Kwart voor twee. ‘sNachts.

Het is kwart voor twee ‘snachts, en ik ben aan het bloggen. Ik ben op de andere lijn ook gewoon nog aan het werk, dus wat dat betreft gaat het in 1 moeite door.

Vroeger vond ik hard werken heel stoer. Ik werkte nooit na half zes, in mijn eerste baan. Ik vond het wel stoer en vooral Belangrijk als anderen dat wel deden.  Je had mensen die het deden, maar niet echt, van dat nep-laat-werken. Die zijn niet zo ver gekomen, geloof ik. Er waren er ook een paar die het ook deden, het licht letterlijk uit deden op kantoor, maar dan uit pure drive, uit passie.

Inderdaad, die hebben het ver geschopt in dat bedrijf, en er buiten.

In mijn baan na KPN heb ik wel eens tot 2 uur aan een offerte zitten werken. Mocht ik daarna wel met de taxi van Amsterdam naar Den Haag, dat wel. Ik vond dat ook wel stoer toen, eerlijk gezegd. Dat gevoel van urgentie. Aan Belangrijk Gedoe meedoen. (is’ie weer!)

Laat en hard werken is niet erg. Ik doe het nu meer omdat het belangrijk is, maar dan echt belangrijk en niet ‘lekker belangrijk’. Ik doe het omdat ik wat ik doe belangrijk vind.

Ik ben blij dat ik dingen aan het afmaken ben. Daarbij komt, ik heb een collega die ook nog online is. Ik noem geen namen. Dat maakt het wel gezelliger, dat is zeker!

Mijn punt is, ik vind wat ik doe heel leuk. En ik ben blij dat ik mijn uren soms savonds en dus zelfs snachts kan maken. In een hectische periode als deze is dat wel een uitkomst. Ik weet niet precies hoe ik het anders had moeten bolwerken. Als ik afgelopen 8 weken op kantoor had gezeten…?

Ik had vandaag weer een superleuk gesprek met Henk Jan over #mijnmoment. Hij en ik komen regelmatig terug op de vraag hoe je nou geld verdient aan je passie, van je passie je werk maakt, business modellen, dat soort dingen. En ik zei (tegen hem aan praten helpt om je ideeën vorm te geven…dat zal wel de journalist in hem zijn? :)) dat ik zoveel mensen op jacht zie naar ‘passive income’.

Je weet wel: maak een ‘product’ zoals een boek, een online cursus, een videoopname, een worksheet, dat soort dingen. Zet het online, automatiseer je social media en je verkoopprocessen, en hop! Passive Income. Passief, want je hoeft er niets meer aan te doen, en het geld stroomt binnen. De aanhangers van het beroemde boek The Four Hour Work Week, kortom/meestal.

Ik geloof daar dus niet in. Heb het boek niet uitgelezen.

Maar waarom geloof ik er niet in? Vond ik lastig uit te leggen. Ik was bang dat het gewoon een soort angst was van mij, dat ik het niet zou kunnen. Of jaloezie of zo.

Maar nee, dat is het niet hoor.

Het is gewoon dat ik geloof in een wetmatigheid. Een wet der natuur.

Deze:

Input = output.

Als je veel wilt bereiken, moet je hard werken. Als je veel wilt krijgen, moet je veel geven. Als je succesvol wilt worden in iets, moet je veel oefenen.

Ik wil goed zijn in wat ik doe. Dat kost tijd. Die uren stop ik er in, betaald of onbetaald. En dat levert me van alles op, waaronder een inkomen. Maar nog veel meer.

Dus. Inmiddels is het 1:59. Nog 1 mailtje afmaken, en naar bed.

(en morgen zorgen dat ik mijn werk af heb VOOR de avond).

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

10 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Steven Gortantwoord
29 augustus 2012 om 15:10

Ik weet niet zo goed wat ik van dit blog vind. Ik leef/werk in een andere werkelijkheid. Ik verdien geld aan mijn passie. Leidinggeven aan mensen. Bij de overheid werken. Bijdrag leveren aan een beter Nederland. En onderweg naar lesgeven in het VMBO. Daar ga ik geld inleveren. Ik pioneer in de arbeidsmarkt. 3 dagen belastingdienst. 2 dagen onderwijs. Naast elkaar. Dat wil in het (school)seizoen 2013-2014 bereiken.
En ik wil het niet ver schoppen. Heb geen behoefte (meer) aan promotie. Meer invloed. Het is mij genoeg. Zo kan ik veel meer passie kwijt dan ik ooit dacht.
Of zoiets.

Elja Daaeantwoord
29 augustus 2012 om 15:33
– Antwoord aan: Steven Gort

Het is denk ik wel een heel andere situatie of je in loondienst bent, of niet. Meer afgebakend. Hoewel je dan nog meer of minder inzet kunt tonen, misschien? Meer of minder passie en energie? Ik denk dat ik me, onbewust, richtte tot ondernemers… 🙂
PS Ver schoppen, dat kan toch ook in andere ambities zijn dan financiële groe

Frank Janssenantwoord
24 augustus 2012 om 17:34

Wat een heerlijk motto dit: “Als je veel wilt krijgen, moet je veel geven”. Ik ben het helemaal met je eens dat uren – onbetaald of betaald – veel opleveren. Of uiteindelijk veel opleveren. Als je tijd investeert in mensen, aandacht hebt voor een ander, dan bouw je sociale waarde op. En dat is de belangrijkste waarde die er is, dat is ook de waarde met het hoogste rendement. Soms is dat plezier, soms is dat een fijn contact, soms is dat geld en ga zo maar door. Maar altijd is dat die persoonlijke voldoening. En dat van die nachtelijke uurtjes herken ik wel…

Elja Daaeantwoord
24 augustus 2012 om 22:49
– Antwoord aan: Frank Janssen

Oh! Jij herkent dat wel? 😀 Ik ben het uiteraard met je eens…maar ja…logisch… 🙂

Lottyantwoord
23 augustus 2012 om 15:11

Wat fijn dat je dit even rechttrekt! 

Passief inkomen? Daar wordt volgens mij vooral mee bedoeld dat je je werkterrein verlegt. 

Dus in ons geval minder schrijven en meer tijd aan de marketing en verkoop besteden. Maar juist dat schrijven, dat eigen stuk maakt het zo leuk! Gelukkig passen we niet allemaal in de mal van de huidige online-want-dat-kost-niks-verkooptechnieken.Overigens lijkt het me wel een uitdaging hoor om bijvoorbeeld een online cursus te ontwikkelen en daar dan nachtenlang mee bezig te zijn. En dat die dan heel goed gaat lopen…. 😉 

Elja Daaeantwoord
24 augustus 2012 om 22:48
– Antwoord aan: Lotty

Nou mij ook! Er is niets mis met zo’n online cursus natuurlijk. Alleen is het hele ‘het runt zichzelf’ volgens mij een fabeltje. En niet wat het leuk maakt, ondernemen, volgens mij, maar dat terzijde. 🙂

Kitty Kilianantwoord
23 augustus 2012 om 13:36

Haha. Ik geloof in active income. Geen producten, alles met intensief contact. Leuker en werkt beter. Ga je post even retweeten. Zelfde gedachten deze week! (Heb net besloten dat ik zelfs no cure no pay gat zetten op mijn site voor de cursus. Heb ik je niet geleerd goed te schrijven? Geld terug. Of ik help je langer.

Elja Daaeantwoord
24 augustus 2012 om 22:47
– Antwoord aan: Kitty Kilian

Ja mooi gezegd “active income’. Ik ook Kitty!

Elja Trumantwoord
23 augustus 2012 om 10:19

Passief inkomen is volgens mij inderdaad niet zo passief als de meeste mensen lijken te denken. Volgens mij moet je er inderdaad erg hard voor werken. Bijvoorbeeld om eerst dat geweldige product te maken dat je vervolgens vaak kunt verkopen. 

Elja Daaeantwoord
24 augustus 2012 om 22:47
– Antwoord aan: Elja Trum

Ik denk ook dat je best kunt verdienen aan iets dat je hebt gemaakt en online zet, hoor. Alleen zul je toch, zoals Frank in zijn comment zet, tijd moeten investeren om die sociale waarde op te bouwen. Het gaat allemaal echt niet vanzelf. 

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.