Open

istanbul_hanHet is niet zo makkelijk he, om open te blijven staan voor nieuwe ervaringen.

Ik betrapte mezelf er de afgelopen week meerdere keren op dat ik bij nieuwe dingen, dingen die ik uit andere ervaringen in andere buitenlanden kende, zoiets had van – laat maar. Been there, done that.

Dat is prima op zich, het is goed om te weten wat je wel en niet wilt en zo. Maar minder handig is als je anderen, die wel die nieuwe ervaring zoeken, voor wie het wel nieuw is, ervan weerhoudt om die dingen te doen.

Het laatste dat ik wil zijn is zo’n ‘dat is toch zinloos’-typje. Of zo’n expat die nieuwkomers weet te vertellen wat allemaal niet leuk is. Bah! “Niet aan beginnen joh”, hoorde ik regelmatig toen ik in Hongarije enthousiast nieuwe dingen wilde proberen.

En ja, dit derde expat-avontuur is inderdaad toch wel anders dan voorgaande keren. Ik heb het druk met werk (voorgaande keren werkte ik niet toen we verhuisden) en ik heb minder tijd om te investeren in andere dingen. Clubs en wandelingen en het vinden van de goede winkels en de leuke excursies. Op zich is dat niet zo erg maar de vraag is: heb je die tijd niet? Of maak je die tijd niet?

Het is net als de expatvalkuil van de zelfgenoegzaamheid (“Zo gaat dat hier, hoor”). Brrrr. Open blijven staan is belangrijk. Blijven kijken, blijven denken, blijven evalueren. Verrast blijven.

Je hebt: kiezen waar je energie in steekt, en je hebt: je afsluiten voor dingen en mensen.

Lijkt hetzelfde. Is het niet.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

1 Reactie

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Patrick Mundusantwoord
19 mei 2013 om 21:10

Groeien doe je door vallen en opstaan. Yep, een leerproces. Vallen en opstaan draagt ook het openstellen en weer afsluiten in zich. Je kunt vallen, je afsluiten, inzien, leren en je weer openstellen. Het is zoals Jacob Jan mooi zegt: een golf. Verzet je je tegen de golf, dan wordt het leven moeilijk. Dobber je mee op de golf, dan kan het vrij goed voelen maar je zult al snel diepgang gaan missen. Dan kom ik op wat je zelf concludeert: je openstellen en in alles je eigen weg gaan. We blijven jong door eeuwige verwondering 😉 Niet zomaar alles slikken. Gewoon zelf proberen, doen. Alles wat je doet is keuze (vrijheid). Ook niet kiezen is een keuze 🙂

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.