Omgekeerde resultaten bieden garantie voor de toekomst

IMG_2655
Slimme dingen gedaan vandaag, voor mijn nieuwe bedrijf. Als je slimme inzichten kunt definiëren als slimme dingen.

Weet je wat me triggerde? Al dat gepraat van Gary Vaynerchuk*.

Hij heeft het telkens over ‘reverse engineering’.

Hij bedoelt daar het volgende mee:

When I say reverse-engineer, I’m talking going back, step by step, from that big dream you have to this very moment in time. Figure out what the steps are. How do you get there? What do you need to do?

(bron)

Reverse engineering is gewoon een slim stappenplan.

Ik heb een idee voor mijn volgende producten en mijn volgende klanten. Maar ik was aan het worstelen met de vraag: hoe kom ik daar?

Als je helemaal overnieuw begint, in je eentje, een eigen bedrijf, is het even zoeken naar de volgende stappen. Dat is het leuke van een nieuwe onderneming. Het geeft energie.

Maar er moet wel resultaat komen. Ik kan niet rustig stilzitten. Ik heb mijn oude inkomensbron weggegooid. Ik moet hier van leven dus ik moet wel snel omzet gaan realiseren.

Dus de vraag: hoe kom ik waar ik naar toe wil? hield me bezig. Ik zat er mee te stoeien, in mijn hoofd.

Maar de ‘reverse engineering’-methodiek me deed met iets inzien.

Namelijk dat ik de belangrijkste dingen al heb:

  1. Een concreet einddoel van bepaalde klanten en producten.
  2. Een eerste klant en een eerste product.

Vooral dat laatste is fijn. Zo begin ik niet bij 0.

Reverse engineering gaat om terugrekenen.

Omgekeerde resultaten.

  1. Je wilt graag nieuw te ontwikkelen producten verkopen aan nieuwe klanten X, Y, Z.
  2. Je moet dus in gesprek komen met klanten X, Y, Z.
  3. Bijvoorbeeld via je netwerk, dat hen vertelt over je product of dienst.
  4. Je netwerk dat product of die dienst wel kennen of kunnen laten zien.
  5. Je moet een product hebben dat mensen kunnen zien en uitproberen.

Mijn schema ziet er iets anders uit maar het principe is hetzelfde.

Ik moest even voor mezelf duidelijk krijgen wat het eindresultaat is dat ik voor ogen heb en waar ik dan moet beginnen. En (belangrijk voor de motivatie) vaststellen dat ik de laatste (eigenlijk de eerste) stappen al had gezet en hard op weg was naar de volgende stappen in het schema.

Reverse engineering!

Lijkt een beetje op mijn eigen stappenplan. Maar mooiere term, toegegeven. 🙂

* Ik begrijp dat sommige mensen genoeg hebben van dat gepraat over meneer Vaynerchuc. Maar voor mij, in de fase waarin mijn nieuwe bedrijf zich bevindt, is hij inspirerend. Bovendien bevestigt hij mijn aanpak en de kansen die ik zie. En als ondernemer die een nieuwe uitdaging aangaat, is dat wel zo fijn.

 

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Agnesantwoord
7 januari 2016 om 12:41

Ha mooi, zo ben ik ook ongeveer bezig, vorig jaar al maar ook al ben ik al eventjes bezig, het helpt ook om je proces en resultaten te verbeteren/er meer uit wilt/moet halen.

Elja Daaeantwoord
7 januari 2016 om 13:54
– Antwoord aan: Agnes

Ja het is motiverend en schept duidelijkheid!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.