Je purpose vinden als persoon, en als professional

je purpose vindenIk zit hier met tranen in mijn ogen. Dat had ik niet verwacht.

Dat komt zo: ik was op zoek naar een manier om te ontdekken wat nu mijn purpose is, als persoon.

“The Why.”

De reden dat ik hier op aarde ben. Wat ik nou bij te dragen heb. Want alleen als ik dat helder heb voor mezelf, kan ik bedenken waar ik heen wil als ondernemer. Dan kan ik mijn zakelijke ‘purpose’ destilleren.

En dan kan ik een plan trekken. En de rollen die Pepe zo mooi inzet als kader, verder invullen.

Die tranen, die komen omdat ik de oefening uit dit artikel net heb zitten doen. De schrijver legt uit hoe je je eigen purpose kunt ontdekken. Het is niet echt ingewikkeld. Dus de cynicus in mij dacht niet dat het zou werken.

Eigenlijk is het heel simpel, je purpose ontdekken.

Hij zegt eigenlijk dat je een blad papier moet pakken, of een leeg word-document (of, in mijn geval, een nieuwe file in Evernote), en moet gaan opschrijven wat er in je opkomt als je de vraag beantwoordt: “What is my true purpose in life?”.

Binnen 20 minuten heb je het antwoord op je vraag, zei hij, als je maar blijft schrijven. Je hebt een aantal statements nodig om alle   dingen die je volgens de maatschappij zou moeten antwoorden, los te laten.

En wanneer weet je dat je het antwoord gevonden hebt? Als de tranen in je ogen komen.

Aha…

Het klopt. Probeer maar eens.

Hij is dus nog vers, de mijne, en ik moet hem nog even aanproberen, passen, als een nieuwe jas. Maar ik heb het gevoel dat ik hiermee verder kan op mijn (ondernemers-) pad:

Mensen helpen geloven in zichzelf, om zo zichzelf, elkaar en de wereld toekomst te geven.

PS Ik had niet het hele artikel gelezen. Ik ben tot de oefening gekomen, en begonnen. Ik las later dat de auteur je aanraadt om wat goed voelt te highlighten, en dat had ik toevallig ook gedaan. En ook de suggestie om gewoon door te gaan, dezelfde dingen te blijven opschrijven in een iets andere variant. En voor de volledigheid, ik had twee kinderen als achtergrondgeluid. Ik was er gewoon klaar voor denk ik, om het op te schrijven. 🙂

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

17 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Het is zaterdag | Elja Daaeantwoord
20 oktober 2012 om 20:28

[…] gebieden waar je bewust tijd voor maakt in je werkschema. Het zijn niet die acties waarbij je je levensdoelenin vertaalt in jaardoelen en maanddoelen en weekdoelen (deze […]

Ingevanreesantwoord
15 mei 2012 om 05:38

Wat knap van je om het zo goed en eenvoudig te verwoorden!

Stappen nemen | Elja Daaeantwoord
14 mei 2012 om 05:36

[…] Jacob Jan! Want je vroeg hoe je nou komt van het een naar het ander. Dat was naar aanleiding van dit artikel over het vinden van je purpose. Ik dacht, maar dat weet ik niet! Maar toen dacht ik, nou, misschien […]

Emile Oude Wolbersantwoord
13 mei 2012 om 22:23

Dank je Elja voor ’t delen. Dank je dat je me er aan herinnert die oefening nog eens een keer te doen. Dank je voor het me inspireren; door wat je schrijft en ook -waardoor het komt weet ik niet – door de blogpraat die me iedere week een stapje meer over de streep haalt om iedere dag te schrijven.

Elja Daaeantwoord
14 mei 2012 om 04:48
– Antwoord aan: Emile Oude Wolbers

Het doet me echt zo veel om dat te horen Emile! Ik zat wel te twijfelen of ik het nou moest delen. Maar jouw reactie en die van een paar andere mensen maken het dubbel en dwars het delen waard. ! 🙂

Marjolein van Braam Morrisantwoord
13 mei 2012 om 21:58

Mooie blog. Mooie oefening. Ook ik was sceptisch toen ik ‘m jaren geleden een keer deed. Ik stopte voortijdig. Het was de tijd nog niet, dacht ik. Ik kreeg het er benauwd van. Ik ga ‘m binnenkort maar eens opnieuw doen…

Elja Daaeantwoord
14 mei 2012 om 04:49
– Antwoord aan: Marjolein van Braam Morris

Bij mij werkte het echt. Gek, he. Ik vind wel mooi hoe hij beschrijft in het artikel dat je soms zoals jij zegt niet klaar bent, gaat uitstellen, redenen vinden om het niet te doen. Ik denk wel dat het echt zo is: je moet er klaar voor zijn. Voor mij was het het zetje, dat ik nodig had. Nu nog de praktische uitvoering…!

Carolien Geurtsenantwoord
13 mei 2012 om 18:26

Fijn dat ik toch kan reageren nu, vannacht op mijn mobiel in bed lukte het niet zo, terwijl het een uitgelezen moment was, en ik me zo voor kon stellen hoe je je voelde. Nu nog steeds, ne het raakt me ook. In vind zelf zo veel genoegen, en om een groot woord te gebruiken, heling in het eidere dag ( of bijna iedere dag) 20 minuten vrij schrijven en ben vaak beduusd van wat er uitkomt en hoe dat me raakt. Fijn dat je het deelt, dank je wel.

Liefs en groet, carolien

Elja Daaeantwoord
14 mei 2012 om 04:50
– Antwoord aan: Carolien Geurtsen

En jij raakt mij. Wat een moois, he, wij, wij allemaal. 🙂

Jacob Jan Voermanantwoord
13 mei 2012 om 14:46

verzoekje,  nu heb ik het wat.

heb je ook zo’n pracht oefening over het hoe?

trouwens, daar kun jij volgens mij zelf wel iets over schrijven. jij hebt al vaker een hoe aan een wat gekoppeld..

dus als je een keer in een “ik moet nog bloggen” bui bent., graag  .. . . . 

Jacob Jan Voermanantwoord
13 mei 2012 om 12:15

en trouwens: check ! mission accomplished.  in minstens één geval. Iedere dag bloggen, blogpraat en jij hebben mij geholpen te geloven in mezelf.

Elja Daaeantwoord
14 mei 2012 om 05:00
– Antwoord aan: Jacob Jan Voerman

Woooohooooo! 🙂 Op-het-goede-pad-voelt.

Carel de Mariantwoord
13 mei 2012 om 11:12

ik moet voorzichtig zijn met tranen, dan drijven mijn lenzen weg 😉

Elja Daaeantwoord
14 mei 2012 om 04:57
– Antwoord aan: Carel de Mari

O jee Carel. Dat moeten we niet hebben! Daar wil ik niet schuldig aan zijn hoor. 🙂

Roxanneantwoord
13 mei 2012 om 10:35

Naar het antwoord op die vraag ben ik al zo lang op zoek. Ik ben er dichtbij, maar in één zin pakken is niet makkelijk. Ik heb het artikel open staan en ga hem straks lezen!

Jacob Jan Voermanantwoord
12 mei 2012 om 17:17

mooi, maar dat is het woord niet

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.