Om in beweging te komen, moet je gaan…bewegen

idonethisAiaiai ik heb het druk. Ik had van de week een dipjesdag, voelde me niet lekker. Maar de afgelopen twee dagen heb ik dat gecompenseerd door heeeeeel veel dingen uit mijn handen te laten komen. Dat weet ik, omdat ik het bijhoud. Ik gebruik een webtool, iDoneThis, en daar zet ik alles wat ik doe in. Het dient geen ander doel dan mij het gevoel te geven dat er dingen uit mijn handen zijn gekomen.

Het is eigenlijk gewoon een goed-gevoel-tool.

Ik houd ook mijn uren bij voor mijn projecten en klanten (met tijdschrijven.com). Dat is ook nuttig. Weet je hoeveel tijd iets je gekost heeft je ergens in geinvesteerd hebt.

Maar werkelijke acties die voltooid zijn opschrijven, is nog leuker. Het gevoel krijgen dat je iets gedaan hebt, dat is een fijn gevoel. Je hoeft niet eens iets bereikt te hebben, als je maar actie hebt genomen. Als je maar een punt van je lijst hebt afgewerkt zodat je er niet meer aan hoeft te denken. Of als je maar weet dat je de eerste stap hebt genomen op weg naar iets nieuws. Want stappen zijn beweging, en van beweging komt beweging.

New beginnings

Laatst had ik een gesprek met iemand die aan het zoeken was naar een nieuwe baan. Het is niet makkelijk om vanuit het niets, naar het iets te komen, dat weet ik uit ervaring. Maar wat ik tegen diegene zei, en wat ik ook heb ervaren, is dat het enige dat nodig is voor beweging, beweging is. Het enige dat nodig is voor actie, is actie.

Heb ik niet zelf bedacht hoor. Lang geleden een keer door iemand voor een TV gezet met een videoopname van Deepak Chopra. Ik weet niet veel van die man maar de video betrof een opname van een uitzending (NCRV?) van een interview met hem. Hij vertelde over hoe hij gekomen was waar hij nu was. En hij zei dat, van die beweging. Ik geloof dat het het woord stilstan gebruikte. Wat nodig is om uit je stilstand te komen, is beweging.

Hij gaf een beek als voorbeeld, een beek met een steen in het midden die is stil komen te staan. Je hoeft alleen de steen op te tillen, om het water te laten stromen. Je hoeft alleen in beweging te komen, of er gaan dingen bewegen. Op dat punt van mijn leven (overspannen op mijn werk, ik werkte nog maar een paar jaar dus het viel allemaal enorm mee maar zo voelde het niet) was het net het inzicht dat ik nodig had.

Ik neem het nog altijd ter harte. Wat je nodig hebt om een einde te maken aan stilstand, is beweging.

Van actie komt beweging

idonethisMijn ervaring is dat dat klopt. Als je bijvoorbeeld toe bent aan een nieuwe carrierestap maar niet goed weet waar je naar toe moet bewegen, kun je stil blijven staan. Maar je kunt ook een paar mensen mailen en bellen en afspraken maken om koffie te drinken en eens te horen wat hun baan inhoudt. Als het je droombaan is om marketingdirecteur van een dierentuin te worden (dat was toevallig de mijne, toen) en dat is lastig te realiseren, kun je ook vrijwilligerswerk gaan doen in de dierentuin in je vrije tijd (heb ik gedaan). Beetje kijken hoe het daar is.

Ik bedoel maar, je moet gaan bewegen om beweging te creëren om je heen. Het klinkt heel simpel. En dat is het eigenlijk ook. Het gekke is dat zodra jíj gaat bewegen, alles gaat bewegen. De goede kant op. Weet niet hoe dat werkt. Maar werken doet het, bij mij.

Toen ik de afgelopen week besefte dat ik harder moet werken om mensen te ontmoeten, ben ik op een rijtje gaan zetten wat ik zou kunnen doen. Er zijn eigenlijk altijd wel een paar dingen die al een tijdje door je hoofd spelen, die je zou kunnen doen. “Misschien kan ik die moeder van school eens vragen om op zondag met zijn allen te gaan lunchen?”. “Misschien kan ik die mensen die verderop wonen en net een baby hebben gekregen, iets lekkers brengen?”. “Misschien kan ik me bij die netwerkclub aansluiten?”.

Zo gezegd, zo gedaan. Van actie komt actie.

De feel good lijst

En als je nou ook nog bij gaat houden wat je doet, dat je inderdaad die banana muffins hebt afgeleverd bij die nieuwe vriendin, en inderdaad een formuliertje hebt ingevuld voor die netwerkclub, en inderdaad speciaal naar de speeltuin bent gegaan om die leuke moeder van je zoontjes vriendje weer te ontmoeten, dan worden die acties nog krachtiger…. Gouden formule! 🙂

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Rianneantwoord
24 februari 2013 om 14:55

Au Elja, dat was een vinger op een zere plek. Ik ga er nog eens goed over nadenken. Mooi blog, thanks.

Elja Daaeantwoord
24 februari 2013 om 17:35
– Antwoord aan: Rianne

Sorry! 🙂

Het werkt, is mijn ervaring. Iedere keer weer. Momenteel ook weer bezig om mezelf in beweging te krijgen en het gekke is, het gaat gewoon meteen meebewegen en naar je toe bewegen om je heen. Dat gaat voor jou vast ook gelden.

Liesbethantwoord
15 februari 2013 om 12:46

Mooi beeld, die steen in die beek. Probeer hem al een paar weken van zijn plaats te krijgen en er lopen nu hele kleine stroompjes onder door. Je hebt gelijk, er gaat niets vanzelf dus ik blijf sjorren!

Frantzenanitaantwoord
15 februari 2013 om 07:20

Leuk. Meteen Remenber the Mill gedownload als bijhoudlijstje… En herken wat je schrijft!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.