Lekker van je af schrijven.

Werkt, hoor.

Geloof me maar!

*Misschien werkt het ook voor video’s, voor vloggers? Maar dat is meer werk want het vraagt waarschijnlijk heel veel editing.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Hendrieantwoord
18 oktober 2015 om 00:00

Ooit deed ik een schrijfcursus waarin dit inderdaad ook naar voren kwam. Ik gebruik het, wanneer nodig uiteraard, en het werkt echt.

Elja Daaeantwoord
18 oktober 2015 om 11:41
– Antwoord aan: Hendrie

Ik doe het ook, al wist ik niet dat het een techniek is. En doe ik het niet helemaal ‘goed’. Het werkt wel voor mij!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.