Soms gaat het nergens over

Ik had bij toeval een lezer van dit blog aan de telefoon. Een eindredacteur en marketingdocent. Ik wist niet dat hij mijn blog in zijn email kreeg dus ik was blij verrast. En trots. Want hij was erg enthousiast. ‘Soms gaat het nergens over’, zei hij, ‘maar soms is het zo ontzettend raak’.

(iets in die trant – het tweede gedeelte van de zin bleef me minder bij dan het eerste)

Soms gaat het nergens over

Ondanks mijn trots en verrassing schaamde ik me een beetje. Ook al was hij vol lof en zelfs bewondering voor het feit dat het me lukt om iedere dag te bloggen. En zelfs al bleef hij lezen, ook al ontdekte hij regelmatig storende schrijffouten in mijn artikelen (op zijn aanwijzing heb ik er meteen een gewijzigd in dit artikel. Er schijnt er nog eentje in te zitten maar die ik niet kon vinden). Het feit dat hij bereid is om iedere dag mijn artikelen in zijn inbox te ontvangen was eigenlijk al genoeg. Want een grotere eer is er niet, voor bloggers.

Maar toch. Hij heeft wel gelijk: soms gaat het nergens over op dit blog. En hij is niet de eerste drukbezette manager onder mijn lezers die dat opmerkt.

Soms doe ik maar wat for the sake of publishing. Het is een dilemma waar ik al jaren regelmatig discussies over voer met andere bloggers. Die voelen zich onder druk gezet door mijn doorlopende productie en vragen zich bovendien af of je wel altijd kwalitatief sterke artikelen kunt afleveren als je iedere dag blogt (antwoord: nee). Vooral als je zoals ik maar wat doet. Want er zijn ook bloggers die iedere dag bloggen en wél bewust met de inhoud bezig zijn.

Als het nergens over gaat, loop ik de kans jouw tijd te verdoen. En dat is jouw kostbaarste resource in het leven. Dus in die zin is het respectloos om zo maar iets te publiceren. Ben ik me bewust van.

Oefening baart kunst

En toch. Om te kunnen excelleren moet je veel oefenen. Zo simpel is het. Hoe meer je iets doet, hoe beter het wordt. Hoe vaker je een recept volgt en uitprobeert, hoe groter de kans dat je de perfecte taart kunt bakken. Hoe meer ervaring je hebt met social media, hoe groter de kans dat je er iets zinnigs over kunt zeggen. Hoe meer je blogt, hoe beter je blogt.

Bovendien blog ik zoals ik zelf blogs wil lezen: met afwisseling. Ik houd ervan bij blogs en andere publicaties dat ik vantevoren niet weet waar het over gaat maar dat ik wel weet dat de schrijfstijl of de toon of het algemene kader me aan zal spreken. Ik vind het leuk om verrast te worden en aan het denken te worden gezet. En ik vergeef het mijn favoriete bloggers als ik het een keer niet interessant vind.

Het gaat (n) ergens over

Om ergens te komen, moet je alles proberen. En om beter te worden, moet je de discipline op kunnen brengen om te blijven proberen.

Zelfs als het nergens over gaat!

 

Dank aan H. voor de feedback en zijn lezersschap 🙂

 

 

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.