Online leren is een kwestie van het juiste recept

bloggen is koekjes bakken

Leren…kenniswerker…een leven lang leren… de lerende organisatie. Dat zijn de dingen waar ik mee bezig ben. En, oh ja, ‘online leren’, natuurlijk.

Ik ben echt gegrepen door de vraag hoe mensen eigenlijk leren, nadat ze van school zijn en aan het werk zijn gegaan. Waar ze nou informatie oppikken, buiten de officiële trainingen die ze misschien volgen.

Want het gaat er om dat je weet waar je moet zijn, als je iets wilt leren.

Ik stond net koekjes te bakken en dacht: eigenlijk is het net als met koekjes bakken..

Mensen vinden namelijk altijd dat ik lekker kan koken. En ze vinden mijn koekjes geweldig.

Maar die koekjes hebben weinig met mij te maken. Ik doe gewoon wat er in het recept staat. Zo’n briljante kok ben ik niet.

Het enige briljante aan mijn koekjes is het kopen van het kookboek (Nigella Lawson: Nigella Kitchen).

Wie de beste recepten kent, is de beste kok.

Wie weet waar hij of zij de juiste informatie kan halen, komt het verst. Net als bij dat leven lang leren. Of eigenlijk gewoon altijd als je iets wilt leren. Vooral nu er zoveel kennis online (en gratis) voor handen is. Je moet weten waar je moet zijn.

Ik heb een vriendin in de VS die geweldig kan koken. Ze is helemaal niet een uitzonderlijk creatieve kok, gek genoeg. In de basis is ze gewoon iemand die prima kan koken en voldoende kooktechniek heeft.

Maar haar echte gave als kok is het vinden van de juiste recepten.

Als ik bij haar eet, vraag ik altijd het recept. Alles is altijd heerlijk. En dan komt ze steevast met een recept uit de app Epicurious. Ze heeft gewoon een hele goede smaak (1) en ze is erg goed in entertainen (2) en ze begrijpt wat ze zoekt aan recepten (3) en welke recepten goed zullen werken (4).

Hetzelfde geldt voor mijn andere Amerikaanse vriendin K. Ze is gek op kookboeken. Nou ja, op boeken (ze leest er twee per dag, voor haar werk). Maar ook op kookboeken. Door haar ken ik de Barefoot Comtessa, waar mijn andere succesvolle koekjesrecept vandaan komt.

(het is handig om goede koekjesrecepten te kennen…maak je vrienden mee!)

Via hen kom ik, kortom, de goede recepten op het spoor.

Ik denk dat het met leren hetzelfde is: je moet de weg vinden naar het juiste recept.

Ik was van de week op een congres van Dutch Training Professionals, Het leren van Nu.

Dat was op zichzelf al superinspirerend. Vanwege de sprekers maar vooral vanwege de andere deelnemers. Die waren stuk voor stuk zo toegewijd, zo bezig met dezelfde dingen als ik, zo professioneel. Dat was echt een kanjer van een inzicht: op dit soort bijeenkomsten vind je echt gelijkgestemden waar je van kunt leren.

Maar een van de andere leuke dingen aan het congres was een presentatie van Gibbon. Ze helpen je om interessante artikelen of webpagina’s (wat dan ook) te delen met je collega’s. Zodat je elkaar niet eindeloos hoeft te mailen dat je iets interessants hebt gelezen en je je kunt abonneren op de artikelen die je collega’s delen. Content curatie, dus. Maar met het oog op leren.

Alsof je je abonneert op de recepten van een vriendin.

Als dat zou kunnen!

Dan nam ik vandaag nog een abonnementje. 🙂

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.