Meer business door (veel) te bloggen

Hoe belangrijk is het nou als bedrijf om te bloggen? Om op Twitter aanwezig te zijn? Iets met Facebook te doen?

Vandaag kwam ik een rapport tegen van Hubspot over de vraag hoe het zit met het genereren van leads vanuit social media aanwezigheid (je kunt het hier vinden, achterlaten emailadres niet nodig).

Onderzoek naar het belang van bloggen voor bedrijfsresultaten

De vraag is natuurlijk hoe ze aan deze gegevens komen (van 4.000 van hun klanten, zeggen ze). Hubspot is een softwarebedrijf dat een soort alles-in-1-oplossing biedt voor klanten die aan de slag willen met ‘inbound marketing’. Dat wil zeggen dat ze kunnen bloggen binnen het systeem, landingspagina’s kunnen maken, analyses kunnen loslaten op de concurrentie, en natuurlijk uitgebreide rapportages kunnen maken van wat hun bezoekers doen op hun website.

We analyzed the relationships between various inbound marketing activities and the volume of traffic and leads that correlate with those factors.

Ondertussen verzamelt Hubspot dus een schat aan informatie. Het verhaal vertelt uiteraard niet hoeveel van hun klanten wel niet op facebook of twitter zitten, etc.

Maar goed – nog steeds interessant om te zien wat al die data oplevert! Dat zijn interessante dingen, en ook echt eyeopeners op sommige vlakken.

Er is een relatie  tussen bloggen en meer omzet/business

Bloggen heeft een grote relatie met zakelijk succes. Zo stelt Hubspot vast dat:

  • bedrijven die 16-20 keer per maand bloggen 2 keer zoveel verkeer naar hun site hadden dan bedrijven die minder dan 4 keer per maand blogden;
  • bedrijven die meer dan 20 keer bloggen per maand, 5 keer zo veel verkeer naar hun site kregen dan bedrijven die minder dan 4 keer per maand bloggen (!);
  • Ook het aantal leads dat bloggende bedrijven kregen, was veel hoger dan bij bedrijven die niet bloggen;
  • En dat effect is groter bij B2C-bedrijven dan bij B2B-bedrijven.
In hun statistieken zie je daarnaast dat er breekpunten liggen bij een totaal van 100, en bij 200 blogartikelen op de website. Dus blijven bloggen maar…

Kanttekening

Bedenk daarbij wel dat het systeem van Hubspot erop gericht is om bezoekers via landingspagina’s en calls to action de salesfunnel in te krijgen; dat de nadruk ligt op het delen van die blogs via social media; dat het systeem ook helpt bij het optimaliseren van blogartikelen voor key words; en dat klanten van Hubspot de beschikking hebben over heel veel informatie, opleiding en advies als het gaat om het optimaliseren van die blogartikelen. Dus een beetje vertekend is het beeld natuurlijk wel.

Het gaat er natuurlijk niet alleen om DAT je blogt, maar ook WAT je blogt en HOE je blogt. En wat je verder aan informatiepagina’s hebt.

Kwaliteit of kwantiteit van je webpagina’s?

Ook voor de hand liggend, maar toch interessant: het aantal webpagina’s dat je hebt heeft een enorme impact op het verkeer naar je site. En bloggen is een goede manier om te bouwen aan dat bestand van pagina’s (omdat elk nieuw blogartikel een nieuwe pagina is). In de grafieken uit het rapport zie je dat ook hier duidelijke breekpunten liggen bij 100, 200 maar vooral bij 400 pagina’s. 400 webpagina’s? Dat is dus 400 pagina’s met productinformatie, blogartikelen, nieuws, …

Best veel! Vooral als je kwaliteit blijft nastreven. Deze website bijvoorbeeld heeft er zo’n 130. Aan het einde van dit jaar zou ik over de 400 moeten zijn gekomen met dat #iederedagbloggen… we zullen zien. Er ligt volgens Hubspot ook een breekpunt bij 1.000 pagina’s. Ga maar na! Hoe lang nog voor jij boven de 1.000 zit?

 

 

 

 

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

3 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Elja Trumantwoord
28 januari 2012 om 13:45

Hmm, ik zit al over de 2.000 artikelen en (volgens Google) over de 7.500 pagina’s. 

Nu nog iets om te verkopen.. 😉

Elja Daaeantwoord
28 januari 2012 om 16:05
– Antwoord aan: Elja Trum

Tsja Elja – dat is wel de vraag, he? Hoe kun je geld verdienen aan die positie? En, wil je dat ook? Ik ben het fenomeen een beetje aan het bestuderen en er zijn een paar manieren volgens mij. De beste manier is toch om je eigen product te verkopen, omdat je daarmee de hoogste marges haalt. Tweede optie, andermans producten. In jouw geval ook nog redelijk voor de hand liggend… partnership met camerawebshop? Je kunt je voorstellen dat je echt positie kunt opbouwen als je de kritische blik van je blog ook toepast op het assortiment in je winkel, echt het ‘merkgevoel’ door en door toepast. Anders-dan-anders zou het zijn. Ik ruik een kans… 🙂

Elja Daaeantwoord
28 januari 2012 om 16:08
– Antwoord aan: Elja Trum

PS Over eigen product gesproken: ik las gisteren dit verhaal over de man achter GoPro. Paar jaar knutselen achter zijn bureau en hij had zijn eigen camera en accessoire… http://www.inc.com/magazine/201202/the-gopro-army.html

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.