LearnDash tips & tricks

Dit artikel staat vol met LearnDash tips & tricks. Excuses alvast aan mijn vaste lezers. Als je niets met LearnDash te maken hebt, is dit een stom artikel. Sla het gerust over 🙂 (LearnDash is een softwareprogramma waarmee je online trainingen kunt maken binnen een WordPress website).

Als jij dit leest en wél zelf bezig bent met het e-learningprogramma LearnDash (een aanvulling op WordPress), vind je hier de dingen die ik gaandeweg ontdekt heb. Ik krijg steeds meer vragen over LearnDash, dus er zijn meer mensen die dit net als ik zelf proberen uit te vogelen.

(laatste update: juli 2017)

Disclaimer

Ik ben geen programmeur en ook geen expert. Ik verdien mijn geld niet met het maken van LearnDash websites. Ik ben gewoon iemand die zelf een online trainingssite heeft gebouwd met WordPress en LearnDash.

Omdat ik geen expert ben, kan ik niet beloven dat alles wat hier staat (nog) werkt. Of dat het voor jou werkt. Of dat het werkt met de instellingen die jij hebt gekozen. Of met het thema dat jij hebt gekozen.

Alle aantekeningen hieronder heb ik voor mezelf gemaakt, niet voor jou. Ik ben ze nog even langsgelopen net, maar als ze heel cryptisch zijn weet je hoe het komt!

Dat betekent dat je al deze dingen zelf moet uitproberen en bekijken. Ik kan niet garanderen dat alles goed gaat als je doet wat hier staat. Wees gewaarschuwd en neem als je twijfelt een WordPress of LearnDash expert in de arm!

Elja’s opzet voor een online trainingssite met LearnDash

Op elja.academy biedt ik online social media trainingen aan. Ze bestaan uit video’s, tekst en toetsvragen. Ik kan groepen aanmaken (bijv van collega’s) zodat zij met elkaar van gedachten kunnen wisselen. Mensen kunnen ofwel direct een online training kopen, betalen en volgen, of ik kan groepen mensen in 1 keer toegang geven.

Ik gebruik voor elja.academy een aantal programma’s:

 • WordPress
 • LearnDash
 • WooCommerce
 • Divi (thema)

Bovendien heb ik een koppeling met mijn facturatiesysteem, MoneyBird. Als iemand een online training koopt, wordt de factuur vanuit MoneyBird verzonden. Bovendien heb ik zo zelf een factuur als omzet in mijn administratiesysteem staan (MoneyBird geeft me ook ieder kwartaal een overzicht van mijn BTW, omdat ik er ook mijn inkomende facturen in bijhoudt).

Onderaan dit artikel vind je alle plugins die ik gebruikt heb. Het zijn er nogal wat!

E-mail en notifications beheer

De wijze waarop gebruikers notificaties krijgen is nogal een uitdaging. Er zijn vanuit alles sytemen namelijk e-mails. WordPress stuurt je een e-mail over je inlognaam,  LearnDash stuurt je emails over de online training, WooCommerce stuurt je een bevestiging van je aankoopt, MoneyBird stuurt je een factuur.
Een aantal e-mails worden verstuurd door de site (WP), niet door Learndash. Dat was ook nog even zoeken.Niet ideaal, voor de gebruiker. Ik ben nog een beetje zoekende naar de ideale oplossing. Dit is mijn huidige stand van zaken – mogelijk vind ik nog manieren om dit te verbeteren!
Ik heb nu 6 soorten emails:

 1. mailchimp (nu nog apart)
 2. Learndash notificaties, via het learndash dashboard
 3. WooCommerce standaard emails, sommige aan te passen via het woocommerce dashboard
 4. Moneybird emails, met de factuur
 5. Follow-up emails (plugin): voor speciale emails, werkt vooral goed met WooCommerce dingen, nog niet in gebruik
 6. Notifications: de ‘better notifications for wordpress’ plugin, om beter registratie, gebruikers, etc. emails te sturen.

Update juli 2017: Van Jeroen van Mierlo van mijnwijncursus.nl kreeg ik nog de volgende tips: je kunt het proces van de emails strakker regelen met activecampaign (ESP) en Activemember360 (die toegang/contentbescherming regelt). Het grote verschil is volgens Jeroen dat je nu alle mails vanuit activecampaign laat lopen, waardoor dat je veel meer overzicht en controle houd en minder werk hebt. Ik moet deze plugins zelf nog testen.

E-mail flow van bestellingen

Je kunt een aantal van deze emails uitzetten in ‘instellingen’ van woocommerce bij ‘emails’De e-mails zijn als volgt:

 • Klant gaat naar dankscherm met overzicht en bevestiging. Als hij of zij op ‘mijn training’ klikt, ziet hij de bestelde training.
 • Klant krijgt bevestiging van account. De link gaat naar ‘mijn account’. TO DO Toevoegen: ‘mijn trainingen’. Dit is een email met banners en logo en blauwe balk.
 • Klant krijgt welkomstemail voor training. Standaar onopgemaakte email. Er staat een link om in te loggen en een link naar ‘mijn trainingen’.
 • Elja krijgt email: nieuwe klantbestelling
 • Elja krijgt email van moneybird: factuur verzonden
 • Elja krijgt email van moneybird dat factuur handmatig is gemarkeerd als betaald
 • Klant krijg email van moneybird met factuur

Nieuw product maken in LearnDash en WooCommerce

Om een training in Learndash te koppelen aan een ‘product’ uit woocommerce (zodat je de training kunt verkopen) moet je meerdere dingen doen:

 1. Training maken in LearnDash
 2. Course price op ‘closed’ zetten
 3. Product aanmaken in woo commerce, categorie ‘module’ (anders verschijnen trainingen niet) en juiste training kiezen. Kan ook meerdere koppelen begreep ik (nog proberen)
 4. Product verschijnt in winkel.

Datum koppelen aan deelname:

Bij het maken van een training kun je aangeven dat de toegang verloop x dagen na het begin van de cursusinschrijving.

WooCommerce automatische fullfillment bij betaling

De enige productcategorie die WooCommerce automatisch als ‘fulfilled’ markeert, zijn virtuele producten. Maar learndash moet aan de productcategorie ‘module’ worden gekoppeld. Om die bij betaling automatisch te laten ‘fulfillen’ en goed te keuren, heb je een plugin nodig: order status control (29 dollar). Hetzelfde geldt schijnbaar voor ‘simple product’/virtueel als het bedrag 0 is.
Update: de (dure) plugin van WooCommerce bleek problemen op te leveren. Nu de (gratis) eigen plugin van Mollie zelf geïnstalleerd en alles werkt …<

Online training LearnDash kopiëren

Er is een add-on ‘content cloner’, van LearnDash. Ook via de pro versie van uncanned owl.

Registreren nieuwe gebruikers via aankoopformulier

Settings (general): vink aan ‘Iedereen kan registreren’! Anders verschijnt er geen ‘gebruikersnaam/password veld’ in het aankoopformulier.

Let op: login en accountpagina’s LearnDash

Omschrijvingen product en training

WooCommerce Product beschrijvingen en trainingsbeschrijving:

 • Product – korte productbeschrijving: deze zie je op de productpagina naast de afbeelding van het product
 • Product – het grote veld (lijkt op blog post) is de omschrijving die je ziet op de productpagina bij ‘Beschrijving’ (een tab)
 • training: in het grote veld (lijkt op blog) zie je de omschrijving die deelnemers zien als ze ingelogd zijn en op de training klikken. Moet dus kort zijn (anders veel scrollen) en uitleg geven voor 1) wie de training gekocht heeft en 2) wie de training gekregen heeft van zijn of haar werkgever.
 • Afbeeldingen per les?? Per module??

Divi WordPress thema

Divi is een handig thema voor wie zelf niet kan programmeren. Je moet het even uitvogelen, maar in principe voeg je gewoon rijen en blokjes toe aan je pagina’s en vul je die in met standaardinhoud. Bijv. je blog, of een tekst, of een plaatje. Zo kun je iedere pagina prachtig opmaken, precies zoals je wilt. Vergeet niet om beide plugins te downloaden, zie de lijst helemaal onderaan.

 • De visuele editor gaat over de hoofdkolom, niet over de zijkolommen. Die moet je nog steeds met widgets invullen (tenzij je als optie de zijkolom uitschakelt en alleen de visuele editor gebruikt om kolommen te creëren).
 • Via weergave – customizer kun je logo, header etc instellen, niet via de divi-afdeling in het dashboard
 • Je kunt een mailadres toevoegen aan de blauwe balk (van woocommerce, met het shopping cart icoontje). Dit gaat via weergave > customizer > koptekst en navigatie > koptekstelementen
 • Het logo kun je uploaded via > Divi > instellingen > algemeen
 • De footer pas je ook aan via weergave > customizer
 • Divi heeft opties voor navigatie en wat je wel en niet in de navigatie wil, maar ‘menu’ via weergave ook
 • De opties om bepaalde menu-items wel of niet weer te geven zit in de uncannyowl plugin

Opzet van lessen en modules

 • Les nu vertaald als module
 • Subject nu vertaald als les
 • Als ‘mark complete’ button verdwijnt, check de uncanny owl opties, uitschakelen ‘topics autocomplete lessons’
 • Volgorde: (dit is de intuïtieve post plugin!) ga naar learndash en selecteer modules of lessen, filter op de juiste training of module, en sleep zodra het een kruisje wordt om de volgorde aan te geven. Ga naar de training, kies bij ‘sorteer module’ voor ‘gebruikt standaard’ (module volgorde heb ik op ‘oplopend’ staan, niet zeker of dat nog uitmaakt bij ‘standaard’). Check door in een module op ‘volgende’ te klikken en te zien of de volgende of de vorige wordt getoond!

Reacties toestaan op lessen, trainingen en modules

Je kunt reacties toestaan via het veld (the box) ‘reacties’ (‘discussions’) aan de achterkant. Ziet er uit als de box van Yoast. Als je hem niet ziet, moet je helemaal bovenin het scherm in schermopties kiezen voor ‘reacties’. Je krijgt dan een veld waar je ‘reacties aanvinken’ toe kunt staan

Divi: animaties uitzetten

Het verschijnen van de elementen van je pagina komt door de animaties. Als het element beweegt/verschijnt, betekent dat dat je het uit kunt zetten in de instellingen van dat specifieke element.

Divi: reacties instellen

Divi instellingen
Lay-outEnkele post lay-out
Toon reacties op posts

Problemen met Divi: geen access

 • Naar de role editor
 • Bij ‘admin’ moeten alle knopjes op blauw ‘enable’ staan!

Waar zit het Pro-panel van Learndash?

 • Ga naar dashboard van elja.academy
 • Zorg dat in scherminstellingen ‘learndash dashboard’ staat ingesteld
 • Je ziet een window met learndash dashboard
 • Klik op de verschillende tabs zoals ‘activity stream’
 • Via ‘course reports’ kun je alle deelnemers een mail sturen (om alle deelnemers van alle online trainingen een mail te sturen heb je een andere plugin nodig)

Google analytics voor WooCommerce

 • Installeer WooCommerce Google Analytics integration plugin

BuddyPress forum

Update: ik heb BuddyPress weer verwijderd en ben op zoek naar een alternatief. Ik kwam er niet helemaal uit. Wat ik uitgevogeld had voor ik het verwijderde, vind je hieronder.

 • In Instellingen > BuddyPress > het vinkje ‘Gebruikersgroepen’ aanzetten. Je krijgt nu ‘Groepen’ te zien in je dashboard sidebar aan de linkerkant
 • Maak eerst in LearnDash een nieuwe groep aan
 • Ga terug naar de LearnDash groep en voeg de training toe (Groep Trainingen). Voeg ook de groepsleiders toe. Klik op ‘bijwerken’
 • Maak een nieuwe groep aan met een naam en omschrijving en klik op ‘volgende’
 • Zet de gebruikersinstellingen op ‘verborgen’ en zorg dat alleen de beheerder mensen kan uitnodigen
 • Selecteer in de stap ‘Group Training’ de betreffende training
 • Ga naar ‘bewerk groep’ en kies onderaan de activiteiten die zichtbaar zouden moeten zijn. Kies voor ‘user comments on les page, module page, training page’
 • Pagina ‘Activiteiten’ zichtbaar maken via menu

Verdwenen pagina’s ‘mijn account’ en ‘mijn trainingen’

 • opnieuw opslaan instellingen in woocommerce instellingen
 • divibuilder uitschakelen voor die pagina’s, kunnen ze niet tegen

Aanmaken van nieuwe LearnDash training: mijn instellingen

Iedereen heeft zijn of haar eigen voorkeuren voor wat een training moet kunnen en doen. Je kunt zoveel opties aan- en uitzetten, het is even zoeken. Dit zijn mijn standaardinstellingen:

 1. Klik het menu onderaan, onder ‘training’ uit
 2. Training prijs type: gesloten, woocommerce (kan ook op Open!)
 3. Selecteer module op … standaard
 4. Sorteer module volgorde op … oplopend
 5. Progressie module uitschakelen: aanvinken. Anders kunnen mensen de volgende lessen alleen zien als ze de vorige module hebben afgerond.
 6. Toegang verloopt: kun je op 180 dagen zetten (als je dat afgesproken hebt in je aanbod)

Benaming lessen en modules in Learndash

Ik heb alles hernoemd naar modules en lessen anders. Modules heten in Learndash officieel ‘lessons’. Trainingen heten ‘courses’. En lessen heten ‘topics’. Je kunt ze in de instellingen zelf een naam geven.

Aanpassen navigatiewidget zodat alle lessen zichtbaar zijn in de navigatiekolom:

 • Ga naar learndash – modules
 • Klik op de tab ‘opties’
 • Zet het aantal zichtbaar modules op 13 (of hoeveel je er hebt in de uitgebreidste training)

Overzichtpagina met alle producten wijzigen

NB: dit geeft links naar de trainingspagina’s, niet naar de productpagina’s!

 • installeren gratis add-on van learn dash: course grid
 • de shortcode blijft hetzelfde
 • de visual is de ‘uitgelichte afbeelding’ op het niveau van de training!
 • de korte omschrijving is de korte omschrijving onder als je de training gaat editen!

Winkelpagina

 • geen uitgelichte afbeeldingen toevoegen aan productpagina, ziet er raar uit

Plugins voor een online trainingssite in LearnDash

Plugins die ik gebruik voor mijn LearnDash site. Ik heb de linkjes er niet bijgezocht voor je…sorry…. 🙂 Sommige plugins zijn betaalde plugins!

 • Intuitive custom post order (Intuïtieve CPO): om lessen en onderwerpen te kunnen drag en drop verplaatsen. Dit werkt via ‘settings’ > intuitive co.
  Uitleg hier: https://support.learndash.com/articles/drag-and-drop-lesson-order/. Filter in ‘onderwerpen’ op ‘les’ of in ‘lessen’ op ‘training’ en wijzig de volgorde door te hoveren tot het een kruisje wordt.
 • LearnDash: basis LMS
 • LearnDash pro dashboard:
 • Follow-up emails: email maken van WooCommerce voor productgerelateerde emails (en Sensei)
 • Better notifications for WordPress: om de welkomstemail met wachtwoord van gebruikers en andere standaard emails aan te passen
 • LearnDash notifications: email notificaties specifieke rondom LearnDash events
 • LearnDash WooCommerce integration: om oa mollie te kunnen koppelen
 • Moneybird API woocommerce: om facturen te kunnen sturen vanuit Moneybird direct bij aankoop
 • WooCommerce: afwikkeling betaling webwinkel
 • WooCommercie mollie gateway: koppeling met Mollie
 • WP Simple email sender: om afzender van WP emails te kunnen wijzigen (lukt niet met de andere notificatie-plugins). Te vinden onder ‘Instellingen’ > WP Single Email
 • Canvas: WooCommerce theme dat goed werkte met WooCommerce winkel en de standaardpagina’s en met Sensei. Niet zo’n mooi of fijn thema. Problemen met header image en author box etc.
 • Gravity forms (39 dollar)
 • Gravity forms learn dash integration
 • Uncanny learn dash toolkit: oa login weergeven in menu, verbergen dashboard (omdat gebruikers die anders zien). NB Dit is een hele handige plugin. Hij lost eigenlijk allemaal dingetjes op die je snel gaan dwars zitten aan LearnDash. Aanrader.
 • Follow-up emails: om woo commerce emails te kunnen verzenden afhankelijk van acties van klanten
 • Divi: wordpress thema
 • Divi builder: om visuele content editor te gebruiken
 • Better notifications for wordpress: om standaard wordpress notificaties te kunnen bewerken. Nadeel: laat je de new user notification niet echt bewerken met custom fields. Alleen die login link om je password te recetten kan niet meer anders! Moet nu standaard zo van wordpress.
 • TinyMCEadvanced: editor, omdat de paragrafen en witregels in Divi soms vanzelf verdwenen
 • WooCommerce Order Status Control: om betalingen automatisch goed te kunnen keuren
 • WooCommerce mailchimp: voor toevoegen opt-in aan checkoutproces

LearnDash ervaringsdeskundigen: de beurt is aan jullie!

Het is niet makkelijk om zelf zo’n site te maken. Er zijn niet veel mensen die er mee bezig zijn en niet veel mensen die kennis delen. Daarom is de beurt nu aan jou: als je een handige plugin ontdekt, een handige truc of iets ziet dat niet klopt aan deze lijst met tips, laat het alsjeblieft weten in de comments! Ik en vele anderen zullen je dankbaar zijn.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

10 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Heleen van Egmondantwoord
16 april 2018 om 19:10

Dank je wel Elja, dit soort informatie was ik naar op zoek. Mijn eerste probleem is al opgelost nu. Mijn gebruikers kunnen zelf niet hun profiel editen hoewel het linkje er wel staat. Ken je dit probleem?

Elja Daaeantwoord
15 mei 2018 om 14:31
– Antwoord aan: Heleen van Egmond

Nee, ken ik niet. Vervelend! Er is wel een groot gebruikersforum op Facebook zag ik, een Facebookgroep. Misschien dat mensen daar het antwoord hebben?

Heleen van Egmond
15 mei 2018 om 16:09
– Antwoord aan: Elja Daae

Dank je, ik ben meteen lid geworden van de Facebookgroep. Binnenkort even goed naar kijken.

Elja Daae
18 mei 2018 om 09:03
– Antwoord aan: Heleen van Egmond

Hoop dat ze goede tips hebben. Zag dat de eigenaar/ontwerper er ook in zit dus wie weet.

Marianantwoord
11 augustus 2017 om 12:04

Wow dankjewel voor je info voor Learndash inderdaad nog weinig over te vinden. Ik ben het aan het testen maar gaat nog niet soepel ;-). Ik had een vraagje bij mij blijft de tag maar steeds staan op processing. Nu las ik dat jij dit met Mollie had opgelost maar hoe heb je dit gedaan? Fijn als je het wilt delen.

Bedankt.

Elja Daaeantwoord
11 augustus 2017 om 21:17
– Antwoord aan: Marian

Oei ik weet het niet meer precies Marian. Ik ben inmiddels weer een ander systeem aan het testen en ik had hierover ook niets opgeschreven. Ik vond wel dit artikel voor je: https://www.pronamic.nl/handleidingen/oplossingen-terugkoppeling-betalingsstatus/ heb je daar iets aan?

Guillermoantwoord
14 april 2017 om 00:16

Hartelijk dank Elja, hele bruikbare info voor wie, zoals ik, bezig is om een leeromgeving met Learndash op te zetten. Daar komt zoals je zegt aardig wat bij kijken en tot nu toe zie je in Nederland althans nog vrij weinig informatie hierover. Knap werk!

Elja Daaeantwoord
14 april 2017 om 11:45
– Antwoord aan: Guillermo

Jij bedankt voor je telefoontje Guillermo! Als we elkaar maar weten te vinden en op te zoeken, komen we vanzelf verder als gebruikers.

peter pellenaarsantwoord
13 april 2017 om 21:33

Wat een hoop tijd en moeite heb je hier ingestoken! Misschien dat ik er na onze verhuizing wat meer in detail naar ga kijken. Inge heeft voor haar bedrijf ook plannen om op dit gebied iets te gaan doen, dus jouw opsomming kan een goed begin zijn voor mij om eens te zien of ik dit (net als haar website) zelf kan of dat we het moeten gaan uitbesteden. In ieder geval alvast bedankt voor dit blog. Er staan voldoende tips en trucs in die ook zonder elearning op je site handig zijn.

Elja Daaeantwoord
14 april 2017 om 11:44
– Antwoord aan: peter pellenaars

Grappig he, dat je je eigen aantekeningen gewoon kunt delen en daarmee anderen weer verder kunt helpen. Zo simpel is het eigenlijk!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.