Passie (vervolgd)

Over passie gesproken. Ik zat een film te kijken de afgelopen week. Over Bob Marley.

Ik ben fan van Bob Marley. Al sinds mijn 17e ongeveer. Ik heb hem wat minder vaak geluisterd de afgelopen jaren, maar zodra ik  hem hoorde in de film wist ik weer waarom ik het zo mooi vind, zijn muziek. Werd ik weer gegrepen.

Het mooie aan de documentaire is dat die de man laat zien in zijn vele facetten. Je leert zowel de jongen als de volwassen man kennen (en zijn familie en vrienden en vijanden), zijn ontwikkeling, zijn passie voor zijn muziek en waar die vandaan komt.

Ik had wel eens eerder documentaires gezien, lang geleden. Maar dit was anders. Je zag hem door andere ogen. Meer de mens dan  de beroemde muzikant.

Maar wat je vooral ziet is hoe gefocust hij is als hij muziek maakt en creëert. Hoe serieus hij de dingen neemt die hij doet. Hoe hij er mee bezig is en er in op gaat.

Al kijkende realiseerde ik me: dat is ook onderdeel van een passie hebben voor iets. Dat je er heel serieus over bent. Alles over wilt weten. Een enorme focus hebt op het onderwerp.

Ik weet dat ik dat ook in mijn boek beschreven heb, dat je passie herkent aan de interesse aan de details en zo. Maar het klopt.

Als je ergens vol van bent, kun je er uren over praten en mee bezig zijn. Net als onze vriend over espresso, die lachend zegt dat hij blij is dat hij het met ons over zijn nieuwste aanwinst kan hebben (zijn temperatuurcomputertje dat hij zelf in zijn espresso-apparaat heeft gemonteerd. En het is waar: voor mensen zonder die interesse is zoiets oninteressant en zelfs een beetje apart.

Zo ben ik zelf natuurlijk ook, over bloggen en de online wereld en online kansen. Als ik er eenmaal over begin, stop ik niet meer en als het even tegenzit begrijpen mijn gesprekspartner totaal niet waar ik nou zo enthousiast over ben. Ik ken mensen die een passie hebben voor fotografie. Stoelen. Jagen. Koken. Saffraan. Reizen. Boeken. Mode. Make-up. Paarden. Yoga. Goede doelen. Deuren. Religie. Espresso. Wijn. Sportauto’s. Dance.

Het heeft een magnetische werking, die passie. Je wordt naar die mensen toegetrokken, als je online contact met ze hebt wordt je het scherm ingezogen, je kunt het niet helpen. Ik had laatst een webinar dat werd gegeven door iemand met een passie voor online marketing en ik voelde me alsof ik de computer in werd getrokken door die man en wat hij liet zien.

Het is een waardevol iets, passie, misschien vooral omdat je het zo makkelijk kunt voelen, als toehoorder. Het fijne is dat je met echte passie voor een onderwerp mensen kunt bereiken zonder dat je trucjes hoeft toe te passen. Door je passie te volgen, trek je de mensen aan die bij die passie passen.

Net als wij en die vriend elkaar ‘gevonden’ hebben.

Net als Bob Marley en zijn vrienden (en vrouwen).

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

5 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Carolien Geurtsenantwoord
4 november 2013 om 13:02

nu onmiddleijk op zoek gaat naar Passie 1 😉

Elja Daaeantwoord
5 november 2013 om 19:06
– Antwoord aan: Carolien Geurtsen

doe maar niet! Dat zijn weer 800 woorden!! 🙂

Peter Pellenaarsantwoord
3 november 2013 om 21:40

Passie is enthousiasme gevuld met magnetisme 😉

Elja Daaeantwoord
5 november 2013 om 19:07
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

ja….die kan op een koffiemok! Of op zo’n meme op Facebook met zo’n mooi plaatje eronder, weet je wel? Oh nee…je bent geen facebooker…

Peter Pellenaars
5 november 2013 om 19:12
– Antwoord aan: Elja Daae

Bijna, want twitter gaat de laatste tijd hard de kant op van fb met al die plaatjes en lijntjes in de TL.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.