Over pro-actief zijn

iPhoneDit artikel wilde ik al een tijdje schrijven. Over pro-actief zijn – op het zakelijke vlak, bedoel ik. Ik ben er zelf niet zo’n held in, geef ik toe. Ik ben enerzijds goed in sales, maar anderzijds ook niet. Goed als ik het voor anderen doe, slecht als ik het voor mezelf moet doen. Maar onze oppas, die sinds een paar weken overdag op Jamie past, leerde mij een lesje pro-activiteit dat ik ter harte ga nemen.

Een offer I couldn’t refuse

Een paar maanden geleden stuurde ze mij en een heleboel andere ouders een mailtje dat ze deze zomer, als de Universiteit dicht is, beschikbaar was om op te passen. Ze had het mailtje gestuurd aan de ouders van vriendjes van haar zusje, die weer bekenden zijn van haar ouders.

Ik kende haar niet persoonlijk, maar wist wel wie ze was, omdat ik haar kleine zusje ken, haar moeder die ik dagelijks op het schoolplein zie en ook nog van de creche ken, haar broers die ik wel eens tegenkom, etc. etc. Bovendien hebben haar ouders en ik heel veel gezamenlijke kennissen.

Hoewel ik toen nog niet wist wat onze plannen zouden zijn voor de zomer, vond ik het super om zo’n mailtje te krijgen. En toen ik uiteindelijk plannen aan het maken was voor kinderopvang tijdens de zomervakantie, heb ik haar gebeld. En nu is ze hier een aantal dagen per week om op de jongens te passen terwijl ik aan het werk ben.

Als ze niet dat mailtje had gestuurd, had ik haar nooit gevonden. Ik blij, zij blij, de jongens blij (net alsof ze met een grote zus aan het spelen zijn).

Pro-actief verkopen: 4 stappen

Het is eigenlijk heel simpel. Onze oppas paste een paar basisbeginselen toe, die iedereen die iets te verkopen heeft van pas kunnen komen (mij bijvoorbeeld). Vooral als je, zoals ik, aan individuele ondernemers je diensten verkoopt.

  1. Weet wat je te bieden hebt, en formuleer dat duidelijk.
  2. Denk na over je doelgroep: wie heeft er behoefte aan wat jij biedt?
  3. Bedenk hoe je in contact kunt komen met je die doelgroep. Zoek naar de verbanden.
  4. Treed pro-actief op: benader die contacten op een persoonlijke manier, en met een duidelijk aanbod.

Pro-actief zijn is eigenlijk heel vaak handig

In dit geval was er een aanbod, en gaat het om geld verdienen. Maar ik zie heel vaak pro-actieve mensen slimme dingen doen. Ik krijg iedere week wel een keer een mailtje met een verzoek van iemand. Vaak nadat iemand anders heeft gezegd: waarom vraag je dat Elja niet? Misschien weet zij het. Of omdat iemand mijn blog leest, of me volgt op Twitter.

Pro-actief zijn is slim, en handig – als het goed is ook voor de ander. Ik ga het zelf ook zo aanpakken.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media en heeft al een vaag idee voor de derde. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere vrijdag in je inbox!
Elja elders:

3 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Elja Daaereply
juni 04, 2012 at 06:06 PM

Kwam net dit artikel tegen over hoe je een potentiele klant zo ver kunt krijgen dat diegene je een afspraak gunt. Lijkt er een beetje op: http://www.inc.com/geoffrey-james/land-a-customer-meeting-4-rules.html. Alleen wat, eh, commercieler!

Kitty Kilianreply
juni 04, 2012 at 10:06 AM

Yep. Ook leuk was jouw artikel over het verbranden van je contacten, trouwens. Iets wat je nooit moet doen.. uit menselijk oogpunt.. maar ook zakelijk. Ik dacht toen nog: in de VS verhuizen ze zo vaak dat mensen soms ook bang zijn zich aan nieuwe mensen te hechten. Zeker als ze weten dat ze weggaan.

Elja Daaereply
juni 04, 2012 at 06:06 PM
– In reply to: Kitty Kilian

Thanks! Nee, dat is niet handig, he? Zag van de week weer een voorbeeld. Boze klant van een internetprovider, nu overal zijn ervaringen aan het delen. 

Over dat verhuizen, in mijn ervaring valt dat mee, mensen staan juist veel meer dan Nederlanders open voor nieuwe contacten. Omdat ze weten hoe het is om opnieuw te beginnen, denk ik. Dit hele land is zo ‘mobiel’! Voor een goede baan verhuis je zo naar de andere kant van het continent. Ongelofelijk vind ik dat.
Omdat iedereen wel eens verhuist en opnieuw begint. En ook (is mijn theorie) omdat iedereen de 4e of 5e (of 10e) generatie is in dit land. Bijna iedereen kan je vertellen waar hun overgrootouders vandaan kwamen. Het zit ingebakken in de cultuur, het idee dat nieuwkomers alle potentieel hebben van succesvolle mensen en leuke vrienden.
Niet dat het in 1 klap een hechte vriendschap is, maar ik heb hier fantastische vrienden opgedaan. Amerikanen. Waren ook allemaal net verhuisd naar dit plaatsje. 🙂

Leave a reply