Leiderschap

Op SMMW18 kwam ik een aardige Amerikaanse vrouw tegen, Marjie (< geen typefout!). Ik moet eigenlijk echt even nadenken hoe ik haar ontmoette.

(….)

Oh ja! Van tevoren al, online. Zij was zo dapper om een oproep te plaatsen in de besloten LinkedIngroep voor deelnemers met de vraag of er mensen waren die ook online cursussen ontwikkelen. En ik gaf antwoord. We spraken af om elkaar op te zoeken, in San Diego.

Wat is toch die klik?

De hele eerste dag in San Diego probeerden we elkaar te vinden, maar met een traag wifi en al die intensieve sessies lukte het niet echt. Bovendien waren we allebei vrij gefocust in wat we wilden bijwonen. Het viel me op dat noch zij, noch ik consessies deed door bij anderen aan te schuiven. Ha. Als je zelf betaalt, wil je er het maximale uit halen! Niets, sessies overslaan of zo maar eentje kiezen, zoals ik sommige mensen zag doen.

Bij de laatste key note vonden we elkaar eindelijk. “Ik zit helemaal op de achterste rij, derde blok van links!”, appte ik. Ik was expres achteraan gaan zitten, weg van het presentatiegeweld op het podium. En daar vond ze me. Ik herkende haar meteen.

‘sAvonds gingen we samen een hapje eten en nog even verder kletsen. Ik was onder de indruk van haar zakelijke aanpak met online cursussen en een enorm nieuwsbriefbestand. Ze durft dingen die ik niet durf. Altijd inspirerend. Ze is sowieso een heel ander type dan ik (denk ik). Serieuzer. Maar dat is vaak wel een goede combinatie met mijn persoonlijkheid ? blijkt uit het verleden. Dat kan heel goed werken, zo’n flapuit in combinatie met iemand die wat meer nadenkt voor ze iets zegt. Jaja! Hoe dan ook, ik vond haar meteen leuk.

Ik zei tegen haar dat ik meteen een goed gevoel had over haar, toen ik haar aan zag komen lopen daar bij de achterste rij. Dat had zij ook, bleek. Ik weet niet wat het is. Soms weet je gewoon: dit klikt.

Accountability = leiderschap

Vorige week kreeg ik een mailtje van haar. Ze gaat 10 weken lang een besloten Facebookgroep klaarzetten voor een aantal mensen die ze heeft ontmoet op SMMW. Het doel is ‘accountability’: verantwoording afleggen aan anderen met als doel jezelf te dwingen om stappen te zetten. Het idee is dat we de komende weken de video’s bekijken van de conferentie en er over discussiëren. Zo dwingen we onszelf om het geleerde toe te passen.

Nu heb ik het goedkope (…) ticket gekocht, zonder toegang tot alle video-opnames. Maar ik heb vandaag al gemerkt dat de meeste sprekers ook gewoon op YouTube te vinden zijn. Met grotendeels hetzelfde verhaal. Dus dat is makkelijk. Kan ik toch meedoen ?.

Wat ik leuk vind aan Marjie is dat ze echt een leider is. Als je haar leert kennen weet je dat misschien niet direct. Misschien omdat ik te traditioneel denk als ik het woord ‘leider’ hoor (niet goed! Moet ik iets aan doen). Ze komt rustig en nadenkend over. Maar ze nam wel mooi het initiatief voor deze motiverende groep. Ze neemt het voortouw. Net als ze vastberaden een bericht plaatste in die LinkedIngroep, iets wat ik niet snel zou doen.

Echt leiderschap. Inspirerend.

Je kunt er denk ik ook iets van meepakken – ze geeft een online cursus voor creatievelingen die zich bezig houden met arts & crafts en die hun geld willen verdienen met hun passie door spreker te worden en docent. Die cursus vind je hier. Ik heb niet gekeken wat het kost, vast een investering. Maar ze lijkt me heel goed.

En die sessie dan? Iets geleerd?

De eerste opname die ik heb gekeken is die van Duncan Wardle, een man die bij Disney bezig was met Design Thinking en innovatie. Je kunt hem hier bekijken. Het bevestigt meteen weer mijn gevoel over SMMW18, zoals hier verwoord (onderaan): mensen gingen er met verschillende doelstellingen heen. Dit is een mooie sessie, maar niet wat ik zocht. Dus eigenlijk heel goed! Morgen ga ik op zoek naar John Jantsch: How to grow a highly profitable consulting practice without adding overhead. Benieuwd.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.