Online leren over (online) leren?!

Iplan tools

Ik geef toe dat ik geen idee had wat probleemgestuurd onderwijs is. Was.

“Actief leren.”

Maar het klinkt goed! Niet dan?

(dit is een animatie daarover van de Universiteit Maastricht)

Met al die webinars die ik doe begin ik door te krijgen dat de interactieve component er voor zorgt dat je echt iets leert. En ben ik me gaan afvragen hoe je dit zo inricht, dat mensen stof echt kunnen opnemen en toepassen.

Hoe kun je faciliteren dat mensen ook als ze online leren, actief kunnen leren? Zelfsturend?

Je gaat je dan al snel afvragen hoe dat zit met vragen stellen aan deelnemers. Hoe je dat moet doen. Het is maar een simpele vorm maar toch – hoe werkt het? Welke vragen moet je dan stellen om dat actieve te faciliteren?

En toen kwam ik iets tegen dat ‘problem based learning heet’. Dat klinkt goed, dacht ik meteen. Dat raakt volgens mij aan wat ik probeer te faciliteren met de webinars die ik verzorg. Maar ook hoe ik probeer de elearning course in te richten die ik aan het maken ben. En ook hoe ik zelf in mijn workshops mensen aan het werk zet.

En, vroeg ik me direct af, hoe kun je dat dan doen, probleemgericht onderwijzen, als je vooral online wilt onderwijzen?

En hop, toen kwam ik een MOOC tegen, een Massive Open Online Course – een gratis e-learning traject van een universiteit – over problem based learning. 2400 mensen gaven zich op om op een probleemgerichte manier online te leren over probleemgericht leren. Van over de hele wereld!

Mooi he, techniek?

Ik ben geloof ik een van de weinigen die niet bij een school of universiteit werkt maar hopelijk geeft dat juist weer een ander perspectief…

We zijn deze week van start gegaan en ik vind het nu al helemaal te gek. Al gebruik ik mijn hoofd dagelijks (!), het is fijn om jezelf uit te dagen. Echt te moeten nadenken over dingen. Hopelijk kan ik al die academici bijbenen. Het is lang geleden dat ik er een geweest ben!

Maar eigenlijk maakt het niet uit. Want waar het om gaat is dat het zo leuk is om nieuwe dingen te leren. En wat is online leren toch gaaf. Laat staat online leren over (online of offline) leren. Yay!

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Heleen Schrijvershofantwoord
10 oktober 2015 om 18:36

Ken je Creativelive? Zij hebben een heel specifieke doelgroep en bieden online cursussen aan en maken winst. Voor mij een reden om geen fotografie opleiding te doen, maar inderdaad alleen te leren wat ik moet weten.

Elja Daaeantwoord
12 oktober 2015 om 21:31
– Antwoord aan: Heleen Schrijvershof

Nee ken ik niet!! Ik ga kijken. Leuk. Vandaag mooi artikel op Frankwatching over dit soort dingen, heb de auteurs vorige week toevallig gesproken. http://www.frankwatching.com/archive/2015/10/12/9-verdienmodellen-voorbeelden-voor-online-leren/

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.