Na 8 jaar niet fietsen in Nederland (OK: na 8 jaar nauwelijks fietsen, waar dan ook) weet ik het niet meer. Hoe zit dat met die hand?
Je moet hem uitsteken als je afslaat, als een soort van persoonlijke, menselijke richtingaanwijzer. Snap ik. Slim en veilig.
Op de radio hoorde ik live een verslag van een fietscursus voor mensen op leeftijd. Een van de tests (om te zien of ze nog veilig kunnen fietsen) was of een heer of dame nog de hand kon uitsteken. Het vergt enige balans.
Maar HOE?
Een rechte arm? De arm iets gekromd? Laag of recht in het midden van je romp?
Vandaag maakte ik een charmant gebaar met mijn hand (duim een beetje onder mijn vingers, als een soort ballet-move) en dacht ik: hmmm. Hoort dat zo? Wat doen mensen?
Houd je je hand recht? Met de vingers naast elkaar?
Doe je een zwieperd of houd je je arm een tijdje recht?
Wanneer? En ook als je nog niet af gaat slaan, zoals op de rotonde, of juist lang voordat je af gaat slaan, bij de rotonde, zodat mensen weten wat je van plan bent?
Leren kinderen ook hun arm uitsteken?
Is het iets typisch Nederlands?
Wat is het hand-uitsteek-protocol mensen??
- 50 worden: het alternatief is minder - 11 augustus 2024
- Vakantie - 1 augustus 2024
- Achieve more - 25 mei 2024
Charlotte Meindersma zegt
Dat leren kinderen in groep 7 geloof ik. Vroeger tenminste. Deed je fietsexamen en werd je fiets gekeurd (dus nam je die van je moeder/vader/broer/zus mee die er wel alles op en aan had zitten) en dan kreeg je achterop zo’n lelijke OK sticker. Deed de ANWB geloof ik.
Belangrijk is vooral dat het duidelijk genoeg is. Niet dat gedoe met hand bijna op het stuur houden, maar gewoon, duidelijk uitgestoken hand. Of je dan met je vinger nog eenpijltje maakt (zoas je vinger opsteken in de klas, maar dan naar de zijkant) of je hele hand, ach, dat dot er niet toe. Volledig recht lijkt me ook wat overbodig. Maar wel lang genoeg ja. Graag ook vroeg genoeg.
Nederlandse fietsers zijn overigens bijzonder goed in zich NIET aan de verkeersregels houden en zijn overigens ook onderling niet erg tolerant. Meestal geen idee waar ze naartoe gaan, duiken zomaar op, snijden andere fietsers af en vinden dat ze op de stoep (waar ze niet eens mogen fietsen) voorrang hebben, omdat 150 meter verderop een fietsrek voor de supermarkt staat.
Ik loop wel.
Elja Daae zegt
Nee joh is het zo erg (geworden)?? Ik had nog niet gehoord van het pijltje…maar ik denk dat ik het bij de elegante hand houd!
Aleid zegt
ik steek mijn arm altijd uit, licht gebogen maar goed zichtbaar opzij. Meestal met mijn hand open, maar de vingers naast elkaar. Mijn kinderen leren de hand uitsteken als ze stabiel genoeg kunnen fietsen. Dus dochter van 4 nog niet, zoon van bijna 7 steekt al een tijdje zijn arm uit…. en op een rontonde steek ik ‘m links als ik rewchtdoor of driekwart moet, net als in de auto :-). Geen idee of het protocol is, maar ik ben nog niet aangereden….
Elja Daae zegt
Ik doe dat ook, de rotondegedragsregels toepassen, merk dat dat gewoon heel duidelijk is voor automobilisten.
Ximaar zegt
Hangt sterk van de situatie af. Op het platteland waar geen kip te bekennen is heeft het weinig zin omdat niemand het ziet. In een drukke stad doe je het als je niet met de grote stroom meegaat, maar daaruit af wilt slaan. Hoofdzaak is dat je anderen laat weten wat je wilt.
Opvallend is hier in Alkmaar dat mensen op de rotonde de linkerhand uitsteken als ze ‘rechtdoor’ de rotonde volgen. Dat is absoluut niet verplicht, maar wel zo veilig en prettig voor de automobilisten, die de rotonde willen verlaten en die dus voorrang aan deze ‘doorgaande’ fietsers moeten verlenen.
In het algemeen zie ik hier veel mensen de hand uitsteken en zelf doe ik het ook. In mijn geval een gestrekte arm en als een k*tscootertje me op dat moment passeren wil; een uitgestrekte vuist op ooghoogte. Na de afslag verandert de vorm van m’n hand en gaat de duim omhoog als goed rekening met me gehouden is en de duim naar beneden als dat niet zo was. In het ergste geval gaat de middelvinger omhoog. Ik deed dal jaren voordat Facebook ook maar het woord ‘Like’ had bedacht en die hebben die middelvingerversie nog steeds niet van me overgenomen 😉
Elja Daae zegt
Wauw! De vuist/duim! Dat is niets voor mij hoor. Maar ik had net toevallig (vanuit de auto) de eerste puber-op-scooter die zonder achteromkijken plotseling uitweek. Sjonge. Ging goed gelukkig.
Ja ik vind die doorgaande hand (rotonde) ook heel fijn!
Frédérique van Egmond zegt
Ook op de fiets ben je verplicht om richting aan te geven, zelfs als er niemand in de buurt is. Een uitzondering is er echter als je niet stabiel genoeg bent (kinderen, oudere mensen zeg maar).
Ik merk dat het voor mijzelf heel erg afhankelijk is wat mijn bui is. Ben ik in een vrolijke bui, dan zie je me rustig met mijn hand bewegen alsof ik zwaai. Fiets ik met mijn jongens (waarvan de jongste van vier echt zijn hand niet uit mag steken nog, dan kukelt hij om), dan zal ik mijn arm zo duidelijk mogelijk uitsteken.
Eigenlijk komt het erop neer dat ik geen antwoord voor je heb 😛
Elja Daae zegt
Vind het toch een aardig duidelijk en uitgebreid antwoord…!
Renata Verloop zegt
Ha Elja, volgens mij is de meest geaccepteerde vorm – als je al je hand uitsteekt – een soort nonchalante onderhandse zwaai in de richting waarin je wilt afslaan.
Mensen met kinderen geven significant vaker richting aan vanwege het educatieve aspect ervan (want ja, kinderen leren tijdens verkeersles op school dat je je hand moet uitsteken als je van richting verandert, dus geven papa en mama het goede voorbeeld).
In Delft is nog een uitzonderingssituatie bij de zeer onveilig verkeerssituaties rond de bouwwerkzaamheden in de Spoorzone; daar zie je mensen zelfs overgaan tot het volledig horizontaal strekken van de arm (wat in het normale verkeer als volstrekt idioot wordt ervaren).
In normale verkeerssituaties en zonder kind achterop geef ik persoonlijk alleen richting aan als ik denk dat dit toegevoegde waarde heeft voor een andere weggebruiker 🙂
Het richting aangeven op de fiets lijkt dus sterk contextafhankelijk, zowel van de gezins- als de verkeerssituatie. Tot zover mijn niet wetenschappelijk onderbouwde analyse 😉
Elja Daae zegt
Hahaha! OK! Dus een nonchalante zwaai mits het nodig is en met kinderen altijd. Check!
Bart zegt
Het is zo simpel, geef altijd richting aan op een behoorlijke manier, en lang genoeg zodat het voor iedereen duidelijk is, wat je gaat doen.
Want dan geef je zelfs, als je op de automatische piloot staat, de juiste richting aan.
Ook bij een rotonde als je 3/4 rond wilt, het is niet verplicht, maar de hand naar links is wel heel duidelijk.
Elja Daae zegt
Check!! 🙂