Portretten

Vorige week heb ik een aantal dames gefotografeerd. Het was voor school. De ouderraad. Dat is op zo’n internationale privéschool een hele serieuze aangelegenheid. En dat bedoel ik niet cynisch.

Er gebeurt van alles en er zijn heel veel mensen die daar tijd in steken. En gelukkig, want in een internationale gemeenschap vol expats zijn contacten rondom de school de fijnste en makkelijkste manier om nieuwe vrienden te maken.

Anyway. Ik kende de meeste dames niet. Alleen drie van hen, geloof ik. Vriendin I. wel, maar die heb ik al zo vaak gefotografeerd, die is er aan gewend dat ik mijn camera meezeul en dan een beetje zit te klikken bij wijze van ontspanning. Is dan ook een mooie foto geworden.

Ik kan niet zo goed inschatten of de rest ook echt gelukt is. De meeste vrouwen wilden er gewoon vanaf zijn, dus hoe keurden ze de eerste foto direct goed.

Maar wat ik echt opvallend vond – ik heb geen ervaring met het fotograferen van vreemden – was de spanning. En hoe ik die zelfs bij de paar mensen die ik redelijk kende niet weg kon krijgen.

Het is confronterend, zo’n portret.

Zien mensen me wel op mijn best?

Zien ze me wel zoals ik ben?

Ben ik wel op mijn best?

Lijkt mijn uiterlijk wel op mijn innerlijk?

Alsof je diep in je eigen ziel kijkt, eigenlijk. Met zo’n camera voor je neus.

Althans, dat concludeerde ik. Ik heb beperkte ervaring met gefotografeerd worden. Maar als Henk Jan je fotografeert, is het altijd lol maken en diepe gesprekken en wederzijdse inspiratie en ook, jawel, het gevoel dat hij blij is met zijn ‘onderwerp’ en dat je als onderwerp dus ook blij bent en vertrouwen hebt.

Maar dat is niet het enige enge aan gefotografeerd worden, voor sommige mensen.

Ik had het idee dat het bij sommige vrouwen meer was: je zegt wel dat ik mooi ben maar ik weet dat dat onzin is. Het idee dat mensen je uiterlijk WEL net zo mooi vinden als je innerlijk.

Dat is kennelijk nog angstaanjagender.

En zo kan een simpele klus voor beide partijen een diepgravende ervaring blijken te zijn.

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

1 Reactie

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Janineantwoord
20 september 2013 om 13:57

Ik heb van ’t zomer een shoot gehad met een vriendin van mij, toen kwam ik bij een fotograaf terecht die tegen ons zei: “hoe harder je probeert mooi op een foto te staan, hoe minder goed het lukt. Je kan beter veel plezier hebben en jezelf zijn dit zie je namelijk terug op de foto’s en daar worden ze mooier van”. Dit was zo’n eye opener voor mij!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.