Je hoofd als supercomputer

Ik ben een boek aan het lezen: The Black Swan, van Nassim Nicholas Taleb. Hij is een ‘skepticall empiricist’. Oftewel, hij onderbouwt waarom we alles dat we weten en voor waar aannemen in twijfel zouden moeten trekken. (Zoiets)

Het heet The Black Swan omdat mensen vroeger in Europa dachten dat er alleen witte zwanen bestonden – omdat men nog nooit een zwarte zwaam had gezien. Die kwamen wel voor in Australië, maar dat wist men niet. Empirisch gezien hadden ze gelijk. Ze hielden geen rekening met dingen die ze niet konden bewijzen of zelfs bedenken.

Zo heeft hij het ook over de menselijke eigenschap om overal een reden voor te bedenken (achteraf) en een verhaal van te maken. Omdat (beweert hij) we niet kunnen accepteren dat de dingen die gebeuren onvoorspelbaar zijn.

Plus, het is nu eenmaal makkelijker om dingen te onthouden als je er systeem in aanbrengt. Een verhaallijn (dit gebeurt want dat gebeurde dus toen gebeurde zus en zo) is fijn als verklaring van gebeurtenissen maar ook gewoon als manier om informatie op te slaan.

Information is costly to obtain. Information is costly to store. And information is costly to manipulate and retrieve.

[Kijkend naar de enorme interesse in storytelling onder marketeers en communicatiespecialisten ga ik me opeens afvragen of het te maken heeft met de groeiende behoefte om grip te krijgen op de wereld!]

Maar dit geldt dus ook voor de informatie in je hoofd. Het is makkelijker te onthouden als er een verhaal van te maken is. De ruimte en voorradige energie is beperkt, dus we slaan informatie slim op.

Ik ben pas op bladzijde 75 van 379 – 429 met voetnoyen etc.

Het is vrij deprimerend, het idee dat we niets kunnen doen om problemen te voorspellen. Gelukkig ben ik een optimist, en velen met mij. En terecht! Denk bijvoorbeeld aan onderzoek van Professor Gilbert die bewees dat mensen zelfs van de ergste gebeurtenissen terugveren en weer gelukkig zijn.

Toch een aanrader, dat boek, voor wie zijn hersenen wil laten kraken.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.