Plan de grote en de kleine dingen

inspiratie in chicagoS0 here’s the thing.

Soms moet je als kleine ondernemer iets doen. Een klusje dat klein is, maar wel wat tijd kost. Klein, maar om een of andere reden belangrijk.

Bijvoorbeeld (echt TOTAAL willekeurige voorbeelden, dat snap je!)

  • Je hebt al een paar keer te horen gekregen dat een bepaalde widget op je blog niet logisch is of  niet werkt.
  • Je hebt ifttt Ingesteld om je favoriete tweets naar je Evernote-account te sturen maar het werkt niet.
  • Of de deur van het toilet in je restaurant gaat niet goed meer op slot en moet gemaakt worden.

Het vervelende van die klusjes is dat je af en toe 5 minuten spendeert om ze te klaren,  maar het je niet lukt  in die tijd.  Je hebt meer tijd nodig omdat er meerdere stappen zijn.

Je moet even in de widgets duiken en wat dingen installeren en proberen. Je moet  naar  het gebruikersforum en Google om uit te vogelen wat je fout doet.  Of je moet naar de Praxis om even een nieuw schuifje voor op de deur te kopen en zorgen dat iemand het fixt.

Jammer, maar helaas

chicago, chicago, ...Het vervelende is ook dat die kleine dingen, die kleine imperfecties,  je iets kosten.  Een betere widget op die plek zou leiden tot  meer kliks op iets, een betere ervaring voor je klant/bezoeker/lezer, etc.. Een juist werkende instelling van ifttt zou ervoor zorgen dat  de URL van een tweet wordt opgeslagen zodat de tweet makkelijk terug te vinden is voor later gebruik (in een  blogartikel of zo…).

En last but not least, als je zorgt dat de toiletten netjes in orde zijn, gaan klanten niet ondanks een lekkere maaltijd weg met het gevoel dat je restaurant niet schoon is en je geen oog hebt voor detail en dus misschien ook niet voor hygiene…etc. etc.

Just do it?

Waarom doen we die dingen dan niet (ik spreek hier over ‘we’ maar bedoel mezelf)? Ik denk dat het toch een kwestie is van prioriteiten (focus) en planning. Als je weet wat belangrijk is, kun je daarop focussen. En als je een plan maakt, weet je wanneer je de stappen kunt zetten of de tijd in kunt ruimen die je nodig hebt.

Ik ga het anders doen, in ieder geval.

Onverwachte inzichten

net als in de films!Het is grappig dat zelfs het denken over je doelstellingen, je purpose, en het ‘systeem’ dat je gebruikt om stapjes te zetten in de richting die je op wilt, zoveel invloed heeft. Ik wilde eigenlijk bloggen over hoe belangrijk sommige kleine dingen zijn, omdat ik gisteren in een restaurant was waar het toilet wat mankementen vertoonde.

Toen dacht ik bij mezelf: ik weet hoe het is als kleine ondernemer! Je hebt zoveel te doen, je stelt dingen uit, het is overweldigend.

En nu, al schrijvende, dacht ik: Aha! Als je weet wat je wilt bereiken, wat belangrijk is, en je gebruikt een systeem als dat van Pepe om tot acties over te gaan, dan kun je stappen maken….

Tsja. Ik heb een soort informatie-kater, na ruim drie dagen SOBcon. Mijn hersenen zijn nog druk verbanden aan het leggen en plannen aan het maken en aan het evalueren hoe ik me voelde over dingen en waarom…

PS Foto’s hebben niets met het onderwerp te maken…maar ze zijn genomen al lopend door Chicago de afgelopen dagen. Leek me wel leuk. 🙂

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

8 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Observaties (2) (of is het 3?) | Elja Daaeantwoord
9 juli 2012 om 22:30

[…] dat blijkt maar weer. En soms is dat vechten tegen de bierkaai. En soms is dat gewoon wat meer aandacht voor details hebben (en schoonmaken?). Niet dat ik daar zo goed in zou zijn. Maar daarom ben ik ook nooit […]

Roxanneantwoord
8 mei 2012 om 10:36

Ik ruim hier thuis soms een dag in om allemaal kleine dingetjes aan te pakken die constant blijven liggen, zo’n dag kan een enorm tevreden gevoel geven bij mij, omdat ik zoveel dingen van mijn (mentale) lijstje af heb kunnen strepen!

Elja Daaeantwoord
9 mei 2012 om 19:48
– Antwoord aan: Roxanne

In dat boek The Happiness Project van Gretchen Rubin gaat het over ‘nagging tasks’, van die klusjes die je zou moeten doen en die aan je knagen. Zij concludeert dat je gelukkiger wordt als je er elke dag 1 afwerkt. Ik heb al 9 maanden het voornemen om bedankkaartjes te sturen voor alle babycadeautjes en maar niet gedaan. Misschien maar eens doen…voelt vast heerlijk…

Khadijaantwoord
7 mei 2012 om 15:02

Heerlijk geschreven. 

Elja Daaeantwoord
9 mei 2012 om 19:46
– Antwoord aan: Khadija

Thanks!

Laura Lovestrongantwoord
7 mei 2012 om 11:08

Mooi geschreven! De kleine dingen zijn idd belangrijk en maken het geheel compleet! Ik herken mezelf ook in het late liggen van kleine dingen terwijl het altijd heerlijk is als het eenmaal gebeurd is..

Laura Lovestrongantwoord
7 mei 2012 om 11:10
– Antwoord aan: Laura Lovestrong

laten liggen bedoel ik.. Het opnieuw activeren van mijn avatar is ook een van die dingen 😉

Elja Daaeantwoord
9 mei 2012 om 19:46
– Antwoord aan: Laura Lovestrong

Het lijkt heel erg op dat ‘nagging tasks’ van Gretchen Rubin…dat heeft me wel aan het denken gezet. Jij ook fan van toch?

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.