Ouder en wijzer

Ik had mijn schoonmoeder aan de telefoon, van de week. Ik begon te ratelen over iets dat me dwars zat en dat ik eigenlijk alleen nog met mijn man had besproken. Het ging over vrienden en vriendschap en rolverdeling en geven en nemen en dat soort dingen.

Ze luisterde rustig. En zei af en toe iets waarvan ik dacht: oh ja. Precies. Rake dingen.

Toen had ik mijn moeder aan de telefoon. Ik begon weer het hele verhaal (het was iets dat me enorm dwars zat, zonder dat ik het zelf eigenlijk door had). En ook mijn moeder zei dingen waarvan ik dacht: ja. Inderdaad. Rake dingen.

Ze zagen de dingen die ik vertelde al een beetje aankomen, dingen die gebeurd waren en waar ik over vertelde. Het is niet dat ze niet hadden gehoopt op andere uitkomsten, maar omdat dit verhaal al langer speelde hadden ze al wat indicaties van de afloop. Ze hadden het allemaal al een beetje verwacht, gezien de historie. En ze kregen gelijk.

Toen ik ophing dacht ik over leeftijd en wijzer worden. En hoe zowel mijn schoonmoeder als mijn moeder duidelijk putten uit ervaring.

Het is grappig hoe mensen negatief zijn over de term ‘ouder worden’. Alsof ouder worden negatief is.

Toegegeven, het is raar om te ontdekken dat je ogen minder scherp zijn dan vroeger. Dat je kreunend opstaat van de grond als je daar een tijdje gezeten hebt. Dat je hard moet werken om je gewicht een beetje gezond te houden. Dat soort dingen is wel even wennen, zo na je 40e.

Maar, zeg ik altijd maar als vrouwen zuchten over hun leeftijd, het alternatief is minder.

Bovendien heeft ouder worden veel voordelen. Meer ervaring, meer rust, meer stabiliteit. Meer kennis. Je maakt je minder druk (nou ja, behalve in het geval waar ik over belde met mijn moeder en schoonmoeder dan :)).

Nee hoor. Als ik ouder word zoals mijn moeder en schoonmoeder, is dat bepaald niet slecht. In tegendeel. 🙂

 

PS Ik ben vandaag 43 geworden. Yay! En ik blog al jaren op mijn verjaardag (of de dag erna). Hier de vorige:

2016

2015

2014

2013

2012

 

 

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

12 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Zo simpel is dan gelukantwoord
6 augustus 2017 om 20:21

Oeps, je verjaardag gemist. Bij deze alsnog gefeliciteerd!!

Elja Daaeantwoord
6 augustus 2017 om 22:25
– Antwoord aan: Zo simpel is dan geluk

Haha ik had ook niet verwacht dat je hem zou onthouden! Dankjewel!

Mervinantwoord
5 augustus 2017 om 14:57

Gefeliciteerd!

Elja Daaeantwoord
6 augustus 2017 om 22:25
– Antwoord aan: Mervin

Thanks Mervin!

rosalindemarkusantwoord
5 augustus 2017 om 12:55

Nog maar een keer gefeliciteerd dan! 🙂

Ik kan hier nog niet echt over meepraten, maar dat komt vast vanzelf. Wat ik wel mis, is dat vrije gevoel dat je als kind kon hebben. Wanneer je van je ouders mocht buitenspelen tot het avondeten en dat echt een eeuwigheid leek. Nu is dat zo anders, weten we hoe de tijd in elkaar zit en voelen de dagen korter. Tenminste, zo ervaar ik dat.

Maar je hebt gelijk: het alternatief is minder, dus laten we vooral lekker oud worden met z’n allen. 🙂

Elja Daaeantwoord
6 augustus 2017 om 22:24
– Antwoord aan: rosalindemarkus

En jij alweer bedankt!

Ik heb een boek liggen, gekregen (geleend) van Annamaria ‘waarom de dagen sneller gaan als je ouder wordt’ of zoiets, heet het. Dat klinkt een beetje als wat jij beschrijft. Gek is dat inderdaad dat kind zijn ook zo vrij is. Misschien zijn de jaren tussen je 10e en je 35e of zo het minste vrij? Ik weet niet. Ik heb ze nooit als onvrij gevoeld. Maar misschien is niets onvrij of niets vrij, hangt het af van hoe je er naar kijkt?
Hmmm. Even over nadenken.

Karinantwoord
5 augustus 2017 om 10:33

van harte gefeliciteerd! Ik hanteer liever het gezegde: hoe ouder hoe gekker. Mijn 50e verjaardag is de laatste die ik echt gevierd heb. Vind ouder worden in jaren best lastig… in mijn hoofd blijf ik gewoon 38.
Een van de grootste voordelen van iets ouder worden is dat je steeds meer schijt krijgt aan wat anderen van/over je vinden…dat vind ik echt een verademing
Fijne dag!!!

Elja Daaeantwoord
6 augustus 2017 om 22:22
– Antwoord aan: Karin

Ja heb ik ook. Haha. Misschien daarom ook dat ‘hoe ouder, hoe gekker’. Als je je minder afvraagt wat anderen vinden doe je misschien ook raarder in de ogen van de mensen die zich nog wel aanpassen?

Liesbethantwoord
5 augustus 2017 om 10:06

Gefeliciteerd en vier het leven! Met al je dierbaren en vrienden.
Ouder worden is héérlijk – ik geniet van de vrijheid die ontstaat doordat ik er steeds beter mee om leer gaan. Met mijn eigen vrijheid en met de (on)vrijheid van anderen. Ik zou nóóit weer terug willen naar 5, 15 of 25.
Maar dat lijf, dat is wel een dingetje want dat beperkt mijn vrijheid helaas ongelooflijk.
Het is niet anders – ouder worden is een voorrecht. En een zegen!
En het gaat helemaal vanzelf…

Elja Daaeantwoord
6 augustus 2017 om 22:20
– Antwoord aan: Liesbeth

Ja dat lijf dat is nu eenmaal zo. Maar verder heeft het echt zijn voordelen!! En meer vrijheid op allerlei vlakken, eens … !

Peter Pellenaarsantwoord
5 augustus 2017 om 08:44

Van harte! Maak er een mooie (verjaar)dag van!

En ja, ouder worden is heus niet zo erg (sprak hij uit ervaring).

Elja Daaeantwoord
6 augustus 2017 om 22:17
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

YEAH

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.