Observaties (2) (of is het 3?)

De ontdekkingen en observaties van vandaag (ik beloof niet dat ik hier nog mee op ga houden! en dan over twee maanden observaties in Turkije natuurlijk):

Waar vind je dat nog?

Een familielid had vreselijke pijn in zijn heup, en mijn schoonmoeder kende een goede fysiotherapeut/haptonoom. En inderdaad: met een behandeling van 20 minuten en 20 minuten onder een apparaat, was het bijna helemaal weg. Kosten: 28 euro.

28 euro! Die man heeft gouden handen, en hij vraagt 28 euro, voor een half consult.

In de VS zou zo iemand honderden dollars kunnen vragen. Wat kun je nou met 28 euro? Waarom neem je daar genoegen mee? Omdat je (denk ik) iedereen wilt helpen, en iedereen toegang wilt geven tot jouw hulp.

Dat vind je in de VS niet. Hoewel ik laatst wel een bakker tegenkwam op een boerenmarkt die het lekkerste brood maakte dat ik ooit gegeten had, voor een paar dollar per brood. Voor de VS al helemaal een unicum, lekker brood.

Terwijl tegenover hen een zogenaamde ‘deli’ zat met minder lekker maar vergelijkbaar on-Amerikaans brood voor 3 keer zoveel. Toen ik vroeg waarom ze niet meer vroegen, zeiden ze dat zet iedereen lekker brood gunden.

Maar ze waren wel een uitzondering.

Rechts

[constatering] In Nederland mag je niet bij ieder stoplicht rechtsaf door rood, zelfs niet als er geen bord staat dat het niet mag.

Snackbar

Mijn favoriete snackbar, op de hoek van mijn oude straat, heet Nico’s (Nico’s Snacks) en maakt zijn eigen friet. Wie doet dat nog?

Ze heten tegenwoordig dan ook ‘ambachtelijke friet’, en dat is niet meer dan terecht. Mjam.

[observatie] Nico’s bestaat al meer dan 55 jaar. Begonnen als handkar, met de hele familie in de zaak, en nog steeds volgens mij. Ondernemers met historie, daar wordt deze frieteter dubbelblij van.

Overleven

In dat kader is het echt super om te zien dat heel veel van de cafe’s en restaurants die in mijn oude buurt zaten toen ik er woonde, maar langer al, toen ik er stage liep, er nog zijn. Die zaken weten te overleven. Terwijl veel ervan zo te zien niet erg zijn veranderd, qua concept, qua inrichting, qua kaart.

Hoe knap is dat? Waanzinnig knap. Er zijn maar weinig horecazaken die het langer dan 2, 3 jaar weten uit te houden volgens mij. Hoewel ik op Google 9 en 10 jaar als gemiddelde levensduur zie. Dan nog. Deze zaken zijn daar al lang voorbij.

Toegegeven, ze zitten midden in het zakencentrum van Den Haag (meer het wetenschaps/ambtelijke centrum eigenlijk) dus er is veel massa. Maar van het weekend zag je juist weer heel veel jonge gezinnen, net als wij zijn/waren.

Zo knap. En vrolijk-stemmend. Genoeg succesvolle ondernemers, met doorzettingsvermogen. Met een concept waar ze trouw aan blijven – en met succes.

Vliegen

En dan in het kader van ik-denk-het-niet: op weg naar een ander Haags Instituut, een oud familierestaurant wat alleen bekend is bij locals, moesten we langs de ingang van twee andere restaurants, met ethnic food, zoals ze dat zo mooi zeggen in de VS.

Onze oude favoriet bleek gesloten. Het rook heel lekker bij het restaurant links. Maar er zwermden vliegen rondom het portiek. Ik-denk-het-niet. Lijkt me toch geen goed teken. Wel heel jammer, want het rook heerlijk.

Aan de overkant zat een nieuwe tent, of misschien was het een oude shoarmabar, die nu een wat hipper Grieks uiterlijk had. Zag er heel leuk uit, ik zag het wel zitten. Tot ik twee vage types naar buiten zag komen. Die de coffeeshop ernaast ingingen.

First impressions count, dat blijkt maar weer. En soms is dat vechten tegen de bierkaai. En soms is dat gewoon wat meer aandacht voor details hebben (en schoonmaken?). Niet dat ik daar zo goed in zou zijn. Maar daarom ben ik ook nooit succesvol geworden met mijn webwinkel (vandaag de kelder van mijn schoonmoeder opgeruimd, laatste spulletjes uit het verleden). En heb ik geen restaurant. 😉

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

3 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Rianneantwoord
11 juli 2012 om 19:32

In Tilburg is er ook nog een friettent dat zelf de frieten snijdt! Daarnaast kun je bij binnenkomst binnen een minuut je bestelling doorgeven en je staat nooit langer dan tien minuten binnen. En dan die prijs! Echt belachelijk goedkoop 😀
Het kan dus nog wel 😀

Elja Daaeantwoord
12 juli 2012 om 22:14
– Antwoord aan: Rianne

Ohhh de lekkkerste frieten die ik ken komen uit Meerseldreef, net over de grens met Breda. Waanzinnige frieten. Daar kan zelfs Nico niet tegenop
Maar over de kinderen: ze spreken vloeiend Engels en Nederlands, en ze leren daar denk ik ook nog wel een woordje Turks. Maar ze gaan naar een Engelstalige school.

lindakwakernaatantwoord
10 juli 2012 om 21:09

den haag dsa best dichtbij, as vrijdag ben ik in zoetermeer!
waanzinnig leuke blog,
haha constatering In Nederland mag je niet bij ieder stoplicht rechtsaf door rood, zelfs niet als er geen bord staat dat het niet mag.
ga ke ke observaties bundelen?

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.