Ontheemd

Ik voel me totaal ontheemd. En dat is een raar gevoel. Het werd me pas echt duidelijk toen ik bij de Starbucks op Den Haag Centraal even koffie ging halen.

Het confronterendst was de automatische schuifdeur. Een schuifdeur. Nog nooit gezien bij een Starbucks in de VS. Echt, nog he-le-maal nooit. 

Het grappige is dat het het exclusieve, koffieshop-achtige van de Starbucks direct wegneemt. Je hebt direct de associatie met een winkel. Met de V&D of zo. Niet luxe. Meer doorsnee.

Ik zeg niet dat het niet heel handig is, want dat is het wel, als je met twee koffie en twee chocomel in twee houdertjes probeert de deur uit te lopen.

Maar toch. Al wachtend in de vrij lange rij kon ik precies zien welke producten in de vitrine anders waren, en welke niet. Heel veel oude bekenden. En heel veel andere dingen. Ik kan ze wel opsommen maar dat doe ik niet, want dat is natuurlijk zinloos. En bovendien, veel producten leken me eigenlijk lekkerder! Betere broodjes volgens mij.

Ik raakte ook weer in de war van de pin. Want bij deze moest je pas onderin gestoken worden, in een gleuf, en op de gleuf voor de magneetstrip boven en opzij zaten plakbandjes. De plakbandjes zitten bij de Albert Heijn juist aan de zijkant, snap je?

Dat pinnen is voor ons (F en mij) echt een raadsel. Waarom zijn die pinautomaten allemaal anders? En als ze dan toch allemaal anders moeten, waarom hebben ze dan nog de magneetstrip? En wat als je met credit card betaalt, waar moet die dan?

Algehele ontheemdheid was het gevolg.

Het is ook gek – ik liep door Den Haag Centraal, een redelijke puinhoop maar volgens mij een grote verbetering, en de plavuizen bij de ingang waren nog precies het zelfde als de afgelopen 20 jaar. Is dat niet gek?? Met scheuren en al.

Zo verandert alles, en verandert er toch ook weer niets.

PS Na een inzinking in de auto, over dat ontheemd zijn en je nergens (meer) thuis voelen, zei F: maar je bent bij ons, en bij ons ben je altijd thuis. En zo is het.

PS En al die ‘welkom terug’-s hier en op Twitter en Facebook helpen  ook 🙂

PS (2) In de Albert Heijn karretjes moet nu 2 euro! En in de kleine kinderkarretjes moet ook iets. Zou die 2 euro/50 cent nou diefstal tegengaan? Waarom hebben ze dat in andere landen niet, dat je er geld in moet gooien? Wordt daar minder gestolen?

PS (3) Nog iets dat me totaal verbaasde vandaag, was de levensgrote reclame op het kantoorgebouw naast het station, van een bedrijf waar ik ooit stage heb gelopen. Heel gerenommeerd bedrijf. En nu de meest arrogante reclame die ik ooit zag. Levensgroot op de gevel. Arbeidsmarktcommunicatie. Echt: ik snap er niets van. Ben ik nou gek geworden? Of zij? En zou het dan echt zo moeilijk zijn om getalenteerde mensen te vinden tegenwoordig?

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

9 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Gastvrijheid | Elja Daaeantwoord
20 augustus 2012 om 17:18

[…] schreef al eerder dat ik niets begreep van die nieuwe pinautomaten, althans het feit dat je niet meer met de […]

Jacob Jan Voermanantwoord
23 juli 2012 om 12:43

wat leuk om Nederlandse ervaringen van je te lezen, en het idee te hebben dat je dichtbij bent.

ik voelde me la ontheemd toen ik vanuit Friesland op kamers in Wageningen ging wonen… en toen weer toen ik naar Wijchen verhuisde.  Ik ga hier ook niet meer zo snel weg. Ik ben niet zo snel thuis op een andere plek. mijn ‘aarden’heeft veel tijd nodig.

dapper ben je

Elja Daaeantwoord
23 juli 2012 om 14:54
– Antwoord aan: Jacob Jan Voerman

Het is leuk om in de buurt te zijn van familie en vrienden en online vrienden, een gek gevoel. Maar ik verheug me er op weer mijn spullen te hebben en weg te zijn uit het ‘tijdelijke’!

Simoneantwoord
9 juli 2012 om 16:47

Ik voel me ook nog steeds ontheemd met die rare pinautomaten 🙁 En ik ben niet eens weggeweest…

Elja Daaeantwoord
23 juli 2012 om 14:54
– Antwoord aan: Simone

Nou! Ze zijn ook overal anders he? Ik ben er nu wel achter dat ik niet de enige ben die ze niet begrijpt, dat scheelt!

Emile Oude Wolbersantwoord
9 juli 2012 om 13:17

Ontheemd. Wereldburger en thuis bij je gezin, je vrienden, je familie, je zelf.
En die bedrijven maar denken dat ze Amerikaanse voorbeelden volgen… of doen ze dat ook?
Ontheemd in eigen land :-/ Ik heb wel eens het idee dat het er hier zogenaamd Amerikaanser aan toe gaat dan in Amerika zelf 🙂

Sterkte met je desillusies; hopelijk geniet je ook veel.

Elja Daaeantwoord
23 juli 2012 om 14:53
– Antwoord aan: Emile Oude Wolbers

Inmiddels weer iets verder…blijf me toch verbazen en ook nog steeds ontheemd voelen. Minder, maar toch. Vandaag met chipkaart in OV betaald – weer een overwinning voor deze buitenlander!

Elja Trumantwoord
9 juli 2012 om 00:32

‘We’ zijn pas net om naar ‘het nieuwe pinnen’. 

Zie: 
http://www.hetnieuwepinnen.nl/
De magneetstrip werkt daarbij niet meer, het gaat om de chip die uitgelezen moet worden. Vandaar dat je nu moet ‘dippen’. 🙂 Enne, de winkeliers hebben natuurlijk nog lang niet alle apparaten vervangen, maar willen wel voorkomen dat iedereen zijn pas nog door de gleuf trekt. Vandaar het plakband.

Elja Daaeantwoord
9 juli 2012 om 01:27
– Antwoord aan: Elja Trum

Ah! Kijk. Dat verklaart een hoop. Ik dacht dat ik het al eerder gezien had…dus ik ben niet de enige die moet wennen. Altijd handig, die vertaalslag die ik als halve buitenlander dus toch nodig heb. Dank Elja! 🙂

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.